Πολλές φορές περπατώντας στο δρόμο βλέπει κανείς στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης να είναι πεταμένες σακούλες με φαγητό ή διάφορα άλλα άσχετα σκουπίδια.
Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή μας λείπει γενικώς η οικολογική συνείδηση, αλλά και γιατί δεν υπάρχει ένα μόνιμο, σταθερό πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών για το πως να χειρίζονται τα απορρίμματά τους.
Ειδικά σε περιοχές της Αθήνας, όπως στα Σεπόλια, που μένουν πολλοί αλλοδαποί, το φαινόμενο αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.
Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, σχετικά με τους μπλε κάδους, γράφει στην ιστοσελίδα του:
Πάνω από 4.000 μπλε κάδοι έχουν τοποθετηθεί σε όλη την έκταση του Δήμου. Στους κάδους αυτούς εναποτίθεται κάθε είδος ανακυκλώσιμης συσκευασίας εκτός από τα ειδικά απορρίμματα. Τα ανακυκλώσιμα υλικά απορρίπτονται στους κάδους αυτούς χωρίς να είναι σε σακούλες ενώ τα υλικά συσκευασίας πχ. χαρτοκιβώτια οφείλουν να είναι συμπιεσμένα ώστε να μην καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Οι κάδοι αυτοί προορίζονται μόνο για ανακυκλώσιμα υλικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απορρίπτονται σε αυτούς κοινά απορρίμματα. Η αποκομιδή των κάδων αυτών είναι καθημερινή. Οι κάδοι αδειάζουν σε ειδικά οχήματα και τα υλικά οδηγούνται στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών όπου διαχωρίζονται και προωθούνται προς ανακύκλωση.
Υπάρχουν όμως και κάδοι ειδικοί για συλλογή χαρτιού και χαρτονιών.
Έχουν τοποθετηθεί 158 κίτρινοι κώδωνες για τη συλλογή έντυπου χαρτιού και χάρτινων συσκευασιών χωρητικότητας 3,3 m3. Η συλλεγόμενη ποσότητα χαρτιού υπολογίζεται σε 550 tn ετησίως.
Έχουν ακόμα τοποθετηθεί 20 κώδωνες συλλογής γυαλιού σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Comments (0)
Comments powered by CComment