sepolia logo

Την τρίτη και μεγαλύτερη υπόγεια λίμνη του Κηφισού ανακάλυψαν σπηλαιολόγοι της ομάδας «Γεωμυθική» δημοσιεύοντας τα ευρήματά τους σε ένα αποκαλυπτικό βίντεο.

Η λίμνη αυτή βρίσκεται στη συμβολή της κοίτης του Κηφισού με το ρεύμα Εσχατιάς, στο ύψος του ΚΤΕΟ Περιστερίου. Η ομάδα είχε εντοπίσει τον Ιανουάριο του 2021 την πρώτη λίμνη στο ύψος της πεζογέφυρας Περισσού και οδού Βικέλα στα Πατήσια και τη δεύτερη τον Ιούλιο του 2021 στο ύψος της λεωφόρου Αθηνών.

Στη νέα, μεγάλη λίμνη, μάλιστα, επισημαίνουν ότι εντοπίστηκαν και ψάρια που προσπαθούν να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες.

Τα μέλη της ομάδας αναφέρουν στο μήνυμά τους στο Youtube «στην πρόσφατη υπόγεια εξερεύνηση μας φτάσαμε στον υπόγειο Κηφισό, μέσω του ρέματος της Εσχατιάς αφού περπατήσαμε 6 χιλιόμετρα στον υπόγειο αγωγό. Εκεί ανακαλύψαμε ότι δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε την εξερεύνηση μας προς την Λεωφόρο Αθηνών (άλλα 2,5 χιλιόμετρα), εκεί που είχαμε φτάσει στην ιστορική εξερεύνηση του 2023, από τα κατάντι, γιατί υπήρχε και άλλη λίμνη αισθητά μεγαλύτερη και από τις δυο προηγούμενες που είχαμε εντοπίσει. Μια στην Λεωφόρο Αθηνών και μια άλλη στην συμβολή με τον Ποδονίφτη, ακριβώς στο σημείο όπου ο Κηφισός μπαίνει κάτω από την Εθνική Οδό. Οι υπόγειες λίμνες πλέον έχουν φτάσει τις τρεις κάτω από την Εθνική Οδό. Λίμνες που σχηματίστηκαν επειδή η κοίτη έχει καταστραφεί. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά στο σημείο της συμβολής εντοπίσαμε λύματα που ρίχνονται στον Κηφισό, πιθανόν από αστοχία αγωγού της ΕΥΔΑΠ και λύματα που έρχονται μέσα στον Κηφισό από ένα συμβάλλων διευθετημένο ρέμα από τα Πατήσια. Η μόνη χαρά που πήραμε ήταν με τα ψάρια που εντοπίσαμε στην μεγάλη αυτή λίμνη που παλεύουν να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες και μας θυμίζουν πως εκεί που βρισκόμαστε δεν είναι αποχέτευση αλλά ποτάμι».

Η ομάδα «Γεωμυθική», μιλώντας στην «Καθημερινή» εκφράζει, πάντως, ανησυχίες για το θέμα της στατικότητας, καλώντας σε μια εκτίμηση των ζημιών από μηχανικούς. «Το ζήτημα της στατικότητας είναι πολύ σοβαρό και κατά τη γνώμη μας χρειάζεται να αντληθούν τα νερά και να γίνει μια εκτίμηση των ζημιών από μηχανικούς. Ο υπόγειος αγωγός σε αυτήν την τρίτη λίμνη είναι στη χειρότερη κατάσταση που έχουμε δει», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Μετά την δημοσιότητα που πήρε το βίντεο «Γεωμυθικής», ο σπηλαιολόγος και επικεφαλής της ομάδας Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, μίλησε στο Open για τα ευρήματα.

Εξέφρασε την ανησυχία του για τη διάβρωση υλικών κατασκευής τονίζοντας «πιθανόν να υπάρχουν και άλλες λίμνες γιατί υπάρχουν ακόμα 2 χιλιόμετρα ανεξερεύνητα στον υπόγειο Κηφισό. Εμείς τον εξερευνούμε τα τελευταία χρόνια συνεχώς. Την εξερεύνηση των υπογείων ρευμάτων την κάνουμε τα τελευταία 10 χρόνια περίπου επισταμένα και ο Κηφισός ήταν το μεγάλο στοίχημα και το πιο δύσκολο εγχείρημα και γι’ αυτό τον εξερευνούμε τμηματικά. Και τώρα στην τελευταία μας εξερεύνηση ανακαλύψαμε και τρίτη λίμνη πέρα από τις άλλες δύο που είχαμε ανακαλύψει παλαιότερα».

Ο σπηλαιολόγος ανέφερε, ακόμη, ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή γιατί μιλάμε για το μεγαλύτερο ποτάμι του Λεκανοπεδίου, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι (ο Κηφισός) είναι ποτάμι δεν είναι ένας απλός αγωγός αποχέτευσης, γιατί υπάρχει και πολύ σοβαρό θέμα ρύπανσης στο υπόγειο κομμάτι. Είναι λοιπόν δύο τα ζητήματα, το θέμα της ρύπανσης και το θέμα της στατικότητας γιατί υπάρχουν πολλές φθορές».

Σε ερώτηση για το αν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα στατικότητας στο άμεσο μέλλον, ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος σημείωσε ότι πως «αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί, εμείς επισημαίνουμε το πρόβλημα καθώς ανακαλύψαμε τα σημεία που υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να γίνουν αυτοψίες από τους ειδικούς και άμεσα επεμβάσεις για την αποκατάσταση των φθορών».

Λέκκας: Δεν υπάρχει θέμα, αλλά χρειάζεται έλεγχος

Για το θέμα κλήθηκε να τοποθετηθεί ο πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασία, Ευθύμης Λέκκας, υπογραμμίζοντας στην ΕΡΤ ότι η παρουσία λιμνών σε εγκιβωτισμένα ποτάμια είναι κάτι το συνηθισμένο.

Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι τα τοιχώματα των έργων και πως αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει θέμα στατικής επάρκειας στον Κηφισό και ιδιαίτερα στην εθνική, όμως «χρειάζεται ένας έλεγχος από μηχανικούς για να εξακριβώσουν εάν υπάρχει φθορά για να δούμε ενδεχόμενες παρεμβάσεις».

«Η διακινδύνευση είναι μεγάλη γιατί είναι ένας μεγάλος οδικός άξονας του λεκανοπεδίου» είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ για να συμπληρώσει «Στην Ελλάδα δεν έχουμε κουλτούρα συντήρησης των έργων και αφήνονται στην τύχη τους».

 

Πηγή: Efsyn.gr

Comments powered by CComment