Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν θέμα την εργασία και τις προτάσεις ομάδας μαθητών της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του 53ου ΓΕΛ, σχετικά με την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ.
Να θυμίσουμε κι εδώ τις προτάσεις στις οποίες είχαν καταλήξει οι μαθητές, οι οποίες βασίζονταν σε δύο κεντρικές ιδέες.
1η.Καθαρισμός του χώρου γύρω από το κτήριο και μετατροπή του σε ένα σύγχρονο οικολογικό-περιβαλλοντικό πάρκο για τους πολίτες.
Το οικόπεδο θα μπορούσε να διακοσμηθεί από γεωπόνους με κατάλληλα λουλούδια και δέντρα. Να προστεθούν παγκάκια και μια παιδική χαρά για τους μικρούς μας φίλους, ένα αναψυκτήριο του Δήμου και ίσως υπαίθρια όργανα γυμναστικής. Με αυτόν τον τρόπο θα γινόταν πιο όμορφο και συνάμα θα βοηθήσουμε το περιβάλλον της περιοχής που είναι τόσο υποβαθμισμένο. Μια άλλη ιδέα είναι η εγκατάσταση ασύρματου δικτύου ίντερνετ (hot spot wi-fi) έτσι ώστε να είναι πιο ελκυστική για τους νέους η παραμονή στο πάρκο.
Συνάμα θα δημιουργηθούν ποδηλατοδρόμοι (με πρόβλεψη για ενοικιαζόμενα ποδήλατα) και πεζόδρομοι που θα συνδέονται με αντίστοιχους που θα δημιουργηθούν στους γειτονικούς δημόσιους χώρους του αθλητικού κέντρου «Άτλας» και του μικρού πάρκου που εκτείνεται παράλληλα στις γραμμές του τρένου ως την οδό Δαμβέργη στη διασταύρωση με την Κωνσταντινουπόλεως, ώστε η περιοχή των Σεπολίων να γίνει «φιλική» προς τους ποδηλάτες και τους πεζούς.
2η.Αναπαλαίωση του κτιρίου και δημιουργία ενός μουσείου οινοποιίας του Δήμου Αθηναίων το οποίο θα τιμά την πανάρχαια παράδοση της οινοποιίας στην αττική γη
Θα αναστηλωθεί το κτήριο, ίσως με τη συνδρομή του Ε.Μ.Π. και θα τοποθετηθούν εκθέματα για την ιστορία της παρασκευής οίνου. Μικροί και μεγάλοι θα εισέρχονται δωρεάν στο μουσείο και θα πληροφορηθούν για το εργοστάσιο , το οποίο θα αποτελεί ένα «ζωντανό» πολιτιστικό μνημείο για την περιοχή μας. Θα οργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις (π.χ συναυλίες, εκθέσεις, ομιλίες, σεμινάρια κλπ.), ενώ εμείς με εθελοντικές δράσεις θα παρακινήσουμε να το επισκέπτονται πολίτες από όλο το λεκανοπέδιο όπως συμβαίνει με την Τεχνόπολη.
Ας σημειωθεί πως στην περιοχή αυτή του Δήμου Αθηναίων δεν υπάρχει ανάλογος χώρος τέτοιας εκτάσεως που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως πολυχώρος εκδηλώσεων, αλλά κυρίως ως ένας πνεύμονας πρασίνου δίπλα στον μεγαλύτερο ποταμό της Αττικής, στον πολύ υποβαθμισμένο Κηφισό. Επί της ουσίας, μια τέτοια «μεταμόρφωση» θα άλλαζε ριζικά το προφίλ της περιοχής και θα το αναβάθμιζε εντυπωσιακά προς όφελος χιλιάδων κατοίκων από τα Σεπόλια ως τα Πατήσια και την Αττική.
Και η εργασία των μαθητών κατέληγε, με την ελπιδοφόρα διαβεβαίωση:
«Σε όλες αυτές τις δράσεις θα πρωτοστατήσουν οι μαθητές του 53ου Γενικού Λυκείου Αθηνών ως εθελοντές, καθώς ο χώρος αυτός αποτελεί τη «φυσική προέκταση» του σχολείου μας. Μάλιστα το 53ο Λύκειο προωθεί τον εθελοντισμό και την ενεργή συμμετοχή στην Κοινωνία των Πολιτών συμμετέχοντας με πολλές δράσεις στο καινοτόμο Πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω». Επομένως, ο εθελοντισμός ως πράξη του ενεργού πολίτη είναι κάτι φυσιολογικό για εμάς και με χαρά θα αγκαλιάζαμε κάθε προσπάθεια να «πρασινίσει» το οικόπεδο ΒΟΤΡΥΣ».
Δείτε και ολόκληρη την εργασία έτσι όπως αναρτήθηκε στο slideshare
Επανερχόμαστε σήμερα στο ζήτημα των προτάσεων των μαθητών γιατί η αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ είναι πάντα στην επικαιρότητα, ως αίτημα των κατοίκων της περιοχής.
Αντί ο χώρος να παραμένει βρωμερός και τρισάθλιος, άβατο για τους κατοίκους και επικίνδυνος, αντί να είναι κατά συνέπεια, χώρος κατασκήνωσης και διαμονής διαφόρων ομάδων, μπορεί να γίνει κάτι που θα μας κάνει περήφανους που βρίσκεται στην γειτονιά μας και θα αποτελέσει μια όαση μέσα στη τσιμεντούπολή μας.
Θα επανέλθουμε και πάλι με άλλες προτάσεις που έχουν διατυπωθεί για την αξιοποίηση του χώρου. Όπως η πρόταση που διατυπώνεται στην διπλωματική εργασία τριών φοιτητριών της Αρχιτεκτονικής το 2014 και φυσικά η πρόταση του συλλόγου της Αναγέννησης.
Σ.Σ. όλες οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν εδώ είναι από την ανηρτημένη εργασία των μαθητών
πηγή: http://perivallontiki53.blogspot.com
Comments (0)
Comments powered by CComment