Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

Ο παππούς μου έφυγε από την Μύκονο το 1898, παιδί ακόμα και ήρθε στα Σεπόλια, αλλά δεν έγινε εργολάβος οικοδομών, όπως πολλοί Μυκονιάτες. Έγινε μακαρονοτεχνίτης.

Δούλεψε αρκετά χρόνια στα μακαρόνια, που όπως καταλαβαίνετε τις δεκαετίες του 20 και 30, δεν ήταν ακόμα αυτοματοποιημένη η παραγωγή τους.

Η μακαρονοποιΐα ήταν ένας κλάδος που ανθούσε στην Ελλάδα από τα μέσα του 19ου αιώνα με τελείως πρωτόγονα μέσα παραγωγής μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου, που άρχισε να αυτοματοποιείται σταδιακά.

Ο παππούς μου όμως ως μακαρονοτεχνίτης είχε διατελέσει και συνδικαλιστής και μάλιστα πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου τεχνιτών μακαρονοποιών, δεν ξέρω για πόσο διάστημα.

Όπως και νάχει, μας άφησε ένα μικρό κειμήλιο από την πορεία του αυτή, που αισθανθήκαμε την ανάγκη σήμερα να δημοσιεύσουμε, προκειμένου να αποκτήσει το στοιχείο «αιωνιότητας» του διαδικτύου.

Πρόκειται για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα εργοστάσια μακαρονοποιΐας, που υπεγράφη το 1936, μεταξύ του Πανελληνίου Συνδέσμου τεχνιτών μακαρονοποιών και του Συνδέσμου Εργοστασιαρχών Μακαρονοποιΐας Αθηνών.

 ss makaronotexnites 1936 sepoliaΚάντε κλικ στην εικόνα για να την δείτε σε πιό καθαρή έκδοση και να την αποθηκεύσετε αν το θέλετε.

Ένα σημαντικό στοιχείο που χαρακτηρίζει την σύμβαση αυτή είναι ότι το ύψος του ημερομίσθιου εξαρτάται άμεσα από το είδος των μηχανών που χρησιμοποιούνται αλλά και - κυρίως για τους ζυμωτές - από την αποδοτικότητα του κάθε εργαζόμενου.

Επίσης, αποκαλυπτικό για την «εποχή» είναι τα διαφορετικά ημερομίσθια για άνδρες και γυναίκες, ακόμα κι αν κάνουν την ίδια εργασία.

«Εργάτρια ασχολουμένη εις εκτάκτους περιπτώσεις εις πιεστήρια οιασδήποτε κατηγορίας και παραγωγής και αντικαθιστώσα ούτω εκτάκτως πιεστήν, αμείβεται με ημερομίσθιον δρχ εβδομήκοντα πέντε (75)».

Μόνο έκτακτα μια γυναίκα εργαζόμενη μπορεί λοιπόν να αντικαθιστά «πιεστήν», αλλά και αν τον αντικαθιστά παίρνει το βασικό μεροκάματο της κατηγορίας, χωρίς μπόνους παραγωγής και είδους μηχανήματος!

«Το 8άωρον να τηρήται αυστηρότατον» γράφει η σύμβαση και αμέσως σκεφτόμαστε το σήμερα... μάλλον πριν το 1936 έχουμε γυρίσει απο πλευράς εργατικών δικαιωμάτων.

Τελείως ξένη με τα σημερινά ήθη και έθιμα είναι η διατύπωση της παραγράφου 7 του Β Κεφαλαίου. Εκεί καλούνται οι εργαζόμενοι να καταγγέλουν προς τον Πρόεδρο των Εργοδοτών και μόνον προς αυτόν, παραβάσεις των αγορανομικών και εργατικών νόμων και θα αμείβονται έως και 2000 δρχ γι αυτήν τους την ενέργεια!

Έχει κι άλλα ενδιαφέροντα σημεία η σύμβαση, που θα μπορούσαν να σχολιάσουν οι ειδικοί εργατολόγοι και ιστορικοί. Αξίζει πάντως να της ρίξει μια ματιά και ο καθένας μας.

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"