ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, κο ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ,, κα ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΒΑ
Είμαστε αναγκασμένοι να διαμαρτυρηθούμε γιατί μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας. Παρά τις διαβεβαιώσεις του τύπου: «Είμαστε πανέτοιμοι!», «Έχουμε πάρει τα κατάλληλα μέτρα» και άλλα συναφή η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και οι ευθύνες σας μεγάλες.
1ον. Ωράριο
Το 7:00 με 14:00 που επιβλήθηκε λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και αποτελεί την πιο σπουδαία παραδοχή αυτών των ελλείψεων δημιούργησε πολλαπλά προβλήματα.
Δεν είναι δυνατόν την ώρα που θα έπρεπε τα παιδιά μας να κοιμούνται να είναι στους δρόμους.
Δεν είναι δυνατόν να μη λαμβάνεται υπόψη ότι αυτές οι ηλικίες χρειάζονται έναν στοιχειώδη προγραμματισμό.
Στην αρχή ειπώθηκε ότι είναι για λόγους προστασίας, για να «μη κοιμούνται μαζί». Δεν το θεωρούμε αυτό, σοβαρό επιχείρημα άξιο σχολιασμού.
Τις τελευταίες μέρες χρησιμοποιείτε το επιχείρημα ότι «και τα δημοτικά σχολεία το ίδιο ωράριο έχουν…». Αν είναι ποτέ δυνατόν να λέγονται τέτοια άστοχα πράγματα; Μήπως να σας θυμίσουμε το αντικείμενο του ΔΒΑ; Μήπως να σας εξηγήσουμε τις λεπτομέρειες της βρεφικής ηλικίας σύμφωνα με την επιστήμη της παιδαγωγικής;
Η ουσία είναι ότι ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ οι βρεφονηπιακοί σταθμοί λόγω της έλλειψης προσωπικού και δε κάνετε κάτι για αυτό παρά το γεγονός ότι είχατε πολλούς μήνες στη διάθεσή σας. Η πολιτική σας θεωρεί ΚΟΣΤΟΣ την φυσιολογική λειτουργία των σταθμών και την περίοδο πριν την πανδημία και ως τέτοιο θέλετε να το αποφύγετε και τώρα που είναι ανάγκη να υλοποιηθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Την ίδια ώρα βέβαια οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί λειτουργούν ως το απόγευμα…
2ον. Φυσιολογική λειτουργία και δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας των παιδιών.
Πως να ζητήσεις πληροφορίες και να μάθεις αν το προσωπικό δεν επαρκεί και τρέχει να προλάβει; Έφαγαν τα παιδιά; Έπαιξαν; Κοιμήθηκαν; Έκλαψαν; Με τι ασχολήθηκαν; Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν; Τι πρέπει εμείς ως γονείς να προσέξουμε; Πως να παρακολουθήσεις την πορεία του μικρού παιδιού σου όταν ο άνθρωπος που φέρνει σε πέρας αυτό το έργο δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί με το να σε ενημερώσει;
Εφόσον στους γονείς δεν επιτρέπεται η είσοδος και ορθώς, αφού έτσι αναφέρουν τα «πρωτόκολα», τα μικρά παιδιά του βρεφικού πρέπει κάπως να φτάσουν στον 1ο όροφο… Επαρκεί το προσωπικό για αυτές τις «λεπτομέρειες» ή τα ανεβάζει όποιος/όποια ευκαιρεί εκείνη τη στιγμή; Ρητορική ερώτηση…ξέρουμε πολύ καλά την απάντηση και τη ζούμε καθημερινά!
Σας ενημερώνουμε ότι δεν σκοπεύουμε να αποδεχτούμε «θέσεις στάθμευσης» αν αυτό θέλετε να προσφέρετε. Αντί να ζητάτε εμμέσως πλην σαφώς να προσαρμοστούν παιδιά 6 μηνών έως τεσσάρων ετών στις ανεπάρκειες και τις ελλείψεις της πολιτικής σας καλά θα κάνετε ΑΜΕΣΑ να προχωρήσετε σε ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών. ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΛΥΣΕΙΣ!
3ον. Μέτρα προστασίας – Συνωστισμός
Σε περίπτωση που δεν το έχετε αντιληφθεί τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΝ ΤΗ ΓΥΜΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΞΥΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ τα οποία σας είναι βέβαια γνωστά πριν από την πανδημία. Η «»προετοιμασία»» για το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών έλαβε υπόψη τα προβλήματα; Έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν; Υπάρχει σχεδιασμός έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα στο μέλλον;
Καθαρίστριες έχετε προσλάβει; ΝΑΙ ή ΟΧΙ
Επαρκούν; ΝΑΙ ή ΟΧΙ
Οι παιδίατροι σε καιρό πανδημίας επαρκούν για να επισκέπτονται πιο συχνά τα παιδιά και για να μιλάνε και με τους γονείς πέρα από ένα «σημείωμα» λόγω και της μεγάλης ανησυχίας; ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
Με το κλείσιμο το β/ν σταθμού στη Σμόλικα λόγω των ζημιών «και» από το σεισμό στριμώξατε δεκάδες παιδιά στον δικό μας σταθμό γιατί κάπου έπρεπε να πάνε ως άμεση λύση… Και ποια ήταν η μακροπρόθεσμη λύση; Το οριστικό κλείσιμο του σταθμού και η μείωση περαιτέρω των θέσων που θα δέχεστε! Τι το χρήσιμο περιέχει αυτή σας η απόφαση; Τι προμηνύει;
Η «εκ περιτροπής» λειτουργία ως αναγκαίο μέτρο για την αποφυγή του συνωστισμού αποτελεί ταυτόχρονα και παραδοχή ότι δε φτάνει ΟΥΤΕ το προσωπικό αλλά ΟΥΤΕ οι αίθουσες και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί για να εξασφαλίσουν φυσιολογική και ταυτόχρονα ασφαλής λειτουργία.
Το βάρος πέφτει για ακόμα μία φορά πάνω σε εμάς, στους γονείς. Πρέπει να δουλέψουμε, να προστατέψουμε και να φροντίσουμε τα παιδιά μας, να ζητήσουμε άδεια που ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ή/και ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ από τους εργοδότες, να πληρώσουμε νταντά, να επιλέξουμε να μην προστατεψουμε επαρκώς τον παππού και την γιαγιά για «να βάλουν ένα χεράκι» και πάει λέγοντας…
Με τέτοιους όρους λειτουργίας και με δεδομένο ότι ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ να αλλάξετε πολιτική, τι θα γίνει όταν τα κρούσματα επανέλθουν, όταν η πανδημία επιστρέψει; Τότε πως θα λειτουργήσουν φυσιολογικά οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και ταυτόχρονα θα προστατευτεί η υγεία των μικρών παιδιών, του προσωπικού, των οικογενειών μας;
Έχουμε λοιπόν πολλούς λόγους να ανησυχούμε και να απαιτούμε από εσάς να πάρετε ΤΩΡΑ μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων προσωπικού και υποδομών!
Μην περιμένετε από εμάς να κατηγορήσουμε το προσωπικό γιατί δε πρόκειται να το κάνουμε μιας και είναι και οι ίδιοι θύματα της ίδιας πολιτικής που υποβαθμίζει την λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.
Απαντήστε στα ερωτήματά μας με βάση τη θέση σας και τους σκοπούς σας και μη προσπαθείτε ξανά και ξανά να αποφύγετε τις ευθύνες σας «κουνώντας το δάχτυλο» στους γονείς.