Σε χώρους παράνομης στάθμευσης εξακολουθούν να μετατρέπονται οι πεζόδρομοι της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα οι κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας να πέφτουν βροχή.
Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, πεζόδρομος είναι η οδός η οποία χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους πεζούς και για είσοδο-έξοδο οχημάτων προς και από ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης παροδίων ιδιοκτησιών, όπως και για οχήματα εφοδιασμού ή έκτακτης ανάγκης. Από τον Απρίλιο του 2017, ο Δήμος Αθηναίων έχει πεζοδρομήσει δέκα δρόμους στο Εμπορικό Τρίγωνο: Βύσσης, Καΐρη, Αγάθωνος, Καρόρη (έως Βορέου), Πολυκλείτου, Βλαχάβα, Χρυσοσπηλιωτίσσης και Νικίου, αλλά και τις οδούς Αβραμιώτου και Καρόρη, οι οποίες λειτουργούν ως πεζόδρομοι από τα τέλη του Σεπτέμβρη του ίδιου έτους και μέχρι στιγμής αναδεικνύονται σε «πρωταθλήτριες» της παραβατικότητας.
Μόνο το Παρασκευοσαββατοκύριακο 9-11/2 βεβαιώθηκαν περισσότερες από 2.500 συνολικά παραβάσεις που αφορούσαν παράνομη στάθμευση, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορούσε ΙΧ επιβατικά (2.305), ενώ αφαιρέθηκαν 340 πινακίδες και ακινητοποιήθηκαν δύο οχήματα. Την Τετάρτη (14/2), το Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της Δημοτικής Αστυνομίας θα δώσει στη δημοσιότητα τα αναλυτικά στοιχεία διαπιστωμένης παραβατικότητας για το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Στο εμπορικό τρίγωνο, οι περισσότεροι παραβάτες παρκάρουν σε πεζοδρόμους -κυρίως στο Μοναστηράκι, αλλά όχι μόνο- τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου, αγνοώντας ίσως το γεγονός ότι οι πινακίδες, ακόμη και αν πληρωθεί η κλήση αμέσως, παραμένουν στα χέρια της Δημοτικής Αστυνομίας επί 10ημερο. Παρόμοια κρούσματα έχουν σημειωθεί και στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου τα βράδια όχι μόνο «συλλαμβάνονται» οχήματα να κυκλοφορούν στον πεζόδρομο, αλλά να βρίσκονται και σταθμευμένα σε αυτόν. Παρόμοια εικόνα καταγγέλουν κάτοικοι και στην Κυψέλη, σημειώνοντας πως συχνά η Φωκίωνος Νέγρη, το πεζοδρόμιο στο ύψος της Αγίας Ζώνης και ο χώρος μπροστά από τη Δημοτική Αγορά μετατρέπονται σε πάρκινγκ.
Παρότι «πρωταθλήτρια» στην αφαίρεση πινακίδων παραμένει η οδός Ερμού, με την Αγίου Μάρκου, τη Θεσσαλονίκης στο Θησείο να μην απέχουν πολύ, η παράνομη στάθμευση ζει και βασιλεύει και στο Κολωνάκι, όπου η Πατριάρχου Ιωακείμ κατέχει τα πρωτεία.
Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις του Αντιδημάρχου Κέντρου Πόλης και Δημοτικής Αστυνομίας, Ανδρέα Βαρελά, τo 2017 έκλεισε με 500.000 κλήσεις, εκ των οποίων οι 100.000 αφορούσαν παραβάσεις Κ.Ο.Κ. Παράλληλα, έγιναν 11.000 αφαιρέσεις πινακίδων κυκλοφορίας. Η Δημοτική Αστυνομία, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους επέδωσε 53.336 κλήσεις, δηλαδή 297 ημερησίως. Όσο κι αν ο αριθμός αυτός φαίνεται μεγάλος, είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, όταν οι κλήσεις έφτασαν τις 65.232. Ένα πρώτο συμπέρασμα θα ήταν ότι μεγάλη μερίδα των οδηγών έχει συμμορφωθεί ή δεν χρησιμοποιεί το Ι.Χ. για να επισκεφθεί την Αθήνα.
Ωστόσο, το ζήτημα το οποίο απομένει να διευθετηθεί είναι εκείνο της αντικοινωνικής στάθμευσης πάνω σε ράμπες αναπήρων, πεζοδρόμια, πεζόδρομους, ακόμη και σε σκαλοπάτια που οδηγούν σε κατοικίες. Οι περιπτώσεις αυτές εξακολουθούν να υφίστανται και να αντιστοιχούν σε μία από τις πέντε κλήσεις που επιδίδονται. Το 2016, κάθε μήνα ο Δήμος έκοβε περί τις 1.700 κλήσεις αντικοινωνικού παρκαρίσματος και το 2017 οι παραβάσεις έφτασαν τις 2.000. Το 53% των παραβάσεων αφορούσε σε αντικοινωνική στάθμευση, καθώς το 22% των οδηγών είχε παρκάρει πάνω σε πεζοδρόμιο, το 17% σε πεζόδρομο, το 11% σε ράμπες ΑμεΑ και το 3% πάνω σε πλατεία. Ειδικότερα, το 58% των πινακίδων κυκλοφορίας που αφαιρέθηκαν τον Απρίλιο αφορούσαν στάθμευση σε πεζόδρομο.
Η στάση του Δήμου Αθηναίων είναι άτεγκτη και προβλέπει την τοποθέτηση τροχοσφιγκτήρων («δαγκανών») ακινητοποίησης οχήματος σε όσους παρκάρουν σε ράμπες ΑμεΑ ή πεζοδρόμους. Χρησιμοποιείται σε ακραίες περιπτώσεις αντικοινωνικής στάθμευσης, προκειμένου να αναγκάσει τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου να πληρώσει το πρόστιμο των 80 ευρώ την ίδια μέρα που θα θελήσει να το μετακινήσει. Σε 647 περιπτώσεις αντικοινωνικής στάθμευσης το πρώτο εξάμηνο του 2017, η Δημοτική Αστυνομία επιστράτευσε το μέτρο της «δαγκάνας» ακινητοποιώντας τα οχήματα, ενώ σε 167 εξ αυτών το αυτοκίνητο απομακρύνθηκε με γερανό.
Κι όλα αυτά, ενώ δεδομένα η Δημοτική Αστυνομία με τη σημερινή αριθμητική της δύναμη δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε όλα τα προβλήματα και σε όλα τα σημεία της πόλης: τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν και καταργήθηκε, το δυναμικό της αριθμούσε 1034 άτομα, ενώ τον Ιούλιο του 2015 επανασυστάθηκε και έκτοτε λειτουργεί με μόλις 385 άτομα, δηλαδή περίπου το 1/3 της παλιάς δύναμής της.
Σημειώνεται, τέλος, ότι όσες πινακίδες έχουν αφαιρεθεί ή θα αφαιρεθούν το προσεχές διάστημα από τη Δημοτική Αστυνομία, δεν θα επιστραφούν ούτε λόγω του επικείμενου τριημέρου των Αποκριών.
Comments (0)
Comments powered by CComment