sepolia logo

Την Κυριακή 24 Μαΐου γίναμε μάρτυρες μιας μεγάλης συγκέντρωσης μοτοσυκλετιστών της αστυνομίας και μερικών περιπολικών στην οδό Κρέοντος, ακριβώς στο μετρό Σεπολίων.

Δεν γνωρίζουμε γιατί συνέβη αυτό. Κάποιοι που ήταν εκεί και τους ρωτήσαμε μας έλεγαν διαφορετικές εκδοχές. Από το ότι κάποιοι νεαροί συνεπλάκησαν μεταξύ τους μέχρι το ότι κάποιοι δεν «ανταποκρίθηκαν θετικά» σε έλεγχο από αστυνομκούς.

epeisodia metro dias 24 5 2020

Βέβαια ακόμα και σε πολύ σοβαρές καταγγελίες πολιτών προς την αστυνομία δεν έχουμε δει ποτέ να έρχονται τόσοι πολλοί αστυνομικοί.

Αυτό που εμείς είδαμε στο σημείο ήταν αίματα στο δρόμο, που κάποιοι πάλι μας είπαν ότι προέρχονταν από κεφάλι κάποιου νεαρού που χτυπήθηκε από αστυνομικούς με γκλόμπς, περίπου 20 μοτοσυκλέτες της ΔΙΑΣ να βρίσκονται στο σημείο καθώς και δύο περιπολικά. Επίσης προσήλθε ένα ασθενοφόρο, το όποίο όμως έφυγε ύστερα από λίγο χωρίς να παραλάβει κανένα.

Σχετικά όμως με το θέμα, μας στάλθηκε ανακοίνωση - καταγγελία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.), ή οποία συμπεριέλαβε το συγκεκριμένο περιστατικό σε σειρά περιπτώσεων αστυνομικής βίας την οποία και καταγγέλλει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.

ΠΡΟΣ:

  • ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΜΙΧΑΛΗ
  • ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ
  • ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΕΝΩΣΕΩΝ

Η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών έχουμε πολλές φορές στο παρελθόν καταγγείλει κρούσματα αστυνομικής βίας ενάντια σε διαδηλωτές.

Εκφράζουμε για άλλη μια φορά την ανησυχία μας γιατί τους τελευταίους μήνες πυκνώνουν τέτοια κρούσματα απρόκλητης αστυνομικής βίας, όχι μόνο ενάντια σε διαδηλωτές αλλά και ενάντια σε τυχαίους πολίτες. Μάλιστα, κάθε φορά υπάρχει εξοργιστική συγκάλυψη από τους πολιτικά υπεύθυνους που προσπαθούν να παρουσιάσουν το «μαύρο άσπρο», διαψεύδοντας δεκάδες ή και εκατοντάδες αυτόπτες μάρτυρες.

Μόνο τις τελευταίες μέρες είχαμε:

  • Βιαιοπραγίες από τα ΜΑΤ ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές κατοίκους νησιών των Κυκλάδων που διαμαρτύρονταν για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
  • Επίθεση και ξυλοδαρμό από άνδρες της ομάδας Δ στο Ηράκλειο Κρήτης ενάντια σε διερχόμενο κάτοικο της περιοχής, 40χρονο εργαζόμενο και πατέρα 3 παιδιών, επειδή… «τον πέρασαν για Πακιστανό» (;).
  • Επίθεση και ξυλοδαρμό από άνδρες της ομάδας Δ στα Σεπόλια ενάντια σε 2 διερχόμενους νέους επειδή… «αγριοκοίταξαν τους αστυνομικούς». Μάλιστα, στην τελευταία αυτή περίπτωση η αστυνομία ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που είχε κληθεί και προσήλθε να παραλάβει τους αιμόφυρτους τραυματίες. Το ίδιο άλλωστε είχε συμβεί και τον Νοέμβριο στην ΑΣΟΕΕ. Και τότε η αστυνομία είχε εμποδίσει το ΕΚΑΒ να παραλάβει τραυματίες φοιτητές, εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων.

Όλα τα παραπάνω ήλθαν να προστεθούν σε κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας που βιώσαμε οι ίδιοι ως νοσοκομειακοί γιατροί στις 7 Απριλίου, μέρα πανελλαδικής διαμαρτυρίας της ΟΕΝΓΕ, κατά την οποία είχαμε εισβολή της ομάδας Δ στο προαύλιο του «Ευαγγελισμού».

Παρόμοιες απαράδεκτες ενέργειες έγιναν και έξω από νοσοκομεία σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ο στόχος προφανής. Η τρομοκράτηση τόσο των αγωνιζόμενων υγειονομικών όσο και εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων, φορέων και συλλογικοτήτων που είχαν έρθει να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους υγειονομικούς και στα αιτήματά τους.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι μετά από εννέα ολόκληρους μήνες, ακόμα εκκρεμεί το πόρισμα της «έρευνας» που διεξάγεται για την εισβολή ανδρών της ομάδας Δ στην Ψυχιατρική Πτέρυγα του Θριασίου νοσοκομείου τον περασμένο Αύγουστο και την προσπάθειά τους να… συλλάβουν την εφημερεύουσα Ψυχίατρο και πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ.

Τα κρούσματα της αυθαιρεσίας και της απρόκλητης αστυνομικής βίας δεν είναι μεμονωμένα. Διαρκώς αυξάνονται. Με αυτές τις πρακτικές οι δυνάμεις καταστολής κάνουν επίδειξη πυγμής για να εμπεδωθεί στη συνείδηση του λαού το δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι, ο λαός δεν πρόκειται να το επιτρέψουν.

Καλούμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη (ο οποίος και αυτός στα βήματα των προκατόχων του υποκριτικά κάθε φορά υποτίθεται πως καυτηριάζει τέτοια κρούσματα αλλά στην πράξη τα ενθαρρύνει) να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του.