Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Έργο υπογειοποίησης σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια - Φωτογραφίες 4 Οκτωβρίου

04-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Προχώρησαν αρκετά οι εργασίες, από τότε που είχαμε τελευταία φορά δημοσιεύσει φωτογραφίες στις 2/5/20, από το έργο της υπογειοποίησης των...

Και πάλι για το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στα Σεπόλια - Απάντηση σε ερωτήματα - Πως φτιάχτηκε και ποιοί το συντηρούν;

01-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Στην προηγούμενη αναφορά μας σε αυτόν τον θαυμάσιο χώρο που βρίσκεται στην γειτονιά μας, το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής με...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

Σε ποιόν θα κόψει κλήση η δημοτική αστυνομία γι αυτό το πεζοδρόμιο;

02-10-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πολύ καλά κάνει η δημοτική αστυνομία και κόβει κλήση σε όποιον παρκάρει σε πεζοδρόμιο. Αλλά γι αυτό το πεζοδρόμιο σε...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

16-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Κινηματογράφος, κρατημένος κι αυτός στην μνήμη των κατοίκων των Σεπολίων, βρίσκονταν στην καρδιά της γειτονιάς, στην οδό Δυρραχίου. Δεν είχε...

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων και συγκεριμένα του Ελεύθερου Τύπου της Παρασκευής 10/6, τέσσερις παιδικές χαρές στα Σεπόλια, βρίσκονται ανάμεσα σε 28 συνολικά στην Αθήνα, που οδηγούνται σε κλείσιμο, λόγω παλαιότητας και ασύμφορου κόστους ανακατασκευής τους.

Πρόκειται για τις παιδικές χαρές

1. Στα Θυμαράκια (Τσουδερού & Δαιμονογιάννη)

2. Δύο στον λόφο Σκουζέ και

3. Στην Αυλώνος στο ύψος της περιοχής «Τρείς Γέφυρες».

 

Αναδημοσιεύουμε ολόκληρο το άρθρο από τον Ελεύθερο Τύπο:

 

Είκοσι οκτώ είναι τελικώς οι παιδικές χαρές στην Αθήνα που απειλούνται με οριστικό κλείσιμο καθώς θεωρούνται «παλαιού τύπου» και απαιτούν αρκετά χρήματα για την ανακατασκευή τους, παρά το γεγονός ότι μπορεί να προσφέρουν αναψυχή σε 600 παιδιά την ώρα!

Αυτό προκύπτει από την εισήγηση που είχαν ετοιμάσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για να συζητηθεί χθες το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο της πρωτεύουσας. Η συζήτηση είχε προαναγγελθεί από την προηγούμενη συνεδρίαση της 26ης Μαΐου 2015, όταν το θέμα ετέθη από τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Στάθη Δρογώση. Εκτενή αναφορά είχαμε κάνει σε δημοσίευμά μας (30/5) με τίτλο «Εικόνες θλίψης στις παιδικές χαρές».

Η θλίψη όμως… μεταφέρθηκε από τις παιδικές χαρές μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου όταν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν επειδή η σχετική εισήγηση διανεμήθηκε λίγη ώρα πριν από τη συνεδρίαση αν και η ημερήσια διάταξη είχε δημοσιευθεί από την προηγούμενη Παρασκευή! Ετσι, η δημοτική αρχή απεδέχθη να δοθεί νέα αναβολή προκειμένου το θέμα να έρθει σε επόμενη συνεδρίαση. Η εισήγηση, όμως, είναι ήδη αρκούντως αποκαλυπτική καθώς αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

● Σε σύνολο 130 παιδικών χαρών, οι 64 έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διεθνούς διαγωνισμού. Για την ακρίβεια, εντάχθηκαν μόλις προχθές 8 Ιουνίου αφού τότε ελήφθη η απόφαση της προκήρυξης… Η υπηρεσία εμφανίζεται μάλλον υπεραισιόδοξη όταν λέει ότι ο διαγωνισμός θα δημοσιευθεί σε 5 μέρες και οι εργασίες θα ξεκινήσουν σε 6 μήνες με προϋπολογισμό 1.126.234 ευρώ.
● Αλλες 32 παιδικές χαρές θα πρέπει να περιμένουν ακόμη περισσότερο καθώς απλά «έχουν τεθεί προς συζήτηση για ανακατασκευή». Το μόνο που αναφέρεται είναι ότι το συνολικό εκτιμώμενο κόστος θα φθάσει τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.
● Μόλις 6 είναι οι παιδικές χαρές που ανακατασκευάστηκαν από ιδιώτες αλλά, όπως είχε αναφέρει στην προηγούμενη συνεδρίαση η δημοτική σύμβουλος Ελένη Ζαχαροπούλου, δεν έχουν λάβει πιστοποίηση για να λειτουργήσουν κανονικά (οι κανόνες πιστοποίησης αυστηροποιήθηκαν μετά το ατύχημα στον Δήμο Ελληνικού την άνοιξη του 2014).
● Για τις υπόλοιπες 28 παιδικές χαρές, η εισήγηση των αρμοδίων περιορίζεται να αναφέρει ότι είναι «παλαιού τύπου» και «με μεταλλικά όργανα» και αυτό μεταφράζεται σε εκτιμώμενο κόστος ανακατασκευής 3.466.000 ευρώ.

Η εισήγηση δεν αναφέρει επί λέξει ότι οι 28 αυτές παιδικές χαρές θα κλείσουν αλλά το είχε πει η κ. Ζαχαροπούλου στην προηγούμενη συνεδρίαση λέγοντας τότε ότι υπάρχουν σκέψεις για απόσυρση περίπου 30 παιδικών χαρών. Η απειλή της απόσυρσης ενισχύεται και από το γεγονός ότι υπάρχει ειδική αναφορά στις μετρήσεις επισκεψιμότητας μόνο των συγκεκριμένων παιδικών χαρών. Σημειώνεται δηλαδή ότι:

1. Οι 14 από αυτές έχουν «μικρή» επισκεψιμότητα, δηλαδή 0-10 χρήστες ανά ώρα αιχμής. Αυτές βρίσκονται στις περιοχές Αγ. Αρτέμιος (Δαμαγήτου & Αναξιμένους), Κολωνός (Κωνσταντινουπόλεως-Πλ. Ράμνες), Βοτανικός (Ανοίξεως & Μαρκόνι), Ακ. Πλάτωνος (Λένορμαν & Κάδμου), Σεπόλια (Τρεις Γέφυρες-Αυλώνος), δύο στο Λόφο Σκουζέ (Λεάνδρου & Αμφιαράου και Αγιο Αιμιλιανό), στα Ανω Πατήσια (Ηρακλείου & Αγίου Αντωνίου), δύο στη Νέα Κυψέλη (Μετανείρας & Παρασκευά και Λόφο Πατατσού), στην Κυψέλη (Ευελπίδων & Μάντικα), δύο στην Ελληνορώσων (Ουράνη 10-12 και Πλατεία Φάβης & Ουράνη) και Γκύζη (Πλατεία Αεροπόρων & Αξιού).

2. Οι 12 έχουν μέτρια επισκεψιμότητα, δηλαδή 11-30 χρήστες ανά ώρα αιχμής. Βρίσκονται στις περιοχές Ιλίσια (Αλσος Συγγρού-Αγιος Χαράλαμπος), Κυνοσάργους (Ρόικου), Νέος Κόσμος (Κριναγόρα & Τιμοκρέοντος), Κάτω Πετράλωνα (Αθηνοδώρου 62), δύο στην Κυπριάδου (Πλατεία Καρκαβίτσα-Κτήμα Δρακόπουλου), στην Λαμπρινή (Πλατεία Ελπίδος), δύο στα Πατήσια (Πλατεία Ζέρβα & Παπαντωνίου-Προμηθέως & Επιδάμνου), στην Πλατεία Αμερικής (Πατησίων & Κύπρου όπου θα γινόταν το 2009 υπόγειο γκαράζ), στο Γηροκομείο (Πλατεία Ρώμης) και στο Πολύγωνο (Καραπαναγιώτου, Παταράκη & Μπουαίων).

3. Μόνον δύο αναφέρεται ότι έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα, δηλαδή πάνω από 31 χρήστες ανά ώρα αιχμής. Πρόκειται για την παιδική χαρά στην Πλατεία Αγίου Νικολάου στα Πατήσια και εκείνη στα Θυμαράκια (Τσουδερού & Δαιμονογιάννη).

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι ενώ για αυτές δίνονται στοιχεία επισκεψιμότητας στην εισήγηση, για όλες τις υπόλοιπες που προορίζεται να ανακατασκευασθούν δεν αναφέρεται πόσες έχουν μεγάλη ή μικρή επισκεψιμότητα.

Εντύπωση προκαλούν όμως τα στοιχεία που δίνονται για το εκτιμώμενο κόστος ανακατασκευής, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τις 200.000 ευρώ ενώ σε κάποιες φθάνει τις 420.000 (Τρώων & Απολλωνίου) ή και τις 520.000 ευρώ (Κονίστρα-Πετράλωνα).

 

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"