sepolia logo

Σχετικά με το θέμα της εκδίωξης των χειροτεχνών που εκθέτουν και πωλούν τα προϊόντα τους γύρω από το Θησείο, από μικτά κλιμάκια της ΕΛΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων, τοποθετήθηκαν δημόσια δύο από τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» ήταν πιο αναλυτική και κάθετα ενάντια στην εκδίωξη των χειροτεχνών και έβγαλε δύο ανακοινώσεις για το ζήτημα αυτό..

thissio xeirotexnes1

~~~~

Να σταματήσει η καταστολή και η κοροϊδία σε βάρος των χειροτεχνών στο Θησείο απο Καμίνη, κυβέρνηση και ΚΑΣ

Η κίνηση του Υπουργείου Εμπορίου, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Δημάρχου Αθήνας Γιώργου Καμίνη να εξοστρακίσουν και να καταδιώξουν με μικτά κλιμάκια της ΕΛΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας τους χειροτέχνες στην περιοχή του Θησείου είναι μια απάνθρωπη, άκαρδη ενέργεια καταστολής ανθρώπων του μόχθου . Στόχος είναι να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα συμφέροντα των βαρόνων του τουρισμού, του μεγάλου εμπορίου και των κάθε απόχρωσης χρυσοπληρωμένων χορηγών που θέλουν να ελέγξουν την πόλη και τους δρόμους της, για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Αυτή η στρατηγική “ανάπτυξης της Αθήνας” με την δήθεν αναβάθμιση της πόλης δεν χωράει τους φτωχούς, τους άστεγους, τους μικροπωλητές,τους εξαρτημένους, ανοίγοντας το δρόμο των άγριων διακρίσεων ακόμη και δολοφονιών όπως στην τραγική περίπτωση της δολοφονίας του Ζάκ Κωστόπουλου. Στρώνει κόκκινα χαλιά για να περάσουν οι σχεδιασμοί των Λάτσηδων και των Βαρδινογιάννηδων, των Μόλλ στους ελεύθερους χώρους από την Ακαδημία Πλάτωνος μέχρι το Ελληνικό και κάτω από αυτά επιχειρεί να ποδοπατήσει τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους.

Η εκστρατεία για αναβάθμιση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Αθήνας έχει μετατραπεί σε μοχλό για την εξόντωση των φτωχών της πόλης για να επιβιώσουν οι λίγοι και εκλεκτοί. Κηνυγάε τους εξαρτημένους, κυνηγάνε τους ρακοσυλλέκτες, κυνηγάνε τοςυ μικροπωλητές και κραυγάζουν υστερικά για την ¨ανομία στην Πόλη” από το κόσμο των κινημάτων και της αντίστασης.

Κανένας Δήμαρχος Αθήνας, κανένας Υπουργός Εμπορίου, κανένα ΚΑΣ δεν μπορεί να παίζει με τις δουλειές και τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων και των οικογενειών τους.

Σοβαρά, το ΚΑΣ ανησυχεί ότι καταστρέφεται η πολιτιστική κληρονομιά από τους παγκίτες του Θησείου, τους χειροτέχνες; Μήπως, το 90% της κληρονομιάς αυτής δεν έχει θαφτεί κάτω από τα κτίρια των Τραπεζών, των Ξενοδοχείων και των επιχειρήσεων που συνθλίβουν το κέντρο της πόλης; Τα πόδια των παγκιτών που πατάμε στους δρόμους τους ενοχλούν; Ίδρωσε το αυτί τους όταν εκατοντάδες χώροι πολιτισμού πωλούνται μέσω του Υπερταμείου για να ξεπληρωθεί το χρέος των δανειστών;

Οι προτάσεις για δημιουργία “αγοράς” διάσπαρτης με εκατό πάγκους υποτιμάει τη κοινή λογική.

Υποκριτική είναι η κραυγή κατά του ¨παραεμπορίου” όταν εταιρίες πετρελαίου κατακλέβουν το κόσμο, μαζί με το κράτος που υπερφορολογεί ενώ πολυκατοικίες ξεπαγιάζουν γιατί ανεβαίνει η τιμή του.

Ο αγώνας των χειροτεχνών είναι αγώνας για να μην περάσει η λογική της καπιταλιστικής ισοπέδωσης των φτωχών της πόλης και πρέπει να τον στηρίξουν όλοι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που δίνουν μάχη για να μην γίνει το “τέλος των μνημονίων” θηλιά διαρκούς λιτότητας και φτώχειας στο λαιμό τους.

Η Δημοτική Αστυνομία του Δημάρχου Καμίνη και του Ανδρέα Βαρελά πρέπει να αποσυρθεί από τις χυδαίες περιπολίες αποκλεισμού των χειροτεχνών, πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας.

Καλούμε τους εργαζομένους του Δήμου της Αθήνας, του Υπουργείου Εμπορίου και Πολιτισμού, το ΕΚΑ και την ΑΔΕΔΥ, να υψώσουν την φωνή τους για να μπει τέλος στην καταστολή των χειροτεχνών και να ανοίξουν τους πάγκους χωρίς να φοβούνται σύλληψη και πρόστιμα.

Καλούμε την κυβέρνηση και το Δήμο Αθήνας να εγκαταλείψουν την εκστρατεία εξόντωσης των χειροτεχνών αμέσως και να επιτρέψουν την επαναλειτουργία των πάγκων στο Θησείο.

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την καταστολή των χειροτεχνών από Δήμο Αθήνας, ΥΠΠΟ και Υπ.Εμπορίου

Πέμπτη 25 Οκτώβρη 1μμ, έξω από τη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Αθήνας, Δημαρχείο Αθήνας, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οδός Αθηνάς

Η ανοιχτή συνέλευση που κάλεσαν τα σωματεία των χειροτεχνών και ανεξάρτητοι χειροτέχνες την Πέμπτη 18/10 είχε μεγάλη συμμετοχή και προχώρησε σε αποφάσεις άμεσων κινητοποιήσεων για να σταματήσει η καταστολή και να ανοίξουν οι πάγκοι στο Θησείο . Το περασμένο Σάββατο και Κυριακή παρά τις απειλές για συλλήψεις από την ΕΛΑΣ, οι πάγκοι άνοιξαν στο Θησείο και οι χειροτέχνες εργάστηκαν μετά από πολλές μέρες απαγόρευσης.

Στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα των χειροτεχνών για να σταματήσει η καταδίωξη και οι απειλές από τα μικτά κλιμάκια του Υπουργείου Εμπορίου, της ΕΛΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας στο Θησείο.

Ο χώρος του Θησείου ως σημείο λειτουργίας των χειροτεχνών έχει οριστεί με βάση απόφαση του Δήμου της Αθήνας επί Δημάρχου Κακλαμάνη και δεν αλλάζει με ασυνάρτητες πρωτοβουλίες του ΥΠΠΟ, με προκλητικές αστυνομικές ντιρεκτίβες της ΕΛΑΣ και σύμπραξη του Καμίνη με εντολές προς την Δημοτική Αστυνομία.

Η στοχοποίηση των καλλιτεχνών χειροτεχνών είναι άλλο ένα ποδοβολητό του Καμίνη στον αντιδραστικό κατήφορο των διακρίσεων, των αποκλεισμών και της καταστολής των φτωχών της Αθήνας στιγματίζοντας τους ως εγκληματίες. Συνεχίζει έτσι την βάρβαρη πολιτική εκκαθάρισης του κέντρου της Αθήνας για χάρη των συμφερόντων των επιχειρηματιών και των μεγάλων χορηγών της ανάπτυξης και των αναπλάσεων, των Τραπεζιτών, των Ιδρυμάτων Λάτσης και Ωνάσης.

Άλλωστε, το ίδιο διάστημα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων επιδιώκει να μετατρέψει τον Λόφο Φιλοπάππου σε μουσειακού χαραχτήρα προορισμό με κάγκελα για περίφραξη και εισιτήριο, στο όνομα της πάταξης της εγκληματικότητας!

Αυτές είναι οι επιλογές που άνοιξαν το δρόμο στην στοχοποίηση των εξαρτημένων και στην στυγερή δολοφονία του Ζάκ Κωστόπουλου. Είναι η ίδια πολιτική που στοχοποιεί τους φοιτητές και το άσυλο για να μπορούν οι πρυτάνεις να κάνουν την ΑΣΟΕΕ και την Νομική επιχειρήσεις-μαγαζιά των διασυνδεδεμένων με τις εταιρίες μεγαλοκαθηγητών.

Θέλουν να μετατρέψουν κάθε τετραγωνικό μέτρο του κέντρου σε εμπορεύσιμο πεδίο για τους μεγαλεμπόρους και την βιομηχανία του τουρισμού, ρίχνοντας στον Καιάδα τους χειροτέχνες.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση που υπόσχονταν να κατοχυρώσει το επάγγελμα των χειροτεχνών δεν έφτιαξε καν κωδικό για την κατοχύρωση τους ενώ μπορεί να βρει κανείς τα πιο απίθανα επαγγέλματα από τον αστροναύτη έως τον πεταλωτή ψύλλων...

Καλούμε τους εργαζομένους του Δήμου της Αθήνας, του Υπουργείου Εμπορίου και Πολιτισμού, το ΕΚΑ και την ΑΔΕΔΥ, να υψώσουν την φωνή τους για να μπει τέλος στην καταστολή των χειροτεχνών και να ανοίξουν τους πάγκους χωρίς να φοβούνται σύλληψη και πρόστιμα.

Καλούμε την κυβέρνηση και το Δήμο Αθήνας να εγκαταλείψουν την εκστρατεία εξόντωσης των χειροτεχνών αμέσως και να επιτρέψουν την επαναλειτουργία των πάγκων στο Θησείο.

Να αποσύρουν την Αστυνομία και να συνομιλήσουν με τους χειροτέχνες ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην δουλειά για τους χειροτέχνες και να μην καταδικαστούν στον αφανισμό.

Καλούμε το Δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας να προχωρήσει σε απόφαση απόσυρσης των αστυνομικών μέτρων κατά των χειροτεχνών εδώ και τώρα.

~~~~

Αλλά και η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» εξέφρασε την αντίθεσή της στην εκδίωξη των χειροτεχνών από τις ευρύτερες περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Η Ανοιχτή Πόλη συμμετείχε στην ανοιχτή συνέλευση που κάλεσαν την Πέμπτη 18/10 τα σωματεία των χειροτεχνών και ανεξάρτητοι χειροτέχνες, και η οποία είχε μεγάλη συμμετοχή. Από την Δευτέρα 8 Οκτώβρη ο Δήμος Αθηναίων έκρινε την μικρή αγορά που λειτουργεί για πάνω από δέκα χρόνια στο τέλος της οδού Ασωμάτων ως «παραεμπόρειο». Παρότι αναπόσπαστο κομμάτι του Ιστορικού κέντρου, και χωρίς έγγραφη κοινοποίηση σχετικής απόφασης, εφαρμόστηκε άμεσα καταστολή που κρατάει κλειστούς τους πάγκους και στερεί από δεκάδες συμπολίτες μας το δικαίωμα στην εργασία και την επιβίωση.

Ζητάμε την προσωρινή παύση των αναίτιων διώξεων για πιστοποιημένους χειροτέχνες, εικαστικούς-τεχνίτες μικροτεχνημάτων-μικρούς παραγωγούς, έως ότου ολοκληρωθεί μαζί τους σχετική διαβούλευση που θα ορίσει ένα σταθερό σημείο στην πόλη, και νόμιμο καθεστώς, για την δραστηριότητά τους.

Επιλογή ή έσχατο καταφύγιο στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, οι χειροτέχνες δημιούργησαν με την τέχνη τους μια λύση για να κερδίσουν ξανά την αξιοπρέπειά τους, να επιβιώσουν αυτοί  και οι οικογένειές τους. Παράλληλα, κοσμούν την πόλη όταν εκθέτουν την αισθητική, την παιδεία, το ταλέντο τους. Αυτό το μοντέλο δουλειάς έχει αναγνωριστεί σε όλο τον κόσμο, για την ιδιαιτερότητά του.  Αποτελεί την ζωντανή παράδοση, την κουλτούρα, την εξωστρεφή έκφραση του πολιτισμού των πόλεων παγκοσμίως.  Ήρθε και για την Αθήνα ο καιρός να το μορφοποιήσουμε, να το νομιμοποιήσουμε, να το δυναμώσουμε.

Νέα Αριστερά - Δελτία Τύπου

Την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σχολικοί τροχονόμοι ζητούν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη, Σία Αναγνωστοπούλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Θεανώ Φωτίου. Με ερώτηση που κατέθεσαν προς...
Ως Αναφορά στη Βουλή των Ελλήνων κατέθεσαν η Πέτη Πέρκα, Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, και ο Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Βουλευτής Ξάνθης και αρμόδιος Τομεάρχης Αγροτικών...
Τα λοιπά κρυφά έγγραφα και τις συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης – ΕΕ σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών, τα οποία δεν διαβιβάστηκαν στην Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, ενώ ζητήθηκαν με σχετική...
The post Αντιπροσωπεία της Νέας Αριστεράς με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση, αποτελούμενη από τους Εφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιόπουλο, Θεανώ Φωτίου στην συγκέντρωση για τη ΛΑΡΚΟ appeared first on Νέα Αριστερά.
Η ντροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ αποδεικνύει ότι το πραγματικό μήνυμα που πήρε η ΝΔ από τις ευρωεκλογές είναι ότι «συνεχίζω όπως πριν, θα τα ξεπουλήσω όλα και θα συνεχίσω τη...
Η κυβέρνηση συνεχίζει να στέλνει τη μία φρεγάτα μετά την άλλη στην Ερυθρά Θάλασσα, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποσύρουν τη στρατιωτική παρουσία τους από αυτή την περιοχή. Οι τυφλές επιθέσεις...
Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για το φαινόμενο των ανοιχτών τιμών, που αποτελεί μία από τις πιο αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από πλευράς εμπόρων, και σε βάρος των παραγωγών που δέχονται...
Τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων πρέπει να ενισχυθούν, όχι να κλείσουν! Η βουλεύτρια Νοτίου Τομέα Αθήνας της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου, εκπροσωπώντας την Νέα Αριστερά, απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό στην...
Να αποσυρθούν οι κατάπτυστες τροπολογίες για ΛΑΡΚΟ και τράπεζες «Να αποσυρθούν οι κατάπτυστες τροπολογίες που η κυβέρνηση κατέθεσε νύχτα», τόσο «για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ» όσο και «για τη λειτουργία...
Η κυβέρνηση με νυχτερινή τροπολογία που κατάθεσε επιδιώκει να νομοθετήσει ότι στην περίπτωση που υπάρχει δίωξη για απιστία τραπεζικών στελεχών για δάνεια, η Τράπεζα της Ελλάδας θα παρεμβαίνει με έκθεση...