Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

Στην τοποθέτησή του σχετικά με το θέμα της αναβάθμισης των υποδομών του Εθνικού Κήπου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 11ης Οκτωβρίου 2018, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, δήλωσε τα εξής:

« Η παρουσίαση δείχνει ότι το κύριο μέλημά σας είναι η εικόνα, το "φαίνεσθαι" και όχι η ουσία του Εθνικού Κήπου. Είχαμε καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις στην Επιτροπή του Εθνικού Κήπου όσο λειτουργούσε, ενώ εδώ και πάνω από ένα χρόνο δε λειτουργεί.

     Αυτή τη στιγμή ο κήπος χρειάζεται προσοχή και η προσοχή δε δίνεται με 7 εργαζόμενους. Πριν κάποια χρόνια, όταν ήταν προϊστάμενος ο κος Γεωργακόπουλος και είχαμε θέσει ξανά το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπήρχαν 24 εργαζόμενοι. Σήμερα είναι μόνο 7.

     Το βάρος πρέπει να πέσει στο πράσινο. Όπως φαίνεται και από τον προϋπολογισμό του έργου, για το πράσινο του Κήπου προβλέπονται ψίχουλα. Εδώ βρίσκονται και οι ευθύνες, γιατί ο προσανατολισμός ενός έργου συντήρησης, δεν έχει μόνο τεχνοκρατική, αλλά έχει και πολιτική λογική.

     Έχουμε επανειλημμένα θέσει τις προτάσεις μας:

·Χρειάζεται συνολική καταγραφή των φυτών κατά είδος (μικρά, μεσαία, μεγάλα δέντρα, θάμνοι, λουλούδια, γκαζόν, κ.α.) και έγκαιρη αναζήτηση και δέσμευση φυτών ώστε να μην χάνεται η κάθε περίοδος φύτευσης. Μελέτη για την άμεση αποκατάσταση της κλήσης των δέντρων που γέρνουν, γιατί στο παρελθόν είχαμε περιπτώσεις κοπής ιστορικών δέντρων. Αυτή η δουλειά θα πρέπει να εκφραστεί στα κονδύλια και στα ποσά που διατίθενται.

·Να υιοθετηθεί η πρόταση από το τμήμα πολεοδομικού σχεδιασμού για την άμεση ανάγκη διεύρυνση του Κήπου εις βάρος του πεζοδρομίου της Ηρώδου του Αττικού, ώστε να υπάρξει ζωτικός χώρος για τα δέντρα, με την απαραίτητη τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στα συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα.

·Να διεκδικήσουμε να φύγει η Προεδρική Φρουρά και να απελευθερωθούν τα 4,5 στρέμματα που έχουν καταπατηθεί, κάτι που θα δώσει ζωτικό χώρο για τον Κήπο.

·Να αποκατασταθούν και να λειτουργήσουν τα ιστορικά κτίρια όπως τους αρμόζει, στα πλαίσια της συνολικότερης αναβάθμισης με βάση το πράσινο.

·Να ληφθεί η πολιτική πρωτοβουλία να ενταχθεί ο Εθνικός Κήπος στο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO.

·Να διεκδικηθούν τα 58,5 στρέμματα ιδιοκτησίας του Εθνικού Κήπου που έχουν καταπατηθεί από το Δήμο Παλλήνης.

     Αυτά τα ζητήματα συνθέτουν μια συνολικότερη αναγκαιότητα να αναπροσαρμοστούν τα ποσά που θα δοθούν, ώστε το βάρος να δοθεί στο πράσινο, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στα ιστορικά κτίρια συνδυάζοντας και τομές για τη διεύρυνση του Κήπου για να σωθούν τα δέντρα του. »

     Στην ίδια συνεδρίαση ο Στέλιος Λάμπρου, Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, έθεσε στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση τα παρακάτω θέματα:

   « Στην υπηρεσία τροποποίησης υπηρεσιακής κατάστασης, από την οποία βγαίνουν οι συντάξεις των υπαλλήλων του Δήμου, η μια υπάλληλος που είναι γνώστης του αντικειμένου θα λείψει για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν είναι κανένας άλλος υπάλληλος εκπαιδευμένος σε αυτόν τον τομέα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν υποθέσεις συντάξεων. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να βρεθεί άμεση λύση για αυτήν την υπηρεσία.

     Ένα δεύτερο θέμα. Το κατάστημα με την ονομασία NEW KING επί της οδού Ηρακλειδών στο Θησείο έχει εγκαταστήσει φωτορυθμικά έξω από το κατάστημα. Ο κόσμος στις απέναντι πολυκατοικίες, δεδομένου ότι η Ηρακλειδών είναι στενός δρόμος, με την ηχητική ρύπανση και τα φωτορυθμικά δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ. Είναι πολύ σοβαρό θέμα για τη γειτονιά.

     Έχουμε ξαναβάλει το ζήτημα του πάρκου Προμπονά, είναι σοβαρό ζήτημα για το Δήμο και τους κατοίκους και θέλουμε μια ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τη δικαστική εκκρεμότητα, παρά τις διαμάχες των εκκλησιών.

     Η ξύλινη πεζογέφυρα στο Σταθμό του Αγ. Νικολάου έχει χαλάσει και έχει φθορές. Ταυτόχρονα είναι χαλασμένο εδώ και πολύ καιρό και το ασανσέρ του ΗΣΑΠ, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι που περνούν και κουβαλούν καρότσια από τις λαϊκές αγορές να αντιμετωπίσουν μια τραγωδία. Θα πρέπει να έρθει ο Δήμος σε μια επαφή με τη ΣΤΑ.ΣΥ. για την πεζογέφυρα και τουλάχιστον να λειτουργούν οι ανελκυστήρες, μέχρι να φτιαχτεί.

     Τέλος, θα ήθελα από την κυρία Κοντοσταθάκου μια απάντηση για το θέμα που είχα θέσει και άλλη φορά, για τις ελλείψεις στη Λέσχη Φιλίας Βοτανικού. Το Μάιο είχατε πει ότι σε δυο μήνες θα είχε ολοκληρωθεί η προμήθεια υλικών για όλες τις Λέσχες Φιλίας μαζί. Έχουμε φτάσει στον Οκτώβρη και η Λέσχη Φιλίας είναι χωρίς τηλεόραση. Βάζουμε αυτό το θέμα από πέρυσι το Δεκέμβρη και περιμένουμε απαντήσεις. »

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"