Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

Το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας προβλέπει την κατασκευή ενός ενιαίου Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ), για τα γνωστά λεωφορεία ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα.

Κάποια προβλήματα όμως στο να προχωρήσει αυτό το σχέδιο δημιουργούν σκέψεις σε στελέχη των Αστικών Συγκοινωνιών για δημιουργία δύο νέων μικρότερων σταθμών σε Αγία Βαρβάρα και Σεπόλια.

Σχετικά με το ζήτημα διαβάστε το άρθρο του Χεκίμογλου Αχιλλέα στο tovima.gr

Νέες προτάσεις για την περίπτωση που δεν καρποφορήσει το σχέδιο σύμπραξης ιδιωτικού και δημοσίου τομέα (ΣΔΙΤ) για τον νέο Κεντρικό Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ) στον Ελαιώνα πέφτουν στο τραπέζι από στελέχη των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.
Ειδικότερα, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», διερευνάται το ενδεχόμενο να «σπάσουν» σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες οι σταθμοί των ΚΤΕΛ, με αυτά της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας να μεταφέρονται σε δημοτική έκταση δίπλα στον σταθμό «Αγία Μαρίνα», ενώ εκείνα της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας να χωροθετούνται σε έκταση της Αττικό Μετρό, δίπλα στον σταθμό «Σεπόλια» του μετρό. Ωστόσο, και οι δύο λύσεις απαιτούν τεχνικές, νομικές και διοικητικές παρεμβάσεις.

ksyl1

Το σχέδιο για τον Ελαιώνα
Συγκεκριμένα, το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας προβλέπει τη μεταφορά όλων των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα, σε έκταση του ομώνυμου σταθμού μετρό και την κατασκευή τερματικού σταθμού, ο οποίος θα κατασκευαστεί από τα ΚΤΕΛ με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό και τον Δήμο Αιγάλεω.
Το εγχείρημα έχει αρκετές δυσκολίες, καθώς θα πρέπει να βρεθεί επενδυτής που θα καταβάλει μεγάλα κονδύλια για τη δημιουργία του σταθμού και στη συνέχεια θα πρέπει να λαμβάνει ποσοστό από κάθε εισιτήριο προκειμένου να αποσβέσει την επένδυσή του. Παράλληλα, για τη δημιουργία των υποδομών απαιτούνται πολλές απαλλοτριώσεις, αλλά και η κατασκευή υπόγειας διάβασης εκατοντάδων μέτρων, καθώς η πρόσβαση της χωροθετούμενης περιοχής με τον σταθμό του μετρό δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Ετσι, σε περίπτωση που το σχέδιο, προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, δεν προχωρήσει, διερευνώνται εναλλακτικές λύσεις.
Συγκεκριμένα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα», διερευνάται η δυνατότητα ανέγερσης ενός μικρότερου σταθμού, χαμηλότερου κόστους, για τα ΚΤΕΛ της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, σε δημοτική έκταση περίπου 60 στρεμμάτων που βρίσκεται πίσω από το Praktiker του Αιγάλεω.
Η πρόσβαση των λεωφορείων θα γίνεται μέσω της Ιεράς οδού και της λεωφόρου Αθηνών από τη διασταύρωση της Μονής Δαφνίου. Το βασικότερο πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι οι επιβάτες θα βρίσκονται σε απόσταση δύο λεπτών με τα πόδια από τον σταθμό του μετρό «Αγία Μαρίνα».
Οπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, μπορεί να γίνει ένα μικρό επιφανειακό έργο, ακόμη και με προκάτ κατασκευές, καθώς η περιοχή είναι έτοιμη (υπάρχει ακόμη ένα μικρό εργοτάξιο της J&P ΑΒΑΞ), το πάρκινγκ της Αττικό Μετρό είναι ήδη εκεί και μπορεί πολύ εύκολα να δημιουργηθεί στάση ή και σταθμός.
ksyl2
 
Η εναλλακτική στα Σεπόλια
Για τα ΚΤΕΛ της Βόρειας και της Κεντρικής Ελλάδας διερευνάται μία άλλη χωροθέτηση, πίσω από το αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια, περιοχή που γειτνιάζει με τη λεωφόρο Κηφισού. Πρόκειται για έκταση που είχε απαλλοτριωθεί από την Αττικό Μετρό και σήμερα δεν έχει κάποια χρήση. Εκεί, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, θα μπορούσε να δημιουργηθεί στάση ή ένας μικρός σταθμός.
Η τεχνική λύση που εξετάζεται για αυτό το σενάριο είναι η δημιουργία ενός κόμβου που θα συνδέει το σημείο από και προς τη λεωφόρο Κηφισού και, παράλληλα, η δημιουργία ενός διαδρόμου που θα οδηγεί τους ταξιδιώτες στον σταθμό του μετρό «Σεπόλια».
ktel liosion1
Βέβαια, όπως παραδέχονται στελέχη των συγκοινωνιακών φορέων, και οι δύο λύσεις είναι μελετητικά ανώριμες και, εάν προτιμηθούν, θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η μελετητική τους ωρίμαση, να εξεταστούν οι νομικές και διοικητικές παράμετροι, αλλά και να αλλάξει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της πόλης, προκειμένου να ορίσει συγκοινωνιακές χρήσεις γης στις δύο τοποθεσίες.
 
Το σχέδιο για τον Ελαιώνα μιλά για περίπου 35.000 επιβάτες σε ημερήσια βάση και κάλυψη του κόστους της επένδυσης από τον παραχωρησιούχο για περίπου 40 χρόνια.
Ο επενδυτής θα κληθεί να χρηματοδοτήσει με ιδιωτικά κεφάλαια και δάνεια μέρος της ανάπτυξης του νέου σταθμού, ενώ υπολογίζεται ότι 1 ευρώ από κάθε εισιτήριο θα επενδύεται στο έργο ανταποδοτικά. Ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει την εκμετάλλευση εμπορικών χώρων, έκτασης 20 στρεμμάτων, των οποίων οι χρήσεις γης θα είναι προκαθορισμένες.
Σύμφωνα με το μνημόνιο συναντίληψης που είχαν υπογράψει το 2012 η Αττικό Μετρό, ο Δήμος Αιγάλεω και ο ΚΣΑΥΛΕ, στο πλαίσιο του έργου θα κατασκευαστούν κατ' ανάγκην και τα οικοδομικά έργα πολιτικού μηχανικού που θα απαιτηθούν σε τμήμα της έκτασης για μελλοντική (υπόγεια) επέκταση του αμαξοστασίου του μετρό στην περιοχή αυτή, για την υλοποίηση της προβλεφθείσης εξόδου του μετρό νότια της Ιεράς οδού, καθώς και για την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης για μετεπιβίβαση στο μετρό.
Επίσης θα απαιτηθεί η κατασκευή όλων των απαραίτητων αστικών δικτύων υποδομής και για αυτόν τον λόγο προβλέπεται να ενταχθούν στο έργο μελέτες και κατασκευές για διάνοιξη οδών και οδοποιία και, ως εκ τούτου, να υπάρξει η συνδρομή του υπουργείου Υποδομών.
data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"