sepolia logo

Στην τοποθέτησή του σχετικά με το θέμα της αναβάθμισης των υποδομών του Εθνικού Κήπου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 11ης Οκτωβρίου 2018, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, δήλωσε τα εξής:

« Η παρουσίαση δείχνει ότι το κύριο μέλημά σας είναι η εικόνα, το "φαίνεσθαι" και όχι η ουσία του Εθνικού Κήπου. Είχαμε καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις στην Επιτροπή του Εθνικού Κήπου όσο λειτουργούσε, ενώ εδώ και πάνω από ένα χρόνο δε λειτουργεί.

     Αυτή τη στιγμή ο κήπος χρειάζεται προσοχή και η προσοχή δε δίνεται με 7 εργαζόμενους. Πριν κάποια χρόνια, όταν ήταν προϊστάμενος ο κος Γεωργακόπουλος και είχαμε θέσει ξανά το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπήρχαν 24 εργαζόμενοι. Σήμερα είναι μόνο 7.

     Το βάρος πρέπει να πέσει στο πράσινο. Όπως φαίνεται και από τον προϋπολογισμό του έργου, για το πράσινο του Κήπου προβλέπονται ψίχουλα. Εδώ βρίσκονται και οι ευθύνες, γιατί ο προσανατολισμός ενός έργου συντήρησης, δεν έχει μόνο τεχνοκρατική, αλλά έχει και πολιτική λογική.

     Έχουμε επανειλημμένα θέσει τις προτάσεις μας:

·Χρειάζεται συνολική καταγραφή των φυτών κατά είδος (μικρά, μεσαία, μεγάλα δέντρα, θάμνοι, λουλούδια, γκαζόν, κ.α.) και έγκαιρη αναζήτηση και δέσμευση φυτών ώστε να μην χάνεται η κάθε περίοδος φύτευσης. Μελέτη για την άμεση αποκατάσταση της κλήσης των δέντρων που γέρνουν, γιατί στο παρελθόν είχαμε περιπτώσεις κοπής ιστορικών δέντρων. Αυτή η δουλειά θα πρέπει να εκφραστεί στα κονδύλια και στα ποσά που διατίθενται.

·Να υιοθετηθεί η πρόταση από το τμήμα πολεοδομικού σχεδιασμού για την άμεση ανάγκη διεύρυνση του Κήπου εις βάρος του πεζοδρομίου της Ηρώδου του Αττικού, ώστε να υπάρξει ζωτικός χώρος για τα δέντρα, με την απαραίτητη τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στα συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα.

·Να διεκδικήσουμε να φύγει η Προεδρική Φρουρά και να απελευθερωθούν τα 4,5 στρέμματα που έχουν καταπατηθεί, κάτι που θα δώσει ζωτικό χώρο για τον Κήπο.

·Να αποκατασταθούν και να λειτουργήσουν τα ιστορικά κτίρια όπως τους αρμόζει, στα πλαίσια της συνολικότερης αναβάθμισης με βάση το πράσινο.

·Να ληφθεί η πολιτική πρωτοβουλία να ενταχθεί ο Εθνικός Κήπος στο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO.

·Να διεκδικηθούν τα 58,5 στρέμματα ιδιοκτησίας του Εθνικού Κήπου που έχουν καταπατηθεί από το Δήμο Παλλήνης.

     Αυτά τα ζητήματα συνθέτουν μια συνολικότερη αναγκαιότητα να αναπροσαρμοστούν τα ποσά που θα δοθούν, ώστε το βάρος να δοθεί στο πράσινο, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στα ιστορικά κτίρια συνδυάζοντας και τομές για τη διεύρυνση του Κήπου για να σωθούν τα δέντρα του. »

     Στην ίδια συνεδρίαση ο Στέλιος Λάμπρου, Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, έθεσε στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση τα παρακάτω θέματα:

   « Στην υπηρεσία τροποποίησης υπηρεσιακής κατάστασης, από την οποία βγαίνουν οι συντάξεις των υπαλλήλων του Δήμου, η μια υπάλληλος που είναι γνώστης του αντικειμένου θα λείψει για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν είναι κανένας άλλος υπάλληλος εκπαιδευμένος σε αυτόν τον τομέα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν υποθέσεις συντάξεων. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να βρεθεί άμεση λύση για αυτήν την υπηρεσία.

     Ένα δεύτερο θέμα. Το κατάστημα με την ονομασία NEW KING επί της οδού Ηρακλειδών στο Θησείο έχει εγκαταστήσει φωτορυθμικά έξω από το κατάστημα. Ο κόσμος στις απέναντι πολυκατοικίες, δεδομένου ότι η Ηρακλειδών είναι στενός δρόμος, με την ηχητική ρύπανση και τα φωτορυθμικά δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ. Είναι πολύ σοβαρό θέμα για τη γειτονιά.

     Έχουμε ξαναβάλει το ζήτημα του πάρκου Προμπονά, είναι σοβαρό ζήτημα για το Δήμο και τους κατοίκους και θέλουμε μια ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τη δικαστική εκκρεμότητα, παρά τις διαμάχες των εκκλησιών.

     Η ξύλινη πεζογέφυρα στο Σταθμό του Αγ. Νικολάου έχει χαλάσει και έχει φθορές. Ταυτόχρονα είναι χαλασμένο εδώ και πολύ καιρό και το ασανσέρ του ΗΣΑΠ, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι που περνούν και κουβαλούν καρότσια από τις λαϊκές αγορές να αντιμετωπίσουν μια τραγωδία. Θα πρέπει να έρθει ο Δήμος σε μια επαφή με τη ΣΤΑ.ΣΥ. για την πεζογέφυρα και τουλάχιστον να λειτουργούν οι ανελκυστήρες, μέχρι να φτιαχτεί.

     Τέλος, θα ήθελα από την κυρία Κοντοσταθάκου μια απάντηση για το θέμα που είχα θέσει και άλλη φορά, για τις ελλείψεις στη Λέσχη Φιλίας Βοτανικού. Το Μάιο είχατε πει ότι σε δυο μήνες θα είχε ολοκληρωθεί η προμήθεια υλικών για όλες τις Λέσχες Φιλίας μαζί. Έχουμε φτάσει στον Οκτώβρη και η Λέσχη Φιλίας είναι χωρίς τηλεόραση. Βάζουμε αυτό το θέμα από πέρυσι το Δεκέμβρη και περιμένουμε απαντήσεις. »

Νέα Αριστερά - Δελτία Τύπου

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τη φωτιά που καίει ανεξέλεγκτη από το μεσημέρι της Τετάρτης της 17ης Ιουλίου στο όρος Φαλακρό Δράμας, κατέθεσαν ο Βουλευτής Ξάνθης και Τομεάρχης Αγροτικών...
ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Την άμεση ανάγκη εγκατάστασης κλιματισμού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων θέτει η Μερόπη Τζούφη, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη. Οπως τονίζει...
Τοποθέτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών «Κύρωση Συμφωνίας τροποποίησης διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης του Εργου του τμήματος Μαλιακός...
Εντονη κριτική άσκησε η Μερόπη Τζούφη στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο περιλαμβάνει 120 άρθρα. Μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς κατήγγειλε τη βιαστική...
Ενάντια στη φίμωση των παρατηρητηρίων για δίκες δημόσιου ενδιαφέροντος Η πρόσφατη ρύθμιση που εισήχθη με το άρθρο 31 του N. 5119/2024 στη διάταξη για τη δημοσιογραφική κάλυψη των δικών φανερώνει...
Η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου και ο Φερχάτ Οζγκιούρ κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας με θέμα: «Η ακραία υποστελέχωση έκλεισε επ’ αόριστον τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου...
Εισήγηση της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Πέτης Πέρκα στην Α΄ συνεδρίαση για την «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης αναφορικά με τη χρήση και εκμετάλλευση ορισμένων χώρων...
Το θέμα της άδικης και αυθαίρετης κατάργησης της υπερωριακής απασχόλησης των υπαλλήλων των Περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού μετά τις εκλογές του 2023, από την Υπουργό Τουρισμού, έφεραν στη Βουλή...
Ακόμα ένα οδυνηρό πλήγμα δέχεται η Πάτρα και το λιμάνι της, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε για δεύτερη φορά το αίτημα χρηματοδότησης για την υπογειοποίηση του τμήματος της σιδηροδρομικής σύνδεσης...
Το θέμα της άδικης και αυθαίρετης κατάργησης της υπερωριακής απασχόλησης των υπαλλήλων των Περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού μετά τις εκλογές του 2023, από την Υπουργό Τουρισμού, έφεραν στη Βουλή...