sepolia logo

Είπα να βγώ μια βόλτα στα Σεπόλια, μεσημέρι Μεγάλης Παρασκευής και τα είδα όλα κακά ψυχρά κι ανάποδα.

Μπορεί να φταίει η ημέρα, μπορεί ο καιρός, που για μιά ακόμα φορά επιβεβαίωσε ότι αν δεν βρέξει την Μεγάλη Παρασκευή είναι αμαρτία, μπορεί η κακή μου διάθεση, μπορεί η ηλικία μου.

Αλλά θα τα πω.

Αυτή η εκκλησία του Αγίου Μελετίου, όταν την κοιτάς απ' έξω δεν είναι εκκλησία, είναι εξάμβλωμα. Και μην μου πείτε ότι αμαρτάνω που το λέω έτσι, γιατί κάνετε λάθος. Την εκκλησία δεν την έφτιαξε ο θεός. Άνθρωποι την έφτιαξαν. Κάποιος αρχιτέκτονας την σχεδίασε. Μιά άμορφη μάζα από μπετόν φτιάξανε. Παντού μπετόν. Είναι - πούναι τσιμεντοποιημένη η πλατεία, έφτιαξαν και τον τεράστιο άχαρο σωρό μπετόν από πάνω και ολοκληρώθηκε το μεγαλούργημα.

P1050640

Ενώ αντίθετα πόσο όμορφη είναι η παλιά εκκλησία! Ή μάλλον θα μπορούσε να ήταν, αν κάποιος ασχολούνταν με την ανακαίνισή της. Κι αφού κανείς δεν ασχολείται, γιατί τουλάχιστον δεν βγάζουν αυτά τα πράσινα πανιά που την σκεπάζουν και που υποδηλώνουν ότι τάχατες κάποιο έργο γίνεται; Αφού όλοι ξέρουμε ότι τίποτα δεν γίνεται εδώ και χρόνια. Ας βγάλουν λοιπόν αυτά τα τρισάθλια πανιά που έχουν μετατρέψει την εκκλησία σε θύρα 13 κι όταν με το καλό ξεκινήσουν τα έργα ανακαίνισης, ας τα ξαναβάλουν.

Βέβαια δεν είναι μόνο οι εκκλησίες που με ενόχλησαν, Αλλά και η βρώμα! Αυτή η κατουρλίλα, η μυρωδιά ούρων που μυρίζει όλη η πλατεία! μα που βρέθηκε, θα μου πείτε. Για σκεφτείτε, δεκάδες γυναίκες ρομά με 4-5 παιδιά η κάθε μια, έχουν πιάσει από το πρωί τα μετερίζια της πλατείας για να πουλήσουν τα κεριά τους το βράδυ στον επιτάφιο. Όλοι αυτοί που κατουράνε; Στις χημικές τουαλέτες που έχουν μαζί τους; Όχι βέβαια, στα παρτέρια και στα δέντρα της πλατείας.

Αφήστε που και η εικόνα των πάγκων από μόνη της είναι ενοχλητική. Όπως ΠΡΕΠΕΙ να είναι ενοχλητική για τους πιστούς, η εικόνα των εμποροζωοπανηγύρεων στις εορτές των αγίων, τα παζάρια που λέμε! Τι δουλειά έχουν τα παζάρια να φτάνουν στις πόρτες των εκκλησιών; Ένας αληθινός Χριστός θα χρειαζότανε πάλι, με ένα καμουτσίκι στο χέρι και να τους αποπέμπει, που έκαναν τον οίκο του κυρίου του, οίκο εμπορίου. Αλλά που... οι παπάδες μας κρατάνε από την διδασκαλία μόνο ένα μέρος της και το άλλο το πετάνε, μου φαίνεται.

Και μια και είπα για τους ρομά. Γι αυτό το έρμο πάρκο Άτλας, ποιός ενδιαφέρεται που έχει γίνει σκουπιδότοπος; Δεν του έφταναν οι ντόπιοι βρωμιάρηδες, το τελευταίο διάστημα έχουν προκύψει και κατασκηνωτές ρομά. Μιά δυό οικογένειες, αλλά αρκούν για να βρωμίσουν όλο το πάρκο. Μα θα μου πείτε. Είσαι ρατσιστής; Όχι, δεν είμαι ρατσιστής, αλλά έτσι που το πάνε οι «αρχές», εκεί οδηγούν τον κόσμο. Δεν είμαι ρατσιστής, αλλά δεν μπορώ να ανέχομαι να βρωμίζει το πάρκο από οποιονδήποτε και να μην λέω τίποτα. Κι αν κι εσείς δεν είστε ρατσιστές, τότε οκ... μην τους διώξετε. Εκπαιδεύστε τους! Αλλά αν δεν μπορείτε, τότε βάλτε τουλάχιστον ένα δημοτικό αστυνομικό να περιφρουρεί το πάρκο. Αντί να γυρνάνε σε ομαδούλες, αγόρια- κορίτσια, οι δημοτικοί αστυνομικοί και να κόβουν αποκλειστικά κλήσεις στα παράνομα παρκαρισμένα, ας κάνουν καμιά βάρδια στο πάρκο, για την προστασία του.

Κι αφού είπα για την δημοτική αστυνομία, ας ρουφιανέψω λίγο ακόμα. Αυτό το ρουχάδικο, στην Δυρραχίου 24, έχει άδεια να κλείνει ΟΛΟ το πεζοδρόμιο με την πραμάτεια του; Υπάρχει τέτοιου είδους άδεια; Κι αφού προφανώς δεν έχει κι αφού αυτό γίνεται κάποια χρόνια, γιατί κανείς δεν επεμβαίνει;

gdb2gdb1 διαφορετικές χρονικές στιγμές από το google street.

 

Για τα πεζοδρόμια της Δυρραχίου τα ξανάπαμε. Αλλά τουλάχιστον από την μεριά που είναι το στενό πεζοδρόμιο, πρέπει να υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία του δήμου, πρώτα και κύρια. Εντάξει, από την μεριά που είναι το φαρδύ πεζοδρόμιο, γίνεται πάρτυ. Ειδικά μπροστά στο Galerie de beaute υπάρχουν σχεδόν μόνιμα ένα - δυό παρκαρισμένα αυτοκίνητα, πάνω στο πεζοδρόμιο. Όπως και από το πεζοδρόμιο μπροστά στο Celestino δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει ΑΜΕΑ. Αλλά, από την άλλη μεριά, του στενού πεζοδρομίου, δεν μπορεί σε κάποια σημεία ούτε πεζός να περάσει κάποιος.

Τέλος πάντων, πολύ γκρίνιαξα. Συγχωρείστε με, μέρα που είναι, είπαμε μπορεί να φταίει κι ο καιρός.

σεπολιώτης