sepolia logo

Το πάρκο ΑΤΛΑΣ όπως ήταν το 2017 - αμφιβάλλουμε αν ποτέ ξαναγίνει έτσι

Το λιγότερο πράσινο σε όλη την Αθήνα υπάρχει στα Σεπόλια. Δεν το λέμε εμείς, επειδή έτσι νομίζουμε, αλλά το λέει ο Δήμος Αθηναίων. Γι αυτό ούτε ένα δέντρο δεν πρέπει να κοπεί, κανένας θάμνος να ξεριζωθεί, νέοι προσβάσιμοι χώροι πρασίνου πρέπει να δημιουργηθούν.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της παράταξης ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ (Μπακογιάννης) του 2019, στην 4η δημοτική κοινότητα μόνο το 5% της συνολικής έκτασης καλύπτεται από πράσινο και σε κάθε κάτοικο αναλογούν 2,81 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου.

Την ίδια ώρα που στις άλλες δημοτικές κοινότητες το πράσινο καλύπτει μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού εδάφους. Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο το 14% στην 1η δημοτική κοινότητα, το 17% στην 2η, το 18% στην 3η, το 7% στην 5η, το 12% στην 6η και το 19% στην 7η δημοτική κοινότητα καλύπτονται από πράσινο.

Αλλά και σύμφωνα με την χάρτα πρασίνου του 2008, που είχε επεξεργαστεί ο δήμος Αθηναίων επί δημαρχίας Κακλαμάνη, καταγράφονται τα παρακάτω σημαντικά στοιχεία σχετικά με το πράσινο στην Αθήνα.

prasino sto da 1

Οι χώροι πρασίνου, ανεξάρτητα από ιδιοκτησιακό καθεστώς τους είναι: α) 51 μεγάλοι χώροι πρασίνου (υπερτοπικής σημασίας) και β) 1.041 μικροί χώροι πρασίνου (πράσινο γειτονιάς).
Το πράσινο καλύπτει το 20% της επιφάνειας του Δήμου Αθηναίων (5.429 στρέμματα).
Κατεγράφησαν 80.000 δένδρα ( ένα δένδρο ανά 30 μέτρα). Σε κάθε κάτοικο από τους 907.540 κατοίκους αναλογούν 5,27 μ2 πάρκα πόλης και 1,57 μ2 νησίδες πρασίνου-πλατείες, δηλαδή σε κάθε κάτοικο αναλογούν συνολικά 6,84 μ2 πρασίνου.

xoroi prasinou sto dimo athinaion

Σε κάθε κάτοικο της Αθήνας αναλογούσαν επομένως 6,84 τμ πρασίνου, αλλά στον κάτοικο της 4ης δημοτικής κοινότητας αναλογούν σήμερα 2,81 τ.μ.!

Και σκεφτείτε ότι το περισσότερο πράσινο στην 4η δημοτική κοινότητα ανήκει στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, άρα στον κάτοικο των Σεπολίων αναλογούν πολύ λιγότερα τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, από τα 2,81.

Δεν γνωρίζουμε αν στους χώρους πρασίνου που υπολογίζονται στην 4η δημοτική κοινότητα, συμπεριλαμβάνονται η «ζούγκλα» που υπάρχει μέσα στο αμαξοστάσιο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, το παρκίδιο που έχει τοποθετήσει container η ίδια εταιρία εκτός του αμαξοστασίου ή ο χώρος δίπλα στο μετρό που είναι πλέον ιδιωτικό πάρκινγκ και τα δέντρα γύρω του κόβονται επιμελώς.

Και φυσικά, αφαιρέστε από το πράσινο της περιοχής πάνω από το μισό πάρκο Ατλας, που έχει γίνει εργοτάξιο, αφαιρέστε δέντρα στην Κωνσταντινουπόλεως που κόπηκαν, αφαιρέστε τον χώρο του ΒΟΤΡΥΣ που δεν είναι προσβάσιμος από τους κατοίκους και τι μένει; μάλλον το πράσινο στις ζαρντινιέρες, για να γίνουμε λίγο υπερβολικοί, χωρίς όμως να παραποιούμε την ουσία της πραγματικότητας.

Αυτή η θλιβερή κατάσταση είναι που κάνει επιτακτική ανάγκη την ανάπλαση όλης της περιοχής.

  • Το Κοροπούλη πρέπει να γίνει επιτέλους χώρος πρασίνου.
  • Το πράσινο που υπάρχει στον χώρο ΒΟΤΡΥΣ πρέπει με ουσιαστικό τρόπο να αποδοθεί στους κατοίκους.
  • Το πάρκο ΑΤΛΑΣ πρέπει να αποκατασταθεί και καλύτερο από ότι ήταν, όπως προβλέπει η σχετική σύμβαση, μόλις πάψει να είναι εργοτάξιο.
  • Η κατασκευή του κλειστού γυμναστήριου στο χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων ΑΤΛΑΣ πρέπει να δημιουργήσει περισσότερο πράσινο στον χώρο.
  • Η πρόσβαση στο παρκίδιο τέρμα Αυλώνος πρέπει να γίνεται μέσω ενός δεντροφυτευμένου πεζόδρομου στον παράδρομο της Κηφισού.
  • Ο πλούσιος σε πράσινο χώρος στην Αμφιαράου που είναι άχρηστος στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ πρέπει να αποδοθεί στους κατοίκους.

Και εκκρεμούν κι άλλες ιδέες και προτάσεις, που μπορεί σήμερα, να μοιάζουν «δύσκολες», αλλά ο καιρός και οι προσπάθειες τις ωριμάζουν.