Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

Έργο υπογειοποίησης σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια - Φωτογραφίες 4 Οκτωβρίου

04-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Προχώρησαν αρκετά οι εργασίες, από τότε που είχαμε τελευταία φορά δημοσιεύσει φωτογραφίες στις 2/5/20, από το έργο της υπογειοποίησης των...

Υπογειοποίηση γραμμών στα Σεπόλια - Δυό χρόνια «εργασιών» για να έχει καλυφθεί μόλις το 0,9% του έργου

25-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Απογοητευτική είναι η κατάσταση με το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια. Ποιός έχει την ευθύνη για το...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Σε ποιόν θα κόψει κλήση η δημοτική αστυνομία γι αυτό το πεζοδρόμιο;

02-10-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πολύ καλά κάνει η δημοτική αστυνομία και κόβει κλήση σε όποιον παρκάρει σε πεζοδρόμιο. Αλλά γι αυτό το πεζοδρόμιο σε...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Σε απόσταση αναπνοής από τα Σεπόλια, στο τέρμα της οδού Αγίου Μελετίου και στο δεξί πεζοδρόμιο της Φωκίωνος Νέγρη, βρίσκεται το κτίριο της δημοτικής αγοράς της Κυψέλης. Το κτίριο ήταν εγκαταλελειμένο για πάρα πολλά χρόνια, όμως τώρα έχει πάρει μιά νέα μοορφή και άνοιξε πάλι τις πόρτες του για τον κόσμο της περιοχής.

Διαβάστε παρακάτω το άρθρο της Ελισάβετ Σταμοπούλου για τον ΔΟΛ, όπως αναρτήθηκε στο in.gr.

Το στοίχημα κερδήθηκε και η σελίδα γύρισε. Αρχιτεκτόνημα του Μεσοπολέμου και χαρακτηριστικό δείγμα του αθηναϊκού μοντερνισμού, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης άνοιξε, πριν από λίγες εβδομάδες, τις πύλες της για το κοινό μέσα από εκδηλώσεις κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Το κτίσμα της οδού Φωκίονος Νέγρη 42, που το 2005 κρίθηκε διατηρητέο, κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Αθήνας, από το 1937, οπότε και εγκαινιάστηκε.

Σύννεφα επισκίασαν την Αγορά όταν κυκλοφόρησαν σενάρια κατεδάφισής της και ανέγερσης ενός πολυώροφου κτιρίου. Τα σενάρια αυτά βγήκαν στο φως περί το 2003 όταν έκλεισε και το τελευταίο κατάστημά της. Το σχέδιο όμως της κατεδάφισης δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή και έτσι η Αγορά επιβίωσε και συνέχισε να προσδίδει χαρακτήρα στην Κυψέλη.

ag3

Φρένο στην κατεδάφιση του κτιρίου πάτησαν, μεταξύ άλλων, και αξιόλογες προσωπικότητες της περιοχής. Η Αγορά πέρασε από άλλη μια δοκιμασία το 2009, περίπου, όταν έκλεισε για να ανακαινιστεί και να παραδοθεί στο κοινό για τη δημόσια χρήση της.

Σε μια Ελλάδα που είχε ήδη εισέλθει σε έναν κύκλο ύφεσης, η επόμενη ημέρα για την Αγορά της Κυψέλης έμοιαζε να «κινείται» μεταξύ ζωής και θανάτου. Οι φόβοι μήπως το σχέδιο ανακαίνισης μπει στο «ψυγείο» ήταν έντονοι. Πρωτότυπες, όμως, ιδέες έπεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων και η φωνή των πολιτών, σχετικά με την αξιοποίηση του κτιρίου, ακούστηκε.

Ανοιχτό κάλεσμα προς τις ομάδες της πόλης απηύθυνε το περασμένο καλοκαίρι ο δήμος Αθηναίων, μέσω της Αντιδημαρχίας της Κοινωνίας των Πολιτών και Δημοτικής Αποκέντρωσης, με σκοπό την εύρεση ενός ή περισσότερων διαχειριστών των ανακαινισμένων πλέον χώρων της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, για τα επόμενα πέντε έτη.

ag2

Με όραμα τη θέσπιση ενός νέου καινοτόμου συνεργατικού μοντέλου, ο δήμος Αθηναίων πρότεινε την παραχώρηση του δημόσιου χώρου της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης σε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ομάδες, ώστε η διαχείρισή της να περάσει άμεσα στα χέρια των πολιτών.

«Το σχέδιο εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ και για τρία χρόνια γίνονταν εργασίες προς την κατεύθυνση της διάσωσης. Ξεκινήσαμε μια σειρά από διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη του 2015. Κάτοικοι της Κυψέλης και άλλων δήμων είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν ηλεκτρονικά και με την παρουσία τους, σε μια ειδική εκδήλωση, τις προτάσεις τους για το πώς θέλουν να δουν την Αγορά. Έτσι κατατέθηκαν πάνω από 400 προτάσεις οι οποίες ομαδοποιήθηκαν και οδήγησαν σε ένα μεικτό σχήμα για τη χρήση και τη λειτουργία τής Αγοράς, σύμφωνα με το οποίο το ένα κομμάτι της αφορά στον πολιτισμό, το άλλο στις υπηρεσίες της προς τους πολίτες και το άλλο την επιχειρηματικότητα με έμφαση στις νεανικές δράσεις», δηλώνει στο in.gr η υπεύθυνη επικοινωνίας της Αγοράς της Κυψέλης, Κατερίνα Αποστολοπούλου.

Από τον Ιούλιο του 2016, το ΚΕΠ Κυψέλης στεγάζεται στη νέα Αγορά και η πρόσβαση στο κτίριο για το κοινό, από τη Φωκίωνος Νέγρη, είναι ελεύθερη. Ο δήμος Αθηναίων, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2015, πρόκρινε την πρόταση του Impact Hub Athens προκειμένου η οργάνωση να αναλάβει τη νέα λειτουργία της Αγοράς από τον Ιανουάριο του 2017.

ag th

Στη δημιουργική διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε για την αξιοποίηση της Αγοράς συμμετείχαν και θεατρικές ομάδες. Στόχος, όπως αναφέρει και η κ. Αποστολοπούλου, είναι το πάντρεμα της βιωσιμότητας με την επιθυμητή λειτουργία του χώρου.

«Ο νέος διαχειριστής, βάσει και του ΕΣΠΑ, καλείται να μπει στο κτίριο από τον Ιανουάριο του 2017 και μετά. Αποφασίσαμε όμως να μην κρατήσουμε την Αγορά κλειστή. Ξεκινήσαμε μέσα από την Αντιδημαρχία της Κοινωνίας των Πολιτών και το συνΑθηνά να καλούμε ομάδες που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός Κυψέλης. Σκοπός μας να προσφέρουμε μια παλέτα από δράσεις σε όλους τους πολίτες με ελεύθερη πρόσβαση. Από θεατρικές παραστάσεις μέχρι ανταλλαγή βιβλίων και διαλέξεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα που έχει διαμορφωθεί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου για την Αγορά. Στην ατζέντα βρίσκονται και κοινωνικές δράσεις», επισημαίνει η υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος, δίνοντας έμφαση στην αναθέρμανση του δημόσιου χώρου και στη σημασία της αξιοποίησής του.

ag4

Με το βλέμμα στις ανάγκες του πολίτη και τις νέες επιχειρηματικές ιδέες, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, θα προσφερθεί από το νέο έτος, κατά 38% της έκτασης του χώρου, για στέγαση δημοτικών υπηρεσιών, κατά 31% για δημιουργία οκτώ καταστημάτων που θα στεγάσουν δραστηριότητες με έμφαση στη νέα επιχειρηματικότητα και κατά 31%, που μεταφράζεται σε δύο χώρους, στη φιλοξενία πολιτιστικών προγραμμάτων.

«Η κοινότητα της Κυψέλης είναι μια πολλή ενεργή κοινότητα και η Αγορά για τους κατοίκους της περιοχής αποτελεί σημαντικό εγχείρημα», δηλώνει η κ. Αποστολοπούλου για να μιλήσει για το σημαντικό ενδιαφέρον που επέδειξαν οι πολίτες ώστε ο χώρος να μην χαθεί στο χρόνο, αλλά να συνεχίσει να υπάρχει μέσα σε αυτόν.

ag5

Χαρακτηρίζει τη γειτονιά της Κυψέλης ιδιαίτερη καθώς «μιλάμε για την παλιά αστική τάξη της Ελλάδας. Η Κυψέλη, όμως, με την πάροδο των δεκαετιών βίωσε μια σχετική απαξίωση. Είναι μια πολυπληθής γειτονιά και πολύμορφη», αναφέρει για να προσθέσει ότι η περιοχή αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης διαφορετικών δυνάμεων.

«Στην Κυψέλη υπάρχουν μεγάλα τμήματα ξένων, όπως η αφρικανική κοινότητα. Φαίνεται πώς συμβιώνουν οι πρόσφυγες με τους Έλληνες ειρηνικά», καταλήγει.

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"