Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

Το λιγότερο πράσινο σε όλη την Αθήνα υπάρχει στα Σεπόλια. Δεν το λέμε εμείς, επειδή έτσι νομίζουμε, αλλά το λέει ο Δήμος Αθηναίων. Γι αυτό ούτε ένα δέντρο δεν πρέπει να κοπεί, κανένας θάμνος να ξεριζωθεί, νέοι προσβάσιμοι χώροι πρασίνου πρέπει να δημιουργηθούν.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της παράταξης ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ (Μπακογιάννης) του 2019, στην 4η δημοτική κοινότητα μόνο το 5% της συνολικής έκτασης καλύπτεται από πράσινο και σε κάθε κάτοικο αναλογούν 2,81 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου.

Την ίδια ώρα που στις άλλες δημοτικές κοινότητες το πράσινο καλύπτει μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού εδάφους. Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο το 14% στην 1η δημοτική κοινότητα, το 17% στην 2η, το 18% στην 3η, το 7% στην 5η, το 12% στην 6η και το 19% στην 7η δημοτική κοινότητα καλύπτονται από πράσινο.

Αλλά και σύμφωνα με την χάρτα πρασίνου του 2008, που είχε επεξεργαστεί ο δήμος Αθηναίων επί δημαρχίας Κακλαμάνη, καταγράφονται τα παρακάτω σημαντικά στοιχεία σχετικά με το πράσινο στην Αθήνα.

prasino sto da 1

Οι χώροι πρασίνου, ανεξάρτητα από ιδιοκτησιακό καθεστώς τους είναι: α) 51 μεγάλοι χώροι πρασίνου (υπερτοπικής σημασίας) και β) 1.041 μικροί χώροι πρασίνου (πράσινο γειτονιάς).
Το πράσινο καλύπτει το 20% της επιφάνειας του Δήμου Αθηναίων (5.429 στρέμματα).
Κατεγράφησαν 80.000 δένδρα ( ένα δένδρο ανά 30 μέτρα). Σε κάθε κάτοικο από τους 907.540 κατοίκους αναλογούν 5,27 μ2 πάρκα πόλης και 1,57 μ2 νησίδες πρασίνου-πλατείες, δηλαδή σε κάθε κάτοικο αναλογούν συνολικά 6,84 μ2 πρασίνου.

xoroi prasinou sto dimo athinaion

Σε κάθε κάτοικο της Αθήνας αναλογούσαν επομένως 6,84 τμ πρασίνου, αλλά στον κάτοικο της 4ης δημοτικής κοινότητας αναλογούν σήμερα 2,81 τ.μ.!

Και σκεφτείτε ότι το περισσότερο πράσινο στην 4η δημοτική κοινότητα ανήκει στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, άρα στον κάτοικο των Σεπολίων αναλογούν πολύ λιγότερα τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, από τα 2,81.

Δεν γνωρίζουμε αν στους χώρους πρασίνου που υπολογίζονται στην 4η δημοτική κοινότητα, συμπεριλαμβάνονται η «ζούγκλα» που υπάρχει μέσα στο αμαξοστάσιο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, το παρκίδιο που έχει τοποθετήσει container η ίδια εταιρία εκτός του αμαξοστασίου ή ο χώρος δίπλα στο μετρό που είναι πλέον ιδιωτικό πάρκινγκ και τα δέντρα γύρω του κόβονται επιμελώς.

Και φυσικά, αφαιρέστε από το πράσινο της περιοχής πάνω από το μισό πάρκο Ατλας, που έχει γίνει εργοτάξιο, αφαιρέστε δέντρα στην Κωνσταντινουπόλεως που κόπηκαν, αφαιρέστε τον χώρο του ΒΟΤΡΥΣ που δεν είναι προσβάσιμος από τους κατοίκους και τι μένει; μάλλον το πράσινο στις ζαρντινιέρες, για να γίνουμε λίγο υπερβολικοί, χωρίς όμως να παραποιούμε την ουσία της πραγματικότητας.

Αυτή η θλιβερή κατάσταση είναι που κάνει επιτακτική ανάγκη την ανάπλαση όλης της περιοχής.

  • Το Κοροπούλη πρέπει να γίνει επιτέλους χώρος πρασίνου.
  • Το πράσινο που υπάρχει στον χώρο ΒΟΤΡΥΣ πρέπει με ουσιαστικό τρόπο να αποδοθεί στους κατοίκους.
  • Το πάρκο ΑΤΛΑΣ πρέπει να αποκατασταθεί και καλύτερο από ότι ήταν, όπως προβλέπει η σχετική σύμβαση, μόλις πάψει να είναι εργοτάξιο.
  • Η κατασκευή του κλειστού γυμναστήριου στο χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων ΑΤΛΑΣ πρέπει να δημιουργήσει περισσότερο πράσινο στον χώρο.
  • Η πρόσβαση στο παρκίδιο τέρμα Αυλώνος πρέπει να γίνεται μέσω ενός δεντροφυτευμένου πεζόδρομου στον παράδρομο της Κηφισού.
  • Ο πλούσιος σε πράσινο χώρος στην Αμφιαράου που είναι άχρηστος στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ πρέπει να αποδοθεί στους κατοίκους.

Και εκκρεμούν κι άλλες ιδέες και προτάσεις, που μπορεί σήμερα, να μοιάζουν «δύσκολες», αλλά ο καιρός και οι προσπάθειες τις ωριμάζουν.

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"