sepolia logo

Ένας ακόμη σταθμός ενημέρωσης και διαμαρτυρίας των κατοίκων και επισκεπτών του Πράσινου Πάρκου στην Ακαδημία Πλάτωνα από την Πρωτοβουλία Αγώνα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου. Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου έγινε η συζήτηση για το σχέδιο της δήθεν ανάπλασης της Ακαδημίας Πλάτωνα με το σχέδιο και την Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού, τη δημοτική αρχή του Κώστα Μπακογιάννη, την εταιρεία Ανάπλαση Α.Ε και την περιφέρεια Αττικής.

Στο Πάρκο “αποκόπηκε” με κόκκινη κορδέλα ο χώρος που θέλουν να αποσπάσουν από τη λαϊκή χρήση και τους κατοίκους προκειμένου να κατασκευαστεί το Μουσείο της Πόλης της Αθηνών. Έγινε παρουσίαση παραμυθιών για τα παιδιά αλλά και το Εργαστήρι σβώλων σε συνεργασία με την “Αξιόκερσα” Αγρός Φυσικής και Οργανικής Καλλιέργειας.

Το σχέδιο για το “Μουσείο”, μια πρόταση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004(!) που παρέμεινε στα χαρτιά τους, επανέρχεται από τους Λ. Μενδώνη και Κ. Μπακογιάννη χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αλλαγές που στο μεταξύ έχουν γίνει αλλά και οι σημερινές ανάγκες της πόλης της Αθήνας με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο.

Η Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα με αφορμή τις δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας “Ανάπλαση Α.Ε” ότι πρόκειται να ανακοινωθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανέγερση του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών εντός του Πάρκου, εκφράζει την πλήρη αντίθεση της στο εγκληματικό σχέδιο υποβάθμισης του πράσινου, ελεύθερου δημόσιου χώρου του αρχαιολογικού άλσους.

Επιμένει και απαιτεί την επαναχωροθέτηση του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών στο πρώην οικόπεδο της Reds το οποίο το 2012 εντάχθηκε εντός του αρχαιολογικού χώρου αλλά περιέργως τον “κρατάνε” κενό για να προωθήσουν σχέδια κατασκευής πάρκινκ!

akad pl 26 9 2021 2

Οι κάτοικοι και επισκέπτες της πολυπαθούς πόλης του τσιμέντου και του επιζήμιου αέρα έχουν ανάγκη από περισσότερα Πάρκα, περισσότερα δέντρα, περισσότερους αθλητικούς χώρους, περισσότερους ελεύθερους δημόσιους χώρους. Κι όμως η δημοτική αρχή Μπακογιάννη παρά την αντίδραση κατοίκων και σχεδόν όλων των δημοτικών παρατάξεων στο δήμο Αθήνας, στοχεύει στον περιορισμό του Πράσινου ελεύθερου δημόσιου Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα με την απόσπαση 30 στρεμμάτων για το Μουσείο της Πόλης. 30 στρέμματα για να κατασκευαστεί το τσιμεντιένο Μουσείο! Έχουν δε το θράσος να δηλώνουν πως πρόκειται για “κτίριο χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα”. Όταν θα χαθούν 30 στρέμματα ελεύθερου χώρου για τους κατοίκους, γεμάτα με ψηλά δέντρα, δυο γήπεδα, ένα ποδοσφαίρου και ένα μπάσκετ.

akad pl 26 9 2021 3

Η Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα κατήγγειλε το γεγονός πως η δημοτική αρχή Μπακογιάννη αρνήθηκε να βάλει το σχέδιο “ανάπλασης” προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο παρά το γεγονός ότι κατατέθηκαν 60 και πλέον υπογραφές. Η δημοτική αρχή καταργεί ακόμη και τις στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες ελέγχου και λογοδοσίας, επιλέγει να συζητήσει μόνο με όσους συμφωνούν στα σχέδιο κοπής 580 δέντρων με πρόσχημα τις δήθεν αρχαιολογικές ανασκαφές.

Στο σχέδιο τους ωστόσο δεν προβλέπονται αρχαιολογικές ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα. Προβλέπεται μόνο “ανασκαφικός έλεγχος” για να ενοποιηθούν οι παραχωμένες αρχαίες πέτρες στο Γυμνάσιο και την Παλαίστρα. Για να “ενοποιηθούν” λοιπόν και όχι να αναδειχθούν οι αρχαιότητες, έχουν σκοπό να κόψουν 510 μεγάλα δέντρα, οδηγώντας σε “ερημοποίηση” άλλη μια έκταση τουλάχιστον 30 στρεμμάτων εντός του αρχαιολογικού άλσους.

akad pl 26 9 2021 4

Για μια ακόμη φορά η “Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα” ενημέρωσε για τις θέσεις και τις προτάσεις της.

• Καμία κοπή δέντρου στο Πάρκο. Να γίνει εκτεταμένη δενδροφύτευση

• Το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών να επαναχωροθετηθεί στο πρώην οικόπεδο της Reds που δεν έχει πλέον αρχαιότητες και γειτνιάζει με τις Αποθήκες του υπουργείου Πολιτισμού

• Αντισταθμιστικές απαλλοτριώσεις των εκτάσεων προς απόσπαση από την ελεύθερη χρήση του πάρκου προκαταβολικά δυτικά και βόρεια

• Κυκλοφοριακή και συγκοινωνιακή μελέτη με άμεση κατάργηση της οδού Δράκοντος και τμήματα της Μοναστηρίου

• Προσάρτηση του ΒΙΟΠΑ δυτικά του πάρκου στον αρχαιολογικό χώρο

• Άμεση απομάκρυνση των λαμαρίνων από τις αποθήκες της αρχαιολογίας, να πέσουν τα κάγκελα της “θαμμένης” Ιεράς Οικίας

• Χώροι άθλησης (διαδρομή για τρέξιμο, ποδηλατόδρομος, πολύζυγα, skate park) και συνομιλία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με το πάρκο

• Ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους εντός του Άλσους με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους

• Μεγαλύτερη παιδική χαρά για όλα τα παιδιά, ανάπηρα και τυπικής ανάπτυξης.

• Αναβάθμιση των βασικών υποδομών. Καθολική προσβασιμότητα, μπάρες αποτροπής διέλευσης μηχανοκίνητων, σημάνσεις και διαγραμμίσεις, βρύσες, τουαλέτες, ανακατασκευή αμφιθεάτρου και επιστρώσεις με υδατοδιαπερατά υλικά.

• Ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, διασύνδεση με το λόφο του Κολωνού. Διασύνδεση με ποδηλατόδρομο μέσω οδού Αμφιαράου με Καπνεργοστάσιο και μετρό Σεπολίων

• Χάραξη νέας κοίτης με φυσικά πρανή σε ένα τμήμα του Κηφισού ποταμού

-Χώρους άθλησης για όλους, χωρίς περιορισμούς και ενοικιαστήρια

-Αναβάθμιση υποδομών στην περιοχή πέριξ του Πάρκου, στο ΒΙΟΠΑ