Ο Δήμος Αθηναίων θέτει σε εφαρμογή το CultureSpectra, πρόγραμμα που στοχεύει στην πρόσβαση ενηλίκων στο φάσμα του αυτισμού στην ανοιχτή αγορά εργασίας, με έμφαση στον πολιτισμό και τον τουρισμό.
Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Πρωτοβουλίας Κοινωνικής Καινοτομίας+ και εγκρίθηκε με την απόφαση 730/21-10-2026 του Δημοτικού Συμβουλίου. Την υλοποίηση έχει αναλάβει η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέσω του Τμήματος Πολιτικών Ισότητας και Αντιμετώπισης Διακρίσεων.
Ο Δήμος συντονίζει δίκτυο δέκα φορέων από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Λιθουανία. Από την Ελλάδα συμμετέχουν επίσης η Αναπτυξιακή Αθήνας Α.Ε., ο Ελληνικός Σύλλογος για το Σύνδρομο Asperger και η Aegean Solutions Α.Ε., που θα αναπτύξει την ψηφιακή πλατφόρμα. Οι κυπριακοί εταίροι είναι ο Σύνδεσμος Αυτισμού Κύπρου, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας και ο RESET. Από τη Λιθουανία συμμετέχουν η Υπηρεσία Απασχόλησης, η Ένωση Αυτισμού «Lietaus vaikai» και το Γραφείο Παρακολούθησης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ŽISPB).
Η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Αθήνας στις 20 και 21 Οκτωβρίου 2026. Σύμφωνα με τον Δήμο, το πρόγραμμα θα διαρκέσει 24 μήνες, ενώ θα υπάρχει τακτική ενημέρωση για την πορεία του και τις δυνατότητες συμμετοχής που θα προκύψουν.
Το CultureSpectra προβλέπει την ενίσχυση των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων και την υποστήριξή τους στην αναζήτηση θέσεων εργασίας στους δύο κλάδους. Παράλληλα, επιδιώκει να προετοιμάσει εργοδότες και υπηρεσίες απασχόλησης ώστε να διαμορφώνουν εργασιακά περιβάλλοντα που αξιοποιούν τις δεξιότητες των εργαζομένων. Ο Δήμος επικαλείται ευρωπαϊκά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ανεργία των ενηλίκων στο φάσμα του αυτισμού κυμαίνεται από 75% έως 90%, και αποδίδει τον αποκλεισμό τους κυρίως στην έλλειψη εξειδικευμένης καθοδήγησης, στην περιορισμένη ενημέρωση των εργοδοτών και στην ανεπαρκή εφαρμογή εύλογων προσαρμογών.
Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Προσβασιμότητας, Έλενα Μαντζαβίνου, ανέφερε ότι η προσβασιμότητα περιλαμβάνει τις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, στην εργασία και στην κοινωνική ζωή. Όπως σημείωσε, το πρόγραμμα επιδιώκει να συμβάλει στην αντιμετώπιση στερεοτύπων και στην ισότιμη συμμετοχή. Ο Δήμος αναφέρει ακόμη ότι φιλοδοξία είναι η δημιουργία ενός μοντέλου που θα μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζεται από δημόσιες υπηρεσίες, φορείς και εργοδότες μετά την ολοκλήρωση του έργου.
