Όχι, δεν είναι ερώτηση για κουίζ. Αλλά για προβληματισμό.
Αν δεν κάνω λάθος, υπάρχουν τέσσερις παιδικές χαρές. Από αυτές οι τρεις δεν είναι παιδικές χαρές και η τέταρτη που είναι παιδική χαρά, παραμένει κάποιους μήνες εκτός λειτουργίας, λόγω προβλημάτων ασφαλείας.
Αυτή η τελευταία είναι Δυρραχίου και Μανιτάκη, δίπλα στο γηπεδάκι του Τρίτωνα.
Σεπόλια - παιδική χαρά Δυρραχίου και Μανιτάκη - πόσο ακόμα θα παραμείνει κλειστή;
Αυτές που γράφουμε ότι δεν είναι παιδικές χαρές, είναι μία στο λόφο του Σκουζέ και μία στο τέρμα της Αυλώνος, στις Τρεις Γέφυρες. Αυτές έχουν από μία κούνια και κάτι ψιλά και στην πραγματικότητα είναι παράνομες. Ειδικά, αυτή που βρίσκεται επάνω στον λόφο Σκουζέ, δεν καλύπτει καμία προδιαγραφή και οι κούνιες βρίσκονται επάνω σε πέτρινο έδαφος. Έχω την άποψη, παρόλο που κι εγώ είχα πάει το παιδί μου εκεί κάποτε, γιατί το περιβάλλον είναι καταπληκτικό, ότι αυτή πρέπει να καταργηθεί οριστικά.
Σεπόλια - παιδική χαρά τέρμα Αυλώνος - Τρεις Γέφυρες
Σεπόλια - παιδική χαρά λόφου Σκουζέ
Το ίδιο ουσιαστικά ισχύει και για την 4η που βρίσκεται Αμφιαράου και Λεάνδρου, με λίγα περισσότερα παιχνίδια, αλλά που κι αυτή δεν πληροί βασικούς κανόνες ασφαλείας. Το κυριότερο; είναι από παντού ανοικτή σε ένα σταυροδρόμι που περνάνε αυτοκίνητα. Μιά στιγμή απροσεξίας του συνοδού και το παιδί μπορεί να τρέξει στον δρόμο.
Να θυμίσουμε ότι με βάση την τελευταία νομοθεσία, μετά το ατύχημα που είχε κοστίσει την ζωή ενός παιδιού το 2015, ορίζεται ότι η παιδική χαρά πρέπει τουλάχιστον να διαθέτει είσοδο κοινού με ελάχιστο άνοιγμα ενός μέτρου, κατάλληλο και επαρκή φωτισμό, καλάθια απορριμμάτων, σύστημα αποτροπής εισόδου αδέσποτων ζώων και πινακίδα.
Για εξοπλισμούς για τους οποίους δεν προκύπτει χρόνος εγκατάστασης ή δεν υφίσταται φάκελος κατασκευαστή με αναλυτικά στοιχεία, ο δήμος υποχρεούται να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές επεμβάσεις.
Να σημειωθεί ότι την πλήρη ευθύνη για τη λειτουργία των παιδικών χαρών έχει ο δήμος, που, μεταξύ άλλων, λαμβάνει «κάθε πρόσφορο μέτρο για τη φύλαξη της παιδικής χαράς».
Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις αναλαμβάνουν την υποχρέωση συγκρότησης και λειτουργίας Επιτροπών Ελέγχου Παιδικών Χαρών με διετή θητεία.
Δεν γνωρίζουμε ποιά ήταν τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού που είχε προκηρύξει ο Δήμος Αθήνας για ανακατασκευή 64 παιδικών χαρών με προϋπολογισμό 1.1 εκ. ευρώ. το περσινό καλοκαίρι καθώς και που βρίσκεται γενικά το θέμα. Δεν μπορέσαμε να βρούμε κάποια ανακοίνωση ή δελτίο τύπου που να αναφέρεται στις παιδικές χαρές απο πλευράς ΟΠΑΝΔΑ, που είναι και ο αρμόδιος υπεύθυνος φορέας.
Στην βόλτα μας για τις παιδικές χαρές πάντως, εντοπίσαμε και μία, που όμως δεν είναι στα Σεπόλια, αλλά στον Κολωνό περισσότερο, αν και τα όρια δεν είναι ευδιάκριτα και συγκεκριμένα βρίσκεται στο τριγωνάκι της διασταύρωσης Δωδώνης και Ιωαννίνων. Αυτή ήταν σε καλή κατάσταση, καθαρή, περιποιημένη, με πόρτα που κλείνει, με πολλά παιχνίδια που φαίνονταν καλοσυντηρημένα και φυσικά με αρκετό κόσμο. Και το κυριότερο; είχε φύλακα, κατά τις ώρες 15:00 έως 22:00, που όχι μόνο φροντίζει για τα παραπάνω αλλά και δεν επιτρέπει την είσοδο σε ανθρώπους που δεν συνοδεύουν παιδί ή σε ζώα.
Αυτό το γράψαμε για να μην φανεί ότι γκρινιάζουμε μόνο. Αλλά πως να μην γκρινιάζουμε, για να χρησιμοποιήσω μια ήπια έκφραση, όταν σε μιά τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή σαν τα Σεπόλια, υπάρχει τέτοια κατάσταση; Τι πρέπει να κάνουν δηλαδή οι γονείς; να πληρώνουν τους ιδιωτικούς παιδότοπους; ή να ξοδεύουν τον περισσότερο από τον ελάχιστο χρόνο που έχουν για να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε άλλες γειτονιές;
Πάντως στο θέμα θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία για το τι προτίθεται να κάνει ο Δήμος Αθηναίων.
Στον κόκκινο κύκλο φαίνονται οι σκουριασμένοι κρίκοι που έσπασαν. Πόσο ακόμα θα κρατήσουν οι σκουριασμένοι κρίκοι, στον πράσινο κύκλο, που δεν έχουν σπάσει ακόμα;