Σεπόλια - Αθήνα, Ελλάδα, Κόσμος - η γειτονιά μας

Ο κ. Πάνος Αβραμόπουλος είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π. και διατηρεί ένα blog με ενδιαφέροντα δημοσιεύματα για την Αθήνα. Από αυτά ξεχωρίσαμε το «Ο περικαλλής ναός του Αγίου Αιμιλιανού Σκουζέ και το ευγενές κοινωνικά έργο της ενορίας του» το οποίο και αναδημοσιεύουμε.

Ο παππούς μου έφυγε από την Μύκονο το 1898, παιδί ακόμα και ήρθε στα Σεπόλια, αλλά δεν έγινε εργολάβος οικοδομών, όπως πολλοί Μυκονιάτες. Έγινε μακαρονοτεχνίτης.

Κοιτώντας παλιούς χάρτες και φωτογραφίες, είδα σε έναν χάρτη του 1799, που τον σχεδίασε ο Barbié du Bocage, την περιοχή της Ακαδημίας.

Στον πολύ καλό ιστότοπο «Ο Μικρός Ρωμηός», τον οποίο συνιστούμε να επισκέπτεστε για διάβασμα, είδαμε αυτό το όμορφο δημοσίευμα που έχει ορισμένα ιστορικά στοιχεία για τον ναό του Αγίου Αιμιλιανού στον λόφο Σκουζέ.

Πρωτομαγιά σήμερα και πολλοί παίρνουν βουνά, λαγκάδια και παραλίες για να «πιάσουν τον Μάη».

Και μια και πιάσαμε τα Σεπόλια στον ελληνικό κινηματογράφο, δείτε μερικές φωτογραφίες από παλιές ελληνικές ταινίες, που πιθανότατα είναι τραβηγμένες σε δρόμους των Σεπολίων και δείχνουν όψεις του τσιμεντάδικου ΑΤΛΑΣ.

Η κλασσική ταινία «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» που γυρίστηκε το 1959 έχει κάποια πλάνα από την περιοχή του Σταθμού Λαρίσης.

Θυμάμαι όταν ήμουν 6-7 χρονών, που η γιαγιά μου μας πήγαινε, εμένα και την αδελφή μου, στο σινεμά. Ένα ήταν τότε στην περιοχή και ήταν ο κινηματογράφος Amore.

Το 2015 είχαμε δημοσιεύσει ένα μικρό και χαριτωμένο αρθράκι για το πως πήρε το όνομά της η γειτονιά μας.

Πρόκειται για απόσπασμα από την διδακτορική διατριβή του Νικολάου Γραίκου, με τίτλο «Ακαδημαϊκές τάσεις της εκκλησιαστικής ζωγραφικής στην Ελλάδα κατά τον 19ο αιώνα. - Πολιτισμικά και εικονογραφικά ζητήματα.»

Είδαμε ένα καταπληκτικό βίντεο στο youtube που ξεπέρασε τις 2100 προβολές μέσα σε λίγες μέρες.

Στην πλατεία του Άγιου Μελέτη στα Σεπόλια υπάρχει μιά μαρμάρινη πλάκα με ορισμένα ονόματα χαραγμένα πάνω της.

Μέχρι πριν λίγο καιρό πίστευα, όπως και οι περισσότεροι νομίζω, ότι η γέφυρα Ροσινιόλ είχε πάρει το όνομά της από κάποιο κέντρο διασκέδασης που υπήρχε εκεί κοντά και που το όνομά του ήταν Ροσινιόλ.

xartis athinon 1908

Είναι πραγματικά θαυμαστό να κοιτάς στο παρελθόν και να βλέπεις την γειτονιά σου όπως ήταν πριν πάνω από 100 χρόνια!

dyrraxiou1001

Το 2009 στο blog «Ντοκυμαντέρ για την Κυψέλη» δημοσιεύτηκε ένα άρθρο - εργασία με τίτλο «Κυψέλη, Σεπόλια - Μορφές κατοίκησης μεταναστών στις γειτονιές της Αθήνας». Το άρθρο περιέχει ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σχετικά με τα Σεπόλια. Όσον αφορά την εξέλιξη της περιοχής και την πληθυσμιακή της συγκρότηση αλλά κυρίως σε ότι έχει σχέση με το μεταναστευτικό σώμα των Σεπολίων.

Όταν πρωτοξεκίνησα το sepolia.net, ένα από τα πρώτα άρθρα που ανέβασα στις 19 Ιουνίου ήταν σχετικά με τον βίο του Αγίου Μελετίου.

aimilianos naos1

Ο Λόφος Σκουζέ ή Λόφος Αγίου Αιμιλιανού που βρίσκεται βορείως του Κολωνού, οφείλει τις ονομασίες του στην πασίγνωστη αθηναϊκή οικογένεια και στον βυζαντινό ναΐσκο που βρισκόταν στην κορυφή του.

sepolia 1837 2

Σε κατεύθυνση δυτική, στις παρυφές του Ελαιώνα, στην διαδρομή προς τον Κηφισό, τα Σεπόλια φιλοξένησαν περιβόλια, μύλους σταριού, εργοστάσια, σε ανάμιξη με χαμηλά λαϊκά σπίτια.

votrys map2

Oι περισσότεροι Σεπολιώτες έχουν δεί και γνωρίζουν που είναι οι ερειπωμένες εγκαταστάσεις του ΒΟΤΡΥΣ και έχουν ακούσει ίσως λίγα πράγματα γι αυτές.

Sepolia 4 thumb

Αναδημοσιεύουμε ένα κείμενο που αποτελεί παλαιότερη εργασία των μαθητών του 53ου γυμνασίου Αθηνών.

Το sepolia.net χρησιμοποιεί cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς του. Επίσης, κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του sepolia.net στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων και ειδκότερα στην google.