Σκανδαλωδώς και χωρίς κανέναν έλεγχο τίθεται υπό εκποίηση μέρος της τεράστιας περιουσίας του πολύπαθου ιδρύματος με πρόσχημα το αμφιλεγόμενο σχέδιο «εξυγίανσής» του ● Η σχετική απόφαση ελήφθη σε οξυμένο κλίμα σε έκτακτη γενική συνέλευση, έπειτα από πρόταση του προέδρου ● Ο λόγος τώρα, στον Δήμο Αθηναίων που έχει εποπτεύοντα ρόλο.
Σαράντα τέσσερα ακίνητα, μέρος της τεράστιας περιουσίας του Γηροκομείου Αθηνών, τίθενται σκανδαλωδώς και χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο προς πώληση στο πλαίσιο του αμφιλεγόμενου σχεδίου «εξυγίανσης» του πολύπαθου ιδρύματος.
Η απόφαση είχε προαναγγελθεί χωρίς καμία νεότερη ενημέρωση ήδη από τον περασμένο μήνα: όταν η διοίκηση της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Δ.Σ. Σπύρος Χαμακιώτης καλούσε έπειτα από αίτημα άγνωστων μελών της ΕΕΑ σε σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με σκοπό να ζητήσει την εξουσιοδότηση για το ξεπούλημα των ακινήτων.
Η συνέλευση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», έγινε την περασμένη Τετάρτη σε οξυμένο κλίμα, η απόφαση ελήφθη και παρά τις ενστάσεις κάποιων προβληματισμένων μελών που αντιτάχθηκαν στις εκποιήσεις, τα ακίνητα -κάποια εκ των οποίων πραγματικά «φιλέτα»- θα ξεπουληθούν μαζικά με πρόσχημα την εξυγίανση του ιδρύματος.
Οπως είχε επισημάνει η «Εφ.Συν.» σε προηγούμενο ρεπορτάζ («Νέο ξεπούλημα ακινήτων του Γηροκομείου Αθηνών», 2.7.24), δεν είχε προηγηθεί καμία σχετική διαβούλευση με τα μέλη της ΕΕΑ για το ποια είναι τα ακίνητα αυτά, ποια θα είναι η διαδικασία εκποίησης και αν τηρήθηκαν έστω οι προβλεπόμενες ενέργειες πριν φτάσει το Δ.Σ. στην ύστατη «λύση» της πώλησης της ακίνητης περιουσίας του ιδρύματος που έχει καταγράψει στις σελίδες του μελανές ιστορίες λεηλάτησης.
Η αξιοποίηση
Ποια ήταν η καθησυχαστική δήλωση του προέδρου του Δ.Σ. μετά την έγκριση της πώλησης; «Θα αρχίσουμε να πουλάμε και μόλις πιάσουμε τα €5.000.000 θα σταματήσουμε». Ολα αυτά κατά παράβαση του σχεδίου εξυγίανσης την οποία είχε καταθέσει ο ίδιος ο πρόεδρος το 2022.
Στην έκθεση 36 σελίδων η διοίκηση δεσμευόταν να διατηρήσει την ακίνητη περιουσία στο σύνολό της και ακόμα και αν κατ’ εξαίρεση προχωρήσει σε εκποίηση ακινήτων, αυτό είναι επιτρεπτό μόνο εφόσον προηγηθεί η αποτυχημένη προσπάθεια να ενοικιαστούν. Να σημειωθεί ότι στη στρατηγική του Γηροκομείου περιλαμβανόταν η αξιοποίηση των ακινήτων μόνο μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων και όχι μέσω οποιασδήποτε εκποίησης.
Το αν έχει γίνει κάποια τέτοια προσπάθεια εναλλακτικής αξιοποίησης της τεράστιας περιουσίας που σήμερα αναζητά αγοραστή παραμένει άγνωστο. Οπως και άγνωστο παρέμενε στα μέλη του σωματείου ποια ήταν τα ακίνητα που είχαν μπει στο στόχαστρο της διοίκησης. Χαρακτηριστικό της αδιαφάνειας στη διαχείριση της περιουσίας του Γηροκομείου, το γεγονός πως μοιράστηκαν μόλις πριν από την έναρξη της γενικής συνέλευσης μερικά φυλλάδια με έναν πίνακα ακινήτων σε όποια μέλη πρόλαβαν και τα πήραν. Ποια είναι λοιπόν αυτά;
Οι δωρεές
Στη λίστα περιλαμβάνονται δεκάδες σπίτια και οικόπεδα που ανήκουν στην πλήρη κυριότητα του Γηροκομείου έπειτα από κληρονομιές και δωρεές για τη στήριξη των άπορων ηλικιωμένων: στο κέντρο της Αθήνας, στο Μαρούσι, στην Κυψέλη, στον Κεραμεικό, στον Γέρακα, στα Πατήσια, στον Νέο Κόσμο, ακόμη και στον Πειραιά. Οι αναγραφόμενες αξίες ξεκινούν από 20.000, επί παραδείγματι για ένα υπόγειο διαμέρισμα στην Κυψέλη, ενώ ένα οικόπεδο άνω των 1.000 τ.μ. στην Κηφισιά ξεπερνά τα 800.000 ευρώ.
Εκεί όμως που τα μέλη έμειναν έκπληκτα ήταν ένα ακίνητο της οδού Βερανζέρου που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα ξεπουλήματος και του οποίου η αντικειμενική αξία αγγίζει τα €6.632.992 ευρώ, δηλαδή ενάμισι εκατομμύριο παραπάνω από το «ταβάνι» των 5.000.000 ευρώ που αναζητούνται για την εξυγίανση. Πρόκειται για πολυώροφο κτήριο στην «καρδιά» της Ομόνοιας που στο πρόσφατο παρελθόν προοριζόταν να φιλοξενήσει ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.
Στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμη και κτίρια και διαμερίσματα, που είναι προφανές πως θα μπορούσαν να εκμισθώνονται για επαγγελματικά γραφεία, πάνω στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπως και εκατοντάδες άλλα που βρίσκονται δίπλα από τα δικαστήρια. Αξιοσημείωτο πως οι αναγραφόμενες τιμές στον κατάλογο των ακινήτων προς πώληση αντιστοιχούν στο 1/3 της πραγματικής τους αξίας.
Για παράδειγμα μια τιμή πώλησης για ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. στη Λ. Αλεξάνδρας είναι 32.000 ευρώ, δηλαδή 640 ευρώ ανά τ.μ., ενώ σε οποιαδήποτε σάιτ αγγελιών η εμπορική αξία των ακινήτων της περιοχής είναι τουλάχιστον τριπλάσια.
Το κερασάκι
Το κερασάκι στην τούρτα είναι το γεγονός πως ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 κατατέθηκε και εγκρίθηκε από τον Δήμο Αθηναίων, που είναι ο εποπτεύων φορέας του ιδρύματος, ένας προϋπολογισμός ο οποίος δεν προβλέπει έσοδα από εκποίηση ακινήτων αλλά μόνο 4.000.000 ευρώ από αξιοποίηση μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων, στη γενική συνέλευση κατατέθηκε και ψηφίστηκε ένας αναθεωρημένος προϋπολογισμός του 2024 ο οποίος προβλέπει κονδύλιο εσόδων από εκποίηση ακινήτων ύψους 5 εκατομμυρίων.
Στον ίδιο προϋπολογισμό αναγράφεται κονδύλιο είσπραξης 2.297.000 ευρώ από τροφεία των φιλοξενουμένων, τα οποία όμως, όπως έχει ενημερωθεί η «Εφ.Συν.», πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ κατόπιν συμφωνίας με το Γηροκομείο. Επί του κονδυλίου των 5 εκατομμυρίων -από τις πωλήσεις- και επί του κονδυλίου των τροφείων το γηροκομείο, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του, θα ζητήσει να εισπράξει 20% κρατική επιχορήγηση. Δηλαδή το κράτος θα επιδοτήσει το ξεπούλημα της δικής του περιουσίας και προσφοράς;
Πλέον η ευθύνη βρίσκεται στον Δήμο Αθηναίων που έχει την υποχρέωση εποπτείας του Γηροκομείου. Ο Δήμος Αθηναίων έχει επανειλημμένα επιχορηγήσει την ΕΕΑ, χωρίς να έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο κάποιος απολογισμός για τη διαχείριση αυτών των χρημάτων, ενώ πλέον το ζητούμενο είναι ο διορισμός Επιτρόπου ώστε να είναι δυνατή η αποτελεσματική άσκηση ελέγχου στη διαχείριση της περιουσίας του.
Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τη Μαρία Στρατηγάκη, αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας, η οποία γνωστοποίησε πως ο Δήμος Αθηναίων έχει ζητήσει τα πρακτικά της επίμαχης συνέλευσης, όπως προβλέπει η διαδικασία, και υπογράμμισε πως η δημοτική αρχή επιφυλάσσεται για περαιτέρω κινήσεις.
Comments (0)
Comments powered by CComment