Τον Ιανουάριο του 2023 σε σχετικό άρθρο είχαμε γράψει «Το έργο τοποθέτησης εξοπλισμού για την παροχή σήματος κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων στους επιβάτες, τόσο στους σταθμούς όσο και στις σήραγγες του Μετρό, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ύστερα από τη σύμβαση που είχε υπογραφεί πριν λίγους μήνες μεταξύ της ΣΤΑΣΥ, της Cosmote και της Vantage Towers.»
Περίπου ενάμισυ χρόνο μετά τις αρχικές εξαγγελίες το έργο βρίσκεται ακόμα εκεί απ' όπου ξεκίνησε, δηλαδή στις εξαγγελίες. Αυτό επεσήμαναν με σχετική ερώτησή τους 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και έλαβαν απάντηση από την ΣΤΑΣΥ η οποία ουσιαστικά επιβεβαιώνει την παραπάνω κατάσταση.
Στην απάντησή της η ΣΤΑΣΥ αναφέρει ότι η έλλειψη σήματος κινητής τηλεφωνίας και κατά συνέπεια η αδυναμία πρόσβασης στο διαδίκτυο στην πλειονότητα των υπόγειων σταθμών αλλά και των σηράγγων της ΣΤΑΣΥ οφείλεται αποκλειστικά στην έλλειψη της κατάλληλης τηλεπικοινωνιακής υποδομής εκ μέρους των παρόχων κινητής τηλεφωνίας.
«Στην πρώτη φάση αυτού του έργου» επισημαίνει η εταιρεία, «το οποίο εκτελείται αποκλειστικά με ευθύνη και δαπάνες των παρόχων κινητής τηλεφωνίας και με τη συνδρομή, υποστήριξη και επίβλεψη της ΣΤΑΣΥ, προβλέπεται αρχικά η κάλυψη πέντε διαδοχικών σταθμών της Γραμμής 2 (Αγιος Δημήτριος, έως και Ελληνικό) και των μεταξύ τους σηράγγων. Η πιλοτική χροιά του έργου, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη τεχνολογική πολυπλοκότητα, θα επιτρέψει στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να επιλέξουν την εφαρμογή της πλέον κατάλληλης τεχνολογικής λύσης για την ευρύτερη κάλυψη του συνολικού δικτύου της ΣΤΑΣΥ».
«Μέχρις στιγμής, πάντως, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση ενεργού εξοπλισμού μόνο στον σταθμό «Αλιμος» και αναμένεται η εγκατάσταση των καλωδιώσεων εντός των σηράγγων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, το πιλοτικό έργο θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024», αναφέρει η ΣΤΑΣΥ.
Βάσει των αρχικών εκτιμήσεων, για τη συνολική κάλυψη του δικτύου απαιτείται χρονικό διάστημα περίπου 2,5 ετών, ενώ η σειρά των σταθμών εγκατάστασης θα προσδιοριστεί αποκλειστικά από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο και θα καταρτίσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και λειτουργίας του έργου.
Τι να περιμένει επομένως κάποιος από ένα έργο που αφορά όλους μας και που «εκτελείται αποκλειστικά με ευθύνη και δαπάνες των παρόχων κινητής τηλεφωνίας»;