Το sepolia.net χρησιμοποιεί cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς του. Επίσης, κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του sepolia.net στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων και ειδκότερα στην google.

Ιστορία
Academia Gardens 1799 000

Κοιτώντας παλιούς χάρτες και φωτογραφίες, είδα σε έναν χάρτη του 1799, που τον σχεδίασε ο Barbié du Bocage, την περιοχή της Ακαδημίας.

Naos Ag Aimilianou

Στον πολύ καλό ιστότοπο «Ο Μικρός Ρωμηός», τον οποίο συνιστούμε να επισκέπτεστε για διάβασμα, είδαμε αυτό το όμορφο δημοσίευμα που έχει ορισμένα ιστορικά στοιχεία για τον ναό του Αγίου Αιμιλιανού στον λόφο Σκουζέ.

Lofos Skouze Prin 1922 000

Πρωτομαγιά σήμερα και πολλοί παίρνουν βουνά, λαγκάδια και παραλίες για να «πιάσουν τον Μάη».

Sepolia Cinema Atlas

Και μια και πιάσαμε τα Σεπόλια στον ελληνικό κινηματογράφο, δείτε μερικές φωτογραφίες από παλιές ελληνικές ταινίες, που πιθανότατα είναι τραβηγμένες σε δρόμους των Σεπολίων και δείχνουν όψεις του τσιμεντάδικου ΑΤΛΑΣ.

Stilianidis Voustasia Sepolia

Η κλασσική ταινία «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» που γυρίστηκε το 1959 έχει κάποια πλάνα από την περιοχή του Σταθμού Λαρίσης.

Sepolia Amore0

Θυμάμαι όταν ήμουν 6-7 χρονών, που η γιαγιά μου μας πήγαινε, εμένα και την αδελφή μου, στο σινεμά. Ένα ήταν τότε στην περιοχή και ήταν ο κινηματογράφος Amore.

Kifisos001

Το 2015 είχαμε δημοσιεύσει ένα μικρό και χαριτωμένο αρθράκι για το πως πήρε το όνομά της η γειτονιά μας.

Agios Meletis Palaios0

Πρόκειται για απόσπασμα από την διδακτορική διατριβή του Νικολάου Γραίκου, με τίτλο «Ακαδημαϊκές τάσεις της εκκλησιαστικής ζωγραφικής στην Ελλάδα κατά τον 19ο αιώνα. - Πολιτισμικά και εικονογραφικά ζητήματα.»

Zikos Sta Sepolia

Είδαμε ένα καταπληκτικό βίντεο στο youtube που ξεπέρασε τις 2100 προβολές μέσα σε λίγες μέρες.

Sepolia Mnimeio EA0
Στην πλατεία του Άγιου Μελέτη στα Σεπόλια υπάρχει μιά μαρμάρινη πλάκα με ορισμένα ονόματα χαραγμένα πάνω της.
Diafimistiki Afisa Rosiniol0

Μέχρι πριν λίγο καιρό πίστευα, όπως και οι περισσότεροι νομίζω, ότι η γέφυρα Ροσινιόλ είχε πάρει το όνομά της από κάποιο κέντρο διασκέδασης που υπήρχε εκεί κοντά και που το όνομά του ήταν Ροσινιόλ.

Xartis Athinon 1908 Sepolia400

Είναι πραγματικά θαυμαστό να κοιτάς στο παρελθόν και να βλέπεις την γειτονιά σου όπως ήταν πριν πάνω από 100 χρόνια!

Dyrraxiou1001 Sepolia400

Το 2009 στο blog «Ντοκυμαντέρ για την Κυψέλη» δημοσιεύτηκε ένα άρθρο - εργασία με τίτλο «Κυψέλη, Σεπόλια - Μορφές κατοίκησης μεταναστών στις γειτονιές της Αθήνας». Το άρθρο περιέχει ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σχετικά με τα Σεπόλια. Όσον αφορά την εξέλιξη της περιοχής και την πληθυσμιακή της συγκρότηση αλλά κυρίως σε ότι έχει σχέση με το μεταναστευτικό σώμα των Σεπολίων.

Agios Meletis Palios Naos Iero0

Όταν πρωτοξεκίνησα το sepolia.net, ένα από τα πρώτα άρθρα που ανέβασα στις 19 Ιουνίου ήταν σχετικά με τον βίο του Αγίου Μελετίου.

Aimilianos Naos1 Sepolia400

Ο Λόφος Σκουζέ ή Λόφος Αγίου Αιμιλιανού που βρίσκεται βορείως του Κολωνού, οφείλει τις ονομασίες του στην πασίγνωστη αθηναϊκή οικογένεια και στον βυζαντινό ναΐσκο που βρισκόταν στην κορυφή του.