Όσοι ζούσαν πριν από μερικές δεκαετίες στην περιοχή, το θυμούνται ως ένα χώρο ξεγνοιασιάς, χαράς, διασκέδασης κυρίως ζωής για οικογένειες και παιδιά. Τα τελευταία χρόνια όμως, έχει σημεία άβατα.
Τι μεσολάβησε και φτάσαμε στο σημείο να προτιμούν όλοι να κινούνται στα πεζοδρόμια περιφερειακά του Πάρκου αντί να το διασχίζουν, να το επισκέπτονται και να το χαίρονται;
Μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης από την Πολιτεία (Νομαρχία, Περιφέρεια, υπουργεία), μετά από πολλά εκατομμύρια που διατέθηκαν, το Πεδίον του Άρεως βρίσκεται πάλι στο σημείο μηδέν ή κάπου εκεί κοντά.
Τον τελευταίο χρόνο η Περιφέρεια Αττικής κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες για την ανάπλαση του πάρκου, των κτιρίων, για τον καθαρισμό και τις δενδροφυτεύσεις, προκειμένου να φυσήξει νέος αέρας στο Πεδίον του Άρεως. Ωστόσο, φαίνεται ότι, δεν ήταν τόσες όσες θα έπρεπε, αφού τα ζητήματα στο Πάρκο παραμένουν και είναι φλέγοντα. Η καθαριότητα είναι ελλιπής, η δυσοσμία έντονη, η εγκληματικότητα φωλιάζει, οι κλοπές σύνηθες φαινόμενο, η συνύπαρξη περιθωριακών στοιχείων με χρήστες ουσιών, διακινητές και άστεγους αποτελεί την καθημερινότητα στην περιοχή, κυρίως τις βραδινές ώρες.
Το Πεδίον του Άρεως είναι 270 στρέμματα πάρκου στην καρδιά της Αθήνας, σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη πολεοδομικά και πυκνοκατοικημένη περιοχή ανάμεσα στα Πατήσια, την Κυψέλη, το Γκύζη και τα Εξάρχεια.
Περνώντας από την κυρία είσοδό του, στην πλ. Αιγύπτου, αντιλαμβάνεται κανείς ότι, η κατάσταση δεν είναι αυτή που μπορεί να θυμίζει ένα πάρκο, αφού αυτό που σε «υποδέχεται» είναι η οσμή ουρητηρίων και ένα παρτέρι, στο οποίο κυριαρχεί η παρουσία ουσιών.
Η τοπική κοινωνία και πάλι σε αναβρασμό
Η εγκληματικότητα είναι το θέμα συζήτησης κι αυτό που αναδεικνύουν ως το μεγαλύτερο πλήγμα, οι περίοικοι και οι επισκέπτες, αλλά και οι άστεγοι που διαβούν στο εσωτερικό του πάρκου. Ο κ. Βασίλης Κούλας, ο οποίος τα τελευταία 17 χρόνια διατηρεί περίπτερο στην οδό Μαυρομματαίων, επισημαίνει ότι, πριν από δυο εβδομάδες περιθωριακά άτομα άνοιξαν το διπλανό περίπτερο και «σήκωσαν» όλη την πραμάτεια. Δεύτερο θέμα, με τη σειρά που θίγει τα προβλήματα ο 63χρονος περιπτεριούχος είναι η έλλειψη καθαριότητας και τρίτο η καθημερινή παρουσία χρηστών ουσιών.
Η σκληρή πραγματικότητα από τα μάτια των αστέγων
Ο Αιμίλιος και η Χριστίνα και δυό τους άστεγοι, βρήκαν καταφύγιο στο Πεδίον του Άρεως. Οι περίοικοι τους γνωρίζουν, τους έχουν αγκαλιάσει και τους προσφέρουν ένα πιάτο φαΐ, αλλά και ρούχα προσπαθώντας να τους βοηθήσουν με όποιον τρόπο και όποτε μπορούν.
Ο Αιμίλιος ζει τουλάχιστον δυο δεκαετίες στο πάρκο, ενώ η Χριστίνα τα τελευταία δέκα χρόνια. Είναι λογικό, λένε, να θεωρούν το πάρκο «σπίτι» τους. Και οι δύο είναι μάρτυρες των προσπαθειών που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο από την Περιφέρεια τόσο στον τομέα της καθαριότητας, όσο και της ανάπλασης του κτιρίου Οικονομίδη, καθώς και του καλλωπισμού του πάρκου. Αλλά, υποστηρίζουν ότι, στο Πεδίον του Άρεως «βασιλεύει» ακόμη η παρανομία, η εγκληματικότητα, η πορνεία… Και περιγράφουν τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά, όπως για παράδειγμα ότι, τους αφαίρεσαν χρήματα που τους είχαν δώσει συμπολίτες τους, αλλά και τα λιγοστά ρούχα που είχαν.
Ο Αιμίλιος δηλώνει ότι, τα τελευταία δύο χρόνια έχει πέσει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από περιθωριακά στοιχεία και ότι, διακομίστηκε αιμόφυρτος σε νοσοκομείο.
Ναι αλλά….
Ο 73χρονος Ματθαίος Χατζηπέτρος, μόνιμος κάτοικος της περιοχής, διαπιστώνει ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με πέρυσι «που στην κυριολεξία είχε ξεφύγει». Αλλά, προσθέτει ότι, το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει. Αναφέρεται σε περιθωριακά άτομα, που κινούνται μέσα στο πάρκο σε καθημερινή βάση και καλεί χρήστες ναρκωτικών ουσιών και διακινητές ενώ οι κλοπές εντος του πάρκου τείνουν να αποτελέσουν καθημερινό φαινόμενο. Καλεί μέσω του Αθήνα 9.84 την Περιφέρεια να εντείνει τις προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων.
Τι λέει η Περιφέρεια Αττικής;
Η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου παραδέχεται ότι, η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα είναι υπαρκτά προβλήματα, δείχνει όμως προς το υπ. Προστασίας του Πολίτη. Η ίδια, μας λέει, ότι, έχει ζητήσει εντατικοποίηση των ελέγχων και αύξηση των πεζών περιπολιών της ΕΛΑΣ. Ωστόσο, αναφέρει ότι, η Περιφέρεια έχει αναθέσει κατόπιν διαγωνισμού, την φύλαξη και παρακολούθηση του πάρκου σε ιδιωτική εταιρεία και πως οι πόρτες στο Πεδίον του Άρεως –για λόγους ασφαλείας- κλείνουν στις 11 το βράδυ και ανοίγουν στις 6 το πρωί. Η κ. Κυπριανίδου καταλήγει λέγοντας ότι, το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και αλλά έργα πνοής.
Σύμφωνα με την ίδια, σχετικά με τις υποδομές: «Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακατασκευής των κτιριακών υποδομών και αποδίδονται τα κτίρια σε χρήση. Το μεγάλο κτίριο του Οικονομιδη, ως χώρος εστίας αναψυχής και πολιτισμού, το ανοίξαμε πιλοτικά με τις εκδηλώσεις, που κάναμε με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ενώ ολοκληρώνονται σύντομα και οι εργασίες για την αποκατάσταση στον αστικό εξοπλισμό. Το πάρκο φωτίζεται σήμερα με επάρκεια στο 95% της έκτασης του. Τα αγάλματα της Θεάς Αθηνάς και του Βασιλέως Κωνσταντίνου έχουν καθαριστεί και φωτίζονται. Το πράσινο υλοποιείται ήδη με επιτυχή εργολαβία από τις Υπηρεσίες Συντήρησης, Πρασίνου και Περιβάλλοντος χώρου (πότισμα, κλάδεμα και αναζωογόνηση του χώρου). Έχουν φυτευτεί στην περιοχή του Ροδώνα 2.000 τριανταφυλλιές, 1.800 δέντρα μεγάλα, 11.350 θάμνοι και 3.000 λουλούδια. Η καθαριότητα είναι μια συνεχής και καθημερινή προσπάθεια. Γίνεται με δικά μας συνεργεία, με εργαζόμενους που απασχολούνται με 8μηνες συμβάσεις. Και σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνεται με συνδυασμένες ενέργειες μαζί με τα αντίστοιχα συνεργεία του δήμου Αθηναίων».
Για τη φύλαξη του πάρκου: «Υπάρχουν σε 24ωρη βάση περιπολίες από εταιρεία φύλαξης, μετά από διεθνή διαγωνισμό. Οι άνθρωποι της εταιρείας αποτρέπουν βανδαλισμούς, κλοπές και κυρίως εφαρμόζουν τον κανονισμό λειτουργίας του πάρκου. Η αστυνόμευση, δηλαδή η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής. Γι αυτό και έχουμε προχωρήσει σε προγραμματική συμφωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και συνέχεια κάνουμε παρεμβάσεις στην Αστυνομία για την αύξηση του αριθμού των περιπολιών. Θεωρούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί καλύτερα το θέμα κυρίως με τοξικοεξαρτημένους συμπολίτες μας, εάν και έχει μειωθεί το φαινόμενο σε σχέση με πέρυσι. Είναι συνεχής και διαρκής ο αγώνας ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Για το Green Park έχουμε εντάξει στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το προγραμμα τελευταίων έργων ώστε το κτίριο αυτό να το ανακαινίσουμε. Δεν έχουμε προλάβει δυστυχώς ακόμη να ασχοληθούμε με αυτό. Έχουμε ανακαινίσει το θέατρο Οικονομίδη, προχωράμε και στις «Γαρδένιες» τα δυο μικρότερα αναψυκτήρια, που θέλουμε άμεσα να αποδώσουμε και αυτό είναι κάτι που έχουμε κατά νου γιατί χρειάζεται μελέτη για την συγκεκριμένη περιοχή και την ανακαίνιση του κτιρίου».
Οι περιοχές του Πάρκου – ο εσωτερικός χάρτης
Πλατάνια: Μία διπλή δενδροστοιχία με κυκλικά καθιστικά γύρω από τον κορμό τους με ασφαλτοστρωμένο δάπεδο συνθέτουν το συγκεκριμένο τοπίο
Ροδώνας: Πρόκειται για μία σπειροειδή διαδρομή με τριανταφυλλιές
Αριές: Πρόκειται για μία κυκλική δενδροστοιχία από 15 δέντρα Αριές, ένα προστατευμένο «ξέφωτο» που προσφέρει αίσθηση γαλήνης και ιδιωτικότητας
Πρώην Θέατρο «Αλίκη»: Είναι ένας εγκαταλελειμμένος χώρος υπαίθριου θεάτρου
Οδός Ηρώων: Ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος με τις προτομές των αγωνιστών του 1821
Κεντρική πλατεία: αποτελεί το σημείο σύγκλισης όλων των αξόνων του πάρκου. Εκεί βρίσκεται το Θέατρο Άλσους Πεδίου Άρεως, το κτήριο του οποίου αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα του μεσοπολέμου.
Η πλατεία Πρωτομαγιάς: είναι η οροφή του υπόγειου χώρου στάθμευσης και η οροφή του βυθισμένου τμήματος της οδού Μουστοξύδη. Διατηρεί αναψυκτήριο, τουαλέτες, μικρό υπαίθριο θέατρο
«Green Park»: είναι τοποθετημένο στο νότιο άκρο του Πάρκου επί της οδού Μαυρομματαίων. Το κτήριο του αποτελεί επίσης, αντιπροσωπευτικό δείγμα της εποχής του Μεσοπολέμου με διακοσμητικά στοιχεία Art Nouveau
Αναψυκτήριο «Γαρδένια»: βρίσκεται στο πρώτο μεγάλο πλάτωμα που συναντά ο επισκέπτης στο εσωτερικό του πάρκου, στη σύγκλιση των αξόνων που ξεκινούν από την είσοδο της οδού Μαυρομματαίων Β. Κων/νου και την οδό Ηρώων.