sepolia logo

Συνεχίζοντας ο Δήμος Αθηναίων την εφαρμογή της ιδέας για τα πάρκα τσέπης ανακάλυψε και διαμόρφωσε τρείς νέους χώρους σε γειτονιές της Αθήνας.

Το πάρκος τσέπης στα Πετράλωνα βρίσκεται στον πεζόδρομο Δημ. Παυλίδη και σύμφωνα με τον Δήμο η δημιουργία του έγινε «με έμφαση στον βιοκλιματικό σχεδιασμό, και λαμβάνοντας υπόψη τη χρήση του πεζόδρομου, το νέο αειφόρο «pocket park» οριοθετήθηκε με φυτεύσεις σε μοντέρνες γεωμετρικές χαράξεις. Κατά μήκος του πεζόδρομου φυτεύτηκαν νέα, ψηλά και αειθαλή δέντρα, κατάλληλα για τις τοπικές μικροκλιματικές συνθήκες, τα οποία προσφέρουν φυσική σκίαση για την πιο ευχάριστη παραμονή των επισκεπτών μέσα στο πάρκο.

parko tsepis petralona

Συνολικά φυτεύτηκαν 6 δέντρα, 276 θάμνοι και 200 φυτά, εικόνα που αναβαθμίζει το πάρκο αισθητικά και οικολογικά. Παράλληλα, ο αστικός εξοπλισμός στον χώρο ανανεώθηκε με την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, κάδων ανακύκλωσης και ειδικών κάδων για την ανακύκλωση αποτσίγαρων, ενώ ενισχύθηκε και ο φωτισμός με αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα.

Στο πάρκο φυτεύτηκαν τέσσερα διαφορετικά́ είδη φυτών που «αγαπούν» τη σκιά́, είναι ανθεκτικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση και διαθέτουν φυλλώματα με διαφορετικές υφές και χρωματισμούς, προσφέροντας μία όμορφη όψη στην περιοχή, όλους τους μήνες του χρόνου. Πρόκειται για παραδοσιακά φυτά που χρησιμοποιούνταν και ευδοκιμούσαν στις αυλές της παλιάς Αθήνας για περισσότερο από έναν αιώνα και που σήμερα ξαναβρίσκουν τη θέση τους στο αστικό περιβάλλον, τοποθετημένα σε μοντέρνες συνθέσεις μέσα στο πάρκο».

Το πάρκο τσέπης στον Άγιο Αρτέμιο (Γούβα) βρίσκεται στην οδό Λεάγρου, αποτελεί προσφορά ιδιωτικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών και η περιγραφή του σύμφωνα με το site του Δήμου Αθηναίων είναι η παρακάτω:

«Δύο νέα μεγάλα δέντρα προστέθηκαν στα ήδη υπάρχοντα, ενώ συνολικά 250 πολυετή φυτά, ανθισμένα τους περισσότερους μήνες του χρόνου, συνέβαλαν στην αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας. Σε όλο το πάρκο χρησιμοποιήθηκαν φυτά με έντονη ανθοφορία που τοποθετήθηκαν σε οριοθετημένα λοφάκια, ενώ στην πίσω πλευρά του πάρκου δημιουργήθηκε μία πράσινη «πλάτη» από ζαχαροκάλαμα, αποκρύβοντας τον τσιμεντένιο τοίχο.

parko tsepis gouva

Περιφερειακά του πάρκου φυτεύτηκαν δύο σειρές ψηλών αειθαλών θάμνων: Η εξωτερική με πικροδάφνες και η εσωτερική με αγγελικές. Όλοι οι τοίχοι, περιμετρικά βάφτηκαν, ενώ ο φωτισμός ενισχύθηκε με φωτοβολταϊκά πάνελ για τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια των επισκεπτών καθώς και για την ενεργειακή αυτονομία του πάρκου. Επιπλέον, το αρδευτικό σύστημα ανανεώθηκε πλήρως, όπως και ο αστικός εξοπλισμός προκειμένου οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν μέσα σε έναν καταπράσινο, σκιερό και ασφαλές χώρο».

Τέλος το πάρκο τσέπης στα Πατήσια, γωνία Βιζυηνού και Καρκαβίτσα, είναι κι αυτό προσφορά της ίδια εταιρίας τηλεπικοινωνιών και καταλαμβάνει έκταση 230τμ.

parko tsepis patisia

«Ο χώρος, ύστερα από σειρά εντατικών εργασιών, μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό πάρκο, το οποίο μπορούν πλέον να επισκέπτονται με ασφάλεια οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς και οι γονείς και μαθητές του 142ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, που βρίσκεται πολύ κοντά στο πάρκο. Μάλιστα, στην πρωτοβουλία της διαμόρφωσής του συμμετείχαν και οι ίδιοι οι μαθητές, τοποθετώντας τα πρώτα φυτά στο χώρο του πάρκου.

Για τη δημιουργία αυτού του νέου «πνεύμονα» πρασίνου, χρειάστηκε να απομακρυνθούν τοιχία και τσιμεντόλιθοι, ενώ στη θέση τους δημιουργήθηκαν ανάγλυφοι χώροι με πλούσια φύτευση, ένα λειτουργικό δίκτυο διαδρόμων από οικολογικά υλικά για την καλύτερη διαχείριση του βρόχινου νερού, καθώς και όμορφοι καθιστικοί χώροι που προσκαλούν τον επισκέπτη για στάση και ξεκούραση.

Τα δέντρα που προϋπήρχαν στο πάρκο, οι ροβίνιες, διατηρήθηκαν ύστερα από την απαραίτητη συντήρηση και συνδυάστηκαν με μια πυκνή φύτευση από 358 θάμνους της μεσογειακής χλωρίδας, με εντυπωσιακά χρωματιστά φυτά, αλλά και με φυτά έντονης ανθοφορίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το pocket park προσφέρεται και ως χώρος ατομικής άθλησης, καθώς στο κέντρο του τοποθετήθηκαν μονόζυγα, τα οποία τηρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Για τη μέγιστη ασφάλεια των επισκεπτών, ακόμη και τις βραδινές ώρες, χρησιμοποιήθηκαν τρεις αυτόνομες κολώνες με πάνελ συλλογής ηλιακής ακτινοβολίας, που ενισχύουν αποτελεσματικά τον φωτισμό του πάρκου».

Comments (0)

    Attach images by dragging & dropping or by selecting them.
    The maximum file size for uploads is 10MB. Only gif,jpg,png files are allowed.
     
    The maximum number of 3 allowed files to upload has been reached. If you want to upload more files you have to delete one of the existing uploaded files first.
    The maximum number of 3 allowed files to upload has been reached. If you want to upload more files you have to delete one of the existing uploaded files first.
    Posting as

    Comments powered by CComment