sepolia logo

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια πολυτάραχη διαδρομή στην ιστορία του.

Ξεκίνησε σαν θερινός το 1938 με ταινίες ποιότητας, μετατράπηκε σε στρατόπεδο του ΕΛΑΣ, ξανάγινε θερινός κινηματογράφος, αμέσως χειμερινός-θερινός με ανοιγόμενη οροφή, βαθμιαία έριξε πολύ την ποιότητα των ταινιών που πρόβαλε, πέρασε στο καράτε σίνεμα και τέλος στις τσόντες, λίγο πριν κλείσει ως κινηματογράφος. Σε κάποια σύντομα διαλείμματα είχε και θεατρικές παραστάσεις, βαριετέ και συναυλίες.

antinea liosion cinephilip arxeio theodosiou to therinoΑπο το αρχείο του Ν. Θεοδοσίου, το Θερινό

Σήμερα η αίθουσα είναι χώρος για ζωντανή μουσική (από το 2002), ονομάζεται Gagarin 205 live mysic space και απευθύνεται κυρίως σε νεολαιΐστικο κοινό. To 205 στο όνομά του υποδηλώνει την διεύθυνσή του, γιατί βρίσκεται στην Λιοσίων 205, όπου ήταν και το ΑΝΤΙΝΕΑ.

gagarin205 stageGagarin 205 live mysic space

Δείτε τι έγραψε ο Dhmhtrhs Efthmioy «στο σεπόλια city» για το σινεμά ΑΝΤΙΝΕΑ:
«...οπως και το αντινεα με την σειρομενη οροφη εκει ειχα δει ολα τα εργα με ρωμαιους μικρουλης μετεπειτα εγεινε με ταινιες καρατε και στο τελος σαν κινηματογραφος τσονταδικος.τωρα λεγεται γκαγκαριν και καποιες φορες κανει συναυλιες με ροκ πανκ».

Πως πήρε το όνομά της η ΑΝΤΙΝΕΑ; Έχω διαβάσει δύο διαφορετικές εκδοχές. Η πρώτη, ότι προέρχεται από τη βασική ηρωίδα του μυθιστορήματος «Ατλαντίδα» του Πιερ Μπενουά, το οποίο είχε γίνει και κινηματογραφική ταινία. Και η δεύτερη, ότι πρόκειται για την θηλυκή εκδοχή του Αντίνοου, ενός από τους μνηστήρες της Πηνελόπης, κατά την Οδύσσεια.

Πάντως επρόκειτο για έναν θερινό κινηματογράφο 600 θέσεων με εξώστη, που το 1968 μετατράπηκε σε διαρκούς λειτουργίας και έκλεισε μάλλον το 1994. Το 2002 ανασκευάστηκε και άρχισε να λειτουργεί το Gagarin.

Η γειτόνισσα Lina Apostol έγραψε στο σεπόλια city γι αυτόν:
«Η ΑΝΤΙΝΕΑ στη Λιοσίων που τωρα μετονομάστηκε σε GAGARIN υπήρξε σοβαρός κινηματογράφος, και λόγω θέσης ερχόταν κόσμος από Αγ.Αναργυρους και από κέντρο. Κι εκεί δίνονταν συναυλίες, όπως στο ΑΜΟΡΕ, λίγο αργότερα κι ίσως γι αυτό μετετράπη σε συναυλιακό χώρο που λειτουργεί σήμερα».
Πράγματι, ανάμεσα στις ταινίες της πρώτης περιόδου λειτουργίας της ΑΝΤΙΝΕΑ, βρίσκουμε τις «Το ξύπνημα», «Υπό την σκιάν της λαιμητόμου», «Αιμίλ Ζολά», «Ο κόσμος αλλάζει», «Η κυρία με τας καμελίας» κ.α. ποιοτικές της εποχής. Αλλά κυρίως μετά το 1960 η εικόνα άλλαξε εντελώς.

Antinea ta paidia tou kronou 1985H ANTINEA στην ταινία «Τα παιδιά του Κρόνου» που παίχτηκε το 1985, με έργο ΚΑΡΑΤΕ Α ΠΡΟΒΟΛΗΣ!

Ως ιδιοκτήτες αναφέρονται οι Γιώργος Παπαστόφας και Αλέξανδρος Ελευθερίου το 1948, μετά κάποιος Φιλιππάτος και τελικά οι Αποστόλου, που στα χέρια τους έκλεισε ο κινηματογράφος.

antinea diafimisi karate


Πάντως η Άννα Αζούρ έγραψε στο «σεπόλια city»:
«Την 20ετία 1960-1980 προβλήθηκαν στην ΑΝΤΙΝΕΑ (γωνία Λιοσίων-Ζαγορίων) και πολλές ποιοτικές ταινίες. Κατόπιν, και πριν μετατραπεί σε συναυλιακό χώρο, προβάλλονταν εκεί αποκλειστικά ταινίες καράτε. Ιδιοκτήτης της επιχείρησης ήταν κάποιος που λεγόταν Αντίοχος, ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του '60 είχε αγοράσει και το ΧΟΛΛΥΓΟΥΝΤ...».

 Κι αυτή η διαφήμιση από την ΑΝΤΙΝΕΑ από τις εποχές που είχε μετατραπεί σε ΚΑΡΑΤΕ cinema.

 

 Πηγές: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ - ΤΑ ΣΙΝΕΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - 1896 - 2013, Μάνος Γαϊτάνος - Οι κινηματογράφοι που αγαπήσαμε - 2016, Cinema-Hellas, Σεπόλια City

* Οι φωτογραφίες με τα προγράμματα του ΑΝΤΙΝΕΑ είναι «ευγενική χορηγία» της Μαίρη Γάζωρο από το Σεπόλια city (ομάδα facebook)

Comments (0)

    Attach images by dragging & dropping or by selecting them.
    The maximum file size for uploads is 10MB. Only gif,jpg,png files are allowed.
     
    The maximum number of 3 allowed files to upload has been reached. If you want to upload more files you have to delete one of the existing uploaded files first.
    The maximum number of 3 allowed files to upload has been reached. If you want to upload more files you have to delete one of the existing uploaded files first.
    Posting as

    Comments powered by CComment