sepolia logo

Στις 26 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε διπλή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η 21η συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής και η 22η τακτική συνεδρίαση.

Στις δύο αυτές συνεδριάσεις η δημοτική παράταξη Ανοιχτή Πόλη έθεσε τα παρακάτω ζητήματα.

Κατ΄αρχλην, στην 21η συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, η Ανοιχτή Πόλη στάθηκε σε δύο ζητήματα:
---Απαλλοτριώσεις---
Η έξαρση των κλιματικών φαινομένων καθιστά ακόμα πιο προβληματική τη χαμηλή αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην Αθήνα και μας αναγκάζει να δημιουργήσουμε περισσότερους χώρους πρασίνου. Παράλληλα, ο πρόσφατος νόμος 4579/2020 απαγορεύει τη δεύτερη επανεπιβολή απαλλοτρίωσης, περιορίζοντας τα εργαλεία που διαθέτει ο Δήμος στην κατεύθυνση αυτή. Στο προηγούμενο χρονικό διάστημα μόνο, είχαμε αρνητικές εξελίξεις στον πολύτιμο χώρο του πρώην ΚΤΕΛ Λιοσίων, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει ανάσα στην πυκνοδομημένη περιοχή, και του Ο.Τ. 42 στην Ελληνορώσων.
Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή ενημέρωση σχετικά με τον προγραμματισμό και την εξέλιξη των απαλλοτριώσεων στον Δήμο Αθηναίων. Η σύνταξη ενός συνολικού και συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση των εκκρεμών απαλλοτριώσεων πρέπει να είναι προτεραιότητα για τον Δήμο Αθηναίων. Αυτό θα πρέπει να προτεραιοποιεί τους χώρους με βάση τη σημασία τους αλλά και τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Επιπλέον θα πρέπει να προβλέπει ενέργειες για την άντληση των απαιτούμενων πόρων. Ρωτήσαμε τη Δημοτική Αρχή πώς θα διαχειριστεί τον πραγματικό κίνδυνο απώλειας χαρακτηρισμένων χώρων πρασίνου στον Δήμο και αν είναι στις προθέσεις της η σύνταξη ενός τέτοιου προγράμματος.
---Άσυλο Ανιάτων---
Το πόρισμα του Ορκωτού Λογιστή, σε σχέση με τα οικονομικά του Ν.Π.Ι.Δ. «ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ» για την περίοδο 1/1/2015 – 30/6/2019, κατακεραυνώνει τη διοίκηση του Ασύλου, αφού εκτιμάται πιθανή ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στο ταμείο του Ιδρύματος, καθώς και διαπιστώνονται άναρχη διαχείριση, ανακολουθία στον τρόπο λειτουργίας, ελλιπής εποπτεία και παραλείψεις της διοίκησης. Ωστόσο, από το 2019 που το πόρισμα διαβιβάστηκε στη Δικαιοσύνη, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και το Άσυλο Ανιάτων συνεχίζει να λειτουργεί με την ίδια διοίκηση!
Το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν βοηθάει στην εξυγίανση και στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Ιδρύματος. Η πολιτεία οφείλει να διαμορφώσει το θεσμικό περιβάλλον που θα επιτρέπει την αποτελεσματική εποπτεία των κοινωφελών ιδρυμάτων και ο Δήμος Αθηναίων ως εποπτεύουσα αρχή έχει υποχρέωση να εμποδίσει την απαξίωση ενός ιδρύματος με σημαντική κοινωνική προσφορά. Χρειάζονται εξορθολογισμός του τρόπου διαχείρισης, καθώς και μέτρα ισονομίας και διαφάνειας, ειδικά όσον αφορά το μητρώο μελών και τον τρόπο λειτουργίας του. Ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή να μας ενημερώσει για τυχόν πρωτοβουλίες που σκέφτεται να αναλάβει, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία και τα συμφέροντα του Ασύλου Ανιάτων, σε όφελος των υπηρεσιών φροντίδας και περίθαλψης που παρέχονται στους ωφελούμενους.

asylo aniaton

Εν συνεχεία στην  22η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις, εκτός ημερήσιας διάταξης (πυροπροστασία, Γουδή, Λέλα Καραγιάννη, Κουκάκι, παιδικές χαρές, τραπεζοκαθίσματα):

---Πυροπροστασία---
Οι πρώτες δυνατές ζέστες του καλοκαιριού έκαναν σαφές ότι η Αθήνα πρέπει να προετοιμαστεί καλύτερα απέναντι στην έξαρση των κλιματικών φαινομένων. Η Αθήνα είναι μια δύσκολη πόλη, με έλλειψη ελεύθερων χώρων, απρόβλεπτο αερισμό και περιορισμένες οδούς διαφυγής. Οι αναφορές για ακαθάριστα οικόπεδα που αποτελούν πιθανές εστίες ανάφλεξης έρχονται από όλα τα διαμερίσματα της πόλης και απαιτούν την εγρήγορση των αρμόδιων υπηρεσιών. Η προστασία των πράσινων χώρων από τον κίνδυνο πυρκαγιάς είναι ένα σύνθετο ζήτημα που εμπλέκει διαφορετικούς φορείς και επίπεδα διοίκησης, απαιτώντας την αποτελεσματική συνεργασία τους. Η μετάθεση αρμοδιοτήτων και ευθυνών από τη μία αρχή στην άλλη είναι μια πρακτική που πρέπει να αφήσουμε οριστικά πίσω μας.
Η Ανοιχτή Πόλη επισήμανε την ανάγκη για αξιοποίηση όλων των σύγχρονων εργαλείων και μεθόδων εντοπισμού φωτιάς, στα πλαίσια ενός στοχευμένου και συγκεκριμένου σχεδίου πυροπροστασίας, που να εξασφαλίζει στους πολίτες ασφαλείς και προσβάσιμους χώρους αναψυχής. Το τακτικό κλείσιμο πράσινων χώρων που φαίνεται να προτιμά η Περιφέρεια, για την αποφυγή τυχόν εμπρησμού, δεν είναι μια πρακτική που ευνοεί την ποιότητα της ζωής στην πόλη, αφού οι δημότες, ιδιαίτερα στη ζέστη, χρειάζονται ανοιχτά τα λιγοστά πάρκα που διαθέτουν.
---Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή---
Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή είναι ένας από τους σημαντικότερους χώρους πρασίνου της πόλης. Η κατάσταση των τελευταίων χρόνων δεν είναι ενθαρρυντική. Το Πάρκο συνεχίζει να είναι κατατεμαχισμένο με περιφράξεις και με ασύμβατες χρήσεις, καθώς και με έντονη κίνηση και διέλευση ΙΧ. Η αδράνεια μπορεί να επιδεινώσει τα ήδη αρνητικά δεδομένα και να παγιώσει καταστάσεις. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να μας ενημερώσει για τις προθέσεις της, τόσο ως προς τη σύσταση ενιαίου φορέα διαχείρισης του Πάρκου, όσο και ως προς συγκεκριμένες ενέργειες που προγραμματίζει για τον περιορισμό των χρήσεων που το επιβαρύνουν και την ανάδειξη του ενιαίου χαρακτήρα του.
---Κτίριο Λέλας Καραγιάννη---
Τον Αύγουστο του 2020, η προηγούμενη δημοτική αρχή παραχώρησε το δημοτικό κτίριο της Λέλας Καραγιάννη στον εκκλησιαστικό φιλανθρωπικό οργανισμό “Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ”, παρά τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων της 6ης Δημοτικής Κοινότητας και παρά τα ομολογημένα προσηλυτιστικά χαρακτηριστικά των δραστηριοτήτων του. Πιστεύαμε ότι η λήξη του διαστήματος παραχώρησης θα σήμαινε και την επαναφορά του ιστορικού διατηρητέου κτιρίου στη διάθεση των αναγκών της γειτονιάς, εκπλαγήκαμε όμως δυσάρεστα όταν πριν λίγες μέρες κατατέθηκε στο συμβούλιο της 6ης Δημοτικής Κοινότητας εισήγηση για την παράταση της αξιοποίησης του χώρου από την Εκκλησία. Ζητήσαμε εξηγήσεις από τη δημοτική αρχή. Η περιοχή έχει ιδιαίτερη ανάγκη σε χώρους πολιτισμού, αναψυχής και δημιουργικής απασχόλησης, και οι λιγοστοί διαθέσιμοι χώροι πρέπει να χρησιμοποιούνται με γνώμονα τις επιθυμίες των κατοίκων.
---Κουκάκι---
Ζητήσαμε ξανά να ενταχθούν στην ημερήσια διάταξη, σύμφωνα και με τον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου, τα αιτήματα που έχουν καταθέσει ενυπόγραφα κάτοικοι της περιοχής Κουκάκι-Μακρυγιάννη Φιλοπάππου. Πρόκειται για αιτήματα που αφορούν κρίσιμα θέματα για την περιοχή, όπως η πίεση από το airbnb και την ανεξέλεγκτη τουριστικοποίηση, η συρρίκνωση του δημόσιου χώρου, τα έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα, η ανάγκη για χώρους άθλησης και πολιτισμού, αλλά και ειδικότερα θέματα όπως η αποκατάσταση του κτιρίου ΜΙΤΣΙ.
---Παιδικές χαρές---
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων της 7ης Δημοτικής Κοινότητας διαπιστώνει απουσία σχεδίου για την επαναλειτουργία των παιδικών χαρών, στις περιπτώσεις όπου έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, λόγω επικινδυνότητας, κατά τη διαδικασία συντήρησής τους. Οι γονείς της περιοχής εύλογα ζητούν να χρηματοδοτηθεί η ανακατασκευή των γηπέδων και των παιδικών χαρών που αφού εγκαταλείφθηκαν από το Δήμο για χρόνια, καταστράφηκαν και τελικά καταργήθηκαν, ή είναι πλέον επικίνδυνο να χρησιμοποιηθούν. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα τέτοια παραδείγματα είναι η παιδική χαρά στο "Πάρκο Διάκου". Ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή ενημέρωση για τη συγκεκριμένη παιδική χαρά, αλλά και γενικότερα για τον προγραμματισμό της για την επαναλειτουργία των παιδικών χαρών.
---Τραπεζοκαθίσματα---
Μεταφέραμε τις διαμαρτυρίες κατοίκων της 6ης Δημοτικής Κοινότητας, σχετικά με την όξυνση των παραβάσεων κατάληψης χώρου με τραπεζοκαθίσματα και κατασκευές από Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, τόσο στην Κυψέλη όσο και στην Αχαρνών. Η αδυναμία αποτελεσματικής αντιμετώπισης της άναρχης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί έχει επιπλέον ως αποτέλεσμα τη διάρρηξη της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους κατοίκους και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, Η Ανοιχτή Πόλη μετέφερε την πρόταση κατοίκων της περιοχής για δημιουργία μιας δημόσια προσβάσιμης πλατφόρμας, όπου θα είναι εύληπτα καταχωρημένες οι υφιστάμενες νόμιμες παραχωρήσεις χώρων στις γειτονιές της πόλης. Αυτό θα έδινε ένα σήμα αποφασιστικότητας για ρύθμιση της κατάστασης και θα επέτρεπε στους πολίτες να εντοπίζουν και να αναφέρουν έγκυρα τυχόν παραβάσεις.

trapezokathismata 6i koinotita