Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

Στις 27 Μαϊου δημοσιεύσαμε ένα άρθρο με τίτλο - ερώτημα «Γιατί συγκεντρώθηκε τόσο μεγάλη αστυνομική δύναμη την Κυριακή 24 Μαΐου στα Σεπόλια;», Δεν είχαμε τότε επαρκή πληροφόρηση και γι αυτό θέταμε ερώτημα. Άλλωστε όσοι από τους παρόντες στο επεισόδιο ερωτήθηκαν δεν φάνηκε να έχουν και αυτοί σαφή άποψη για το γεγονός.

Λίγες μέρες όμως μετά φαίνεται ότι η απάντηση στο ερώτημα έχει δοθεί.

Το γεγονός που προκάλεσε την συγκέντρωση πολλών αστυνομικών στην διασταύρωση Αντιγόνης και Κρέοντος έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο καταγγελιών για υπέρμετρη αστυνομική βία απέναντι σε πολίτες, έχουν ήδη κατατεθεί μηνύσεις, ενώ κυκλοφόρησε και βίντεο από κάποια προφανώς στατική κάμερα.

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω άρθρο της «Εφημερίδας των Συντακτών» αλλά και απόσπασμα από την καταγγελία του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση.

Το άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών:

Σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο που λειτουργούν οι αστυνομικοί στην Ελλάδα, προκαλεί βίντεο το οποίο δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών. Πρόκειται για βίντεο από το περιστατικό που συνέβη την περασμένη Κυριακή στη συμβολή των οδών Αντιγόνης και Κρέοντος στα Σεπόλια.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό, ο νεαρός είχε κάνει καταγγελία τονίζοντας ότι έπεσε θύμα αστυνομικής βίας. Μάλιστα, από το βίντεο που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, προκύπτει ότι ο νεαρός ξυλοκοπήθηκε ενώ δεν φαίνεται να έχει κινηθεί απειλητικά προς τους αστυνομικούς, όπως φέρεται να υποστήριξε η ΕΛΑΣ.

Ας πάρουμε όμως τις δυο διαφορετικές εκδοχές με τη σειρά. Η αστυνομία, όπως σας έχουμε ενημερώσει σε παλαιότερη ανάρτηση, υποστήριξε πως όλα ξεκίνησαν όταν ρώτησαν το νεαρό γιατί δεν φοράει κράνος. Εκείνος και ένας φίλος του, αντιμίλησαν και υπήρξε ένταση.

Όταν του φόρεσαν χειροπέδες, εκείνος αντέδρασε και έπεσε πάνω στις μηχανές, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ίδιος και οι αστυνομικοί που προσπάθησαν να τον πιάσουν.

Ωστόσο, στο βίντεο που παρουσιάζει η Εφημερίδα των Συντακτών, δεν προκύπτει πτώση σε μηχανή του νεαρού.

Σε ρεπορτάζ του Alpha, ο 24χρονος κατήγγειλε ότι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ τον ξυλοκόπησαν βάναυσα στην οδό Κρέοντος στα Σεπόλια.

«Άρχισαν να με κοπανάνε στο κεφάλι. Έκανα εννιά ράμματα» ανέφερε ο νεαρός δείχνοντας τα τραύματά του στην κάμερα.

Καταγγέλλει ότι μετά από έναν διαπληκτισμό που είχαν με τον νεαρό τον έριξαν κάτω και τον χτυπούσαν με γκλοπ και με κλωτσιές.

Ο νεαρός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, βρισκόταν εκεί με τον πατέρα του όταν και αντάλλαξε κάποιες κουβέντες με τους άνδρες της αστυνομίας.

Μάλιστα, ο δικηγόρος του, ισχυρίζεται ότι όταν έφτασε ασθενοφόρο στο σημείο με τον νεαρό να είναι γεμάτος αίματα, οι αστυνομικοί το έδιωξαν και οδήγησαν τον νεαρό στο τμήματα.

Την εκδοχή του νεαρού επιβεβαιώνουν και αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών οι οποίοι αναφέρουν ότι κάλεσαν το ΕΚΑΒ, αλλά οι αστυνομικοί έδιωξαν το πλήρωμα με την αιτιολογία ότι έπρεπε πρώτα να οδηγήσουν τους 24χρονους στο Τμήμα.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται και επικοινωνία με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Γιώργο Μαθιόπουλο, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι «με εντολή αξιωματικού ζητήθηκε από το πλήρωμα του ασθενοφόρου να αποχωρήσει» επειδή ήταν σε εξέλιξη διαδικασία προσαγωγής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ρεπορτάζ, χρειάστηκε να περάσουν περίπου τρεις ώρες για να μεταφερθούν οι 24χρονοι από το Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», όπου ο ένας νεαρός έκανε εννιά ράμματα στο κεφάλι και οι δύο διαγνώστηκαν με εκδορές και σημάδια από χτυπήματα. Σήμερα θα εξεταστούν από ιατροδικαστή.

Σύμφωνα με το άρθρο, χθες οι δύο 24χρονοι μετέβησαν ξανά στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού, αυτή τη φορά για να καταθέσουν μήνυση κατά των αστυνομικών για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών. Ζήτησαν, επίσης, το εν λόγω βιντεοληπτικό υλικό να κατασχεθεί άμεσα από τις Αρχές.

Η καταγγελία του Γιάννη Ραγκούση:

«Δεν πρόλαβε να τελειώσει η καραντίνα και η ανασφάλεια των πολιτών είναι πάλι εδώ.

........

Οι έκνομες αστυνομικές αγριότητες, είναι πάλι εδώ.

Στα Σεπόλια όπως καταγγέλλεται από πολίτες, αλλά και από τον εκπρόσωπο του ΕΚΑΒ - καθώς και όπως φαίνεται καθαρά σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας - συνέβησαν κατά κυριολεξία απρόκλητες κι έκνομες αστυνομικές αγριότητες, που έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα πολιτών.

Στη Βουλή τις επόμενες ημέρες θα καλέσουμε την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις, εάν διαθέτει.

.......

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"