Σε προηγούμενο άρθρο συγκεντρώσαμε κάποια στοιχεία για την ιστορία των ερειπωμένων σήμερα εγκαταστάσεων του ΒΟΤΡΥΣ. Κυρίως τα στοιχεία αφορούσαν στην εταιρία που κατασκεύασε το αποστακτήριο, την Ε.Ε.Ο.Ο.
Σήμερα το ΒΟΤΡΥΣ καταρρέει. Είναι πηγή βρωμιάς και χώρος απορριμάτων. Ένα μικρό μέρος του χώρου έχει αποδοθεί για την κατασκευή εγκατάστασης του 9ου ΤΕΕ.
Τι είχε συμβεί όμως τα προηγούμενα χρόνια;
Όπως αναφέρεται και στο προηγούμενο άρθρο, το ΒΟΤΡΥΣ το 1999 πέρασε στην ιδιοκτησία του Οργανισμού Σχολικού Κτιρίων. Αυτό ήρθε σαν αποτέλεσμα κινητοποιήσεων των μαθητών της περιοχής, των γονέων τους αλλά και άλλων τοπικών φορέων.
Έτσι, χαρακτηρίστηκε ένα μεγάλο μέρος του ως χώρος σχολείου.
Λόγω του σεισμού του 1999 ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων επίταξε μέρος του χώρου και με προκάτ αίθουσες στέγασε εκεί το 9ο ΤΕΕ. Και μετά από 1 χρόνο κάτω από την συνεχιζόμενη πίεση των κατοίκων και φορέων της περιοχής κατέβαλε τα χρήματα και ολοκληρώθηκε η διαδικασία απαλλοτρίωσης 14 στρεμμάτων από τα 20 περίπου του εργοστάσιου ΒΟΤΡΥΣ για την ανέγερση σχολείου. Αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα.
Παράλληλα το 2000, το 4ο Διαμερισματικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, με πρόταση του προέδρου του Ηρακλή Μαρκουίζου παίρνει απόφαση να χαρακτηριστεί διατηρητέο το εργοστάσιο ΒΟΤΡΥΣ και κοινόχρηστος χώρος το διπλανό εργοστάσιο φελλών και πωμάτων ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ, να δεσμεύσει έτσι και τον υπόλοιπο χώρο των 11 περίπου στρεμμάτων, και να γίνει βιομηχανικό μουσείο, πολιτιστικό κέντρο και χώρος πρασίνου. Το Δημοτικό συμβούλιο χαρακτηρίζει το εργοστάσιο ΒΟΤΡΥΣ «διατηρητέο» και το ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ ως χώρο κοινόχρηστο. Την απόφαση του τελικού χαρακτηρισμού ως βιομηχανικό μουσείο όμως θα την έπαιρνε το αρμόδιο τμήμα του Υπ. Πολιτισμού αλλά εκεί κόλλησε το θέμα ...
Στη συνέχεια, η σοβαρή προσπάθεια, η μελέτη και η τεκμηρίωση της ιστορικής σπουδαιότητας του εργ. Βότρυς που διεξήχθηκε από τους μαθητές και καθηγητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 9ου ΤΕΕ , και η μεγάλη συναυλία που οργανώθηκε με πρωτοβουλία καθηγητών και μαθητών με γνωστούς καλλιτέχνες (Κ. Χατζής, Λιζέτα Καλημέρη, Απέργης, Χρ. Τσιαμούλης κ.α.) από το "Πολύτροπο Τέχνης", οδήγησε στο χαρακτηρισμό του ΒΟΤΡΥΣ σαν διατηρητέο κτίριο με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού (την υπ' αριθμόν ΥΠΠΟ/ΔΝΣΚΑ/Γ/829/60707/1453, αρ.ΦΕΚ 1289/Β/23-08-2004). Παράλληλα έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια κατεδαφίσεως όλων των υπαρχόντων μεταλλικών στεγάστρων (υπ' αριθμόν 187/22-11-2004) και σχετική οικοδομική άδεια για την περίφραξη του χώρου (192/10-12-2004).
Σχετικά βρίσκουμε την μελέτη που έκανε η ιδιωτική εταιρία Δόλιχος Μελετητική Ε.Π.Ε. για την αναπαλαίωση των κτιρίων και την αποκατάσταση του χώρου του παλιού εργοστασίου ΒΟΤΡΥΣ. Μελέτη του 2004, που εννοείται, ποτέ δεν υλοποιήθηκε.
Αντικείμενο της μελέτης είναι η συντήρηση και αποκατάσταση των διατηρητέων κτηρίων του πρώην εργοστασίου ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια, ο εκσυγχρονισμός τους καθώς και η κατασκευή νέου κτηρίου το οποίο θα καλύψει, μαζί με το αποκατεστημένο συγκρότημα τις ανάγκες του 9ου ΤΕΕ Αθηνών. Οι προτεινόμενες επεμβάσεις που παρουσιάζονται στη μελέτη, αφορούν στην αντιμετώπιση των δομικών, οικοδομικών και λειτουργικών προβλημάτων, ενώ κύριους στόχους της μελέτης αποτελούν η ορθή αποκατάσταση των κτηρίων με βάση τις αρχές της αναστήλωσης, η ορθή ένταξη ενός νέου κτηρίου στο οικόπεδο που θα λειτουργεί σε συνδυασμό με το αρχικό, η ανάδειξη της ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας του κτηρίου που αποτελεί σημαντικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, ο εκσυγχρονισμός των κτηρίων ώστε αυτά να αποτελέσουν πυρήνα πολιτιστικών χρήσεων και διδακτηρίων, η επανένταξη του συγκροτήματος στον ιστό της πόλης, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και η απόδοσή του στο κοινό.
Το παλιό εργοστάσιο ΒΟΤΡΥΣ είναι ακόμα εγκαταλειμμένο και στέκι περιθωριακών μέσα στα σκουπίδια, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από το ΥΠ.ΠΟ, Έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα τα πέτρινα κτίρια, η καμινάδα και τα υπόγεια κελάρια, η αναστηλωσή τους όμως δεν έγινε ποτέ ... μόνο την απόφαση έβγαλετο ΥΠ.ΠΟ και μετά ... ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ.
Οι τοπικοί φορείς ζητούν την άμεση παρέμβαση του Υπ. Πολιτισμού για αναπαλαίωση των διατηρητέων κτιρίων.
Και από το Υπ. Παιδείας και τον ΟΣΚ, το xτίσιμο του 9ου ΤΕΕ και 89ου Νηπιαγωγείου που σήμερα λειτουργεί στις αποθήκες και τις αίθουσες τελετών των 62ου και 146ου Δημοτικών Σχολείων.
Νεότερες φωτογραφίες του Βότρυς από το site ipop.
Ο χώρος του Βότρυς όπως είναι σήμερα
Χαρακτηριστικό γεγονός για την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο, είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 28/5/13. Η φωτιά ξεκίνησε από βουνά στοιβαγμένων σκουπιδιών.
Πηγές