Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

Κινεί το ενδιαφέρον στον παρατηρητικό διαβάτη το συγκρότημα πολυκατοικιών με πρόσοψη στην Δυρραχίου στα Σεπόλια, δίπλα στην Eurobank και πολύ κοντά στο γηπεδάκι του Τρίτωνα. Κινεί το ενδιαφέρον γιατί σε τίποτα δεν ταιριάζουν αυτές οι πολυκατοικίες με το στυλ των υπόλοιπων πολυκατοικιών, παλιών και καινούργιων, στην περιοχή, .

prosfygika googleΗ θέση του συγκροτήματος στον χάρτη της google

Το συγκρότημα αποτελείται από 3 τριώροφες πολυκατοικίες, διατεταγμένες σε σχήμα Πι.

prosfigikes 1

Στο κενό που σχματίζεται μέσα στο Πι υπάρχει μια αυλή με με πεζοδρόμιο στην μέση και παρτέρια στις πλευρές, στα οποία υπάρχουν δέντρα και αρκετά φυτά. Η κεντρική είσοδος είναι από την ανοικτή πλευρά του Πι και «βλέπει» στην Δυρραχίου, τον κεντρικό δρόμο. Η πίσω πλευρά της πολυκατοικίας που είναι στην κεφαλή του Πι βρίσκεται επί της οδού Σαμαρίνας. Ολόκληρο το συγκρότημα επομένως καταλαμβάνει ένα πλήρες εγκάρσιο τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου. 

prosfigikes 2

Αυτή η πίσω πλευρά εξυπηρετείται από από τεράστια μεταλλική πόρτα με τζάμια, η οποία με κάποια σκαλιά οδηγεί στο εσωτερικό της πολυκατοικίας αλλά και στην εσωτερική αυλή.

prosfigikes 5

Τα μπαλκόνια των διαμερισμάτων είναι στενά και μικρά. Έτσι ο φωτισμός και ο εξαερισμός τους συμπληρώνεται από παράθυρα.

prosfigikes 3

Όταν λοιπόν κάποιος δει αυτό το συγκρότημα αμέσως του έρχονται στο μυαλό είτε προσφυγικές είτε εργατικές πολυκατοικίες. Και πράγματι έτσι είναι. Αυτό το συγκρότημα χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας 60 για να στεγάσει «πρόσφυγες εκ του παραπετάσματος».

Σαν ντοκουμέντο για την ιστορία τους, δυστυχώς βρήκαμε μόνο ένα. Πρόκειται για δύο δημοσιεύσεις της εφημερίδας «Ελευθερία».

eleutheria 25 11 1959 5

Το πρώτο δημοσίευμα τον Νοέμβρη του 1959 γράφει «Πληροφορούμεθα εκ του υπουργείου Προνοίας, ότι ... Εντός του Δεκεμβρίου θα αρχίση εις Σεπόλια η ανέγερσις πολυκατοικίας 90 διαμερισμάτων ... δια πρόσφυγας εκ του Παραπετάσματος»

Και το δεύτερο, που το βρίσκουμε τον Οκτώβριο του 1960, ένα έτος δηλαδή μετά το προηγούμενο, έχει πάλι πληροφορία από το υπουργείο Προνοίας, ότι «ενεκρίθη ο πίναξ των κληρωθέντων 36 διαμερισμάτων εις Σεπόλια... Τάυτα προορίζονται δια πρόσφυγας του Παραπετάσματος. Εντός της εβδομάδος θα γίνει η κλήρωσις των υπολοίπων 60 διαμερισμάτων των Σεπολίων»

eleutheria 30 10 1960 11

Να συμπεράνουμε ότι, επειδή αποκλείεται αυτές οι πολυκατοικίες να ετοιμάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο, η κλήρωση προηγήθηκε της ολοκλήρωσης της οικοδόμησης των πολυκατοικιών. Κάποιοι κάτοικοι μας είπαν, ότι αυτές οι πολυκατοικίες κατοικήθηκαν το 1965, αλλά δεν έχουμε επιβεβαιωμένη πηγή προς αυτό και ταυτόχρονα είναι πολύς ο χρόνος οικοδόμησης για πολυκατοικίες που κληρώθηκαν σε δικαιούχους το 1960 και είχαν αρχίσει να κτίζονται μάλλον το 1959, να κατοικήθηκαν το 1965.

Αρμένικες ή Ρουμάνικες;

Στα Σεπόλια οι κάτοικοι είναι μοιρασμένοι σχετικά με την ονομασία αυτών των κατοικιών. Οι περισσότεροι τις αποκαλούν «ρουμάνικες», ενώ άλλοι «αρμένικες πολυκατοικίες». Εμείς προτιμήσαμε, για να ξεφύγουμε από αυτήν «διαμάχη» να τις ονομάσουμε γενικά «προσφυγικές». Γιατί και οι μεν και οι δε σε τελευταία ανάλυση, πρόσφυγες ήταν.

Να ξεκαθαρίσουμε κατ΄αρχήν ότι η ονομασία «Ρουμάνικες» δεν σημαίνει ότι σε αυτές μπορεί να κατοικούσαν Ρουμάνοι. Πρόκειται για έλληνες που ζούσαν στην Ρουμανία και επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά το 1947 που επικράτησε το κομμουνιστικό καθεστώς εκεί, γιατί οι περιουσίες τους δημεύθηκαν.

Δεν γνωρίζουμε που έμεναν αυτοί οι έλληνες που επέστρεψαν από την Ρουμανία μέχρι το 1960, αλλά σίγουρα κάποιοι από αυτούς πρέπει να ήταν ανάμεσα στους κληρωθέντες για τα πρώτα 36 διαμερίσματα στα Σεπόλια. Ταυτόχρονα όμως στην Ελλάδα υπήρχαν και Αρμένιοι πρόσφυγες ήδη από το 1921. Οι οποίοι έμεναν σε διάφορους συνοικισμούς, στο Δοργούτι κυρίως, κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες. Με διάφορα προγράμματα στέγασης, που προωθούσε η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου αλλά και οι μετέπειτα κυβερνήσεις μέχρι την χούντα των συνταγματαρχών, πολλοί Αρμένιοι πρόσφυγες στεγάστηκαν σε πολυκατοικίες σε διάφορα μέρη της Αθήνας. Ένα από αυτά πρέπει να ήταν και οι πολυκατοκίες των Σεπολίων.
Προσφυγικές επομένως οι παλυκατοικίες αυτού του συγκροτήματος, στις οποίες συμβίωναν και Αρμένιοι και έλληνες εκ Ρουμανίας, συμπεραίνουμε.

Το συγκρότημα σήμερα

Μετά από περίπου 60 χρόνια ζωής αυτού του συγκροτήματος, εννοείται ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, οσον αφορά στη σύνθεση των κατοίκων. Πολλά από τα διαμερίσματα έχουν πωληθεί σε άλλους ιδιοκτήτες και άλλα νοικιάζονται περιστασιακά.

prosfigikes 4

Η πρόσοψη των πολυκατοικιών αλλά και η πίσω πλευρά πολύ περισσότερο, έχει χάσει κάθε ομοιομορφία. Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν επιλέξει να βάψουν με το χρώμα της επιλογής τους την πρόσοψη του διαμερίσματός τους, ενώ άλλοι δεν φαίνεται να την έχουν βάψει από το 1960 και αυτό δημιουργεί μια πολυχρωμία. Άλλοι έχουν αντικαταστήσει τα παλιά παράθυρα και μπαλκονόπορτες με καινούργια αλουμινίου, άλλοι έχουν τοποθετήσει πλαστικά στόρια, ενώ τα χρώματα από τις τέντες είναι κι αυτά διαφορετικά μεταξύ τους.

prosfigikes 6

prosfigikes 7

Διάφορες πολεοδομικές «ανωμαλίες» δημιούργησαν φαίνεται και το παράδοξο η μία πλαϊνή πλευρά της πολυκατοικίας που βρίσκεται δεξιά, όπως κοιτάμε από Δυρραχίου, να έχει ελάχιστη απόσταση από την πιο καινούργια διπλανή πολυκατοικία. Κατά συνέπεια τα μπαλκόνια αυτής της πλευρά έχουν θέα έναν τοίχο σε απόσταση 2 μέτρων το πολύ.

prosfigikes 8

Τι ιστορίες θα είχαν να πούν πάντως, τα σπίτια αυτά αν είχαν φωνή! Πόσους βασανισμένους ανθρώπους θα φιλοξένησαν! Και πόσες χαρές θα είδαν όμως, γιατί οι άνθρωποι που έχουν περάσει δύσκολα, περισσότερο νοιώθουν την χαρά απ' αυτούς που η ζωή τους ήταν εύκολη και επίπεδη.

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"