sepolia logo

Σύντομη απάντηση έδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης στην έντονη κριτική που δέχθηκε σχετικά με τις ευθύνες του Δήμου για τα μέτρα που δεν πήρε και την προετοιμασία που δεν είχε κάνει μπροστά στην προαναγγελθείσα νεροποντή της προηγούμενης εβδομάδος.

Η δήλωση του Δημάρχου:

«Να συμφωνήσουμε στα βασικά. Από όλους και όλες όσοι υπηρετούμε σε θέσεις ευθύνης η κοινωνία περιμένει ψυχραιμία, σοβαρότητα και συνεργασία. Αυτό το παιχνίδι που παίζεται από την επόμενη του «Μπάλου» με διάφορες δηλώσεις αλληλο-επίρριψης ευθυνών, είτε σε κεντρικό είτε σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, μας φτηναίνει όλους και απωθεί τους πολίτες. Και καθόσον αφορά εμένα, τουλάχιστον, συνειδητά αρνούμαι να το παίξω.
Πρακτικά: Το μεγαλύτερο πρόβλημα από την κακοκαιρία προκλήθηκε στον Κολωνό, όχι επειδή δεν καθαρίσαμε τα φρεάτια, το κάναμε άλλωστε σε όλη την πόλη ακόμα και αν τυπικά αρκετά δεν ήταν στην ευθύνη μας, αλλά επειδή δεν υπάρχει κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων της ΕΥΔΑΠ. Η γειτονιά είναι σε εκκρεμότητα από το 1998 και ας πλημμύριζε ξανά και ξανά και ξανά, με μια μελέτη που έμεινε στα συρτάρια γιατί εμπλέκονταν πολλοί συναρμόδιοι. Όπως ενημερώσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 30 Αυγούστου 2021, ο Δήμος Αθηναίων δουλεύοντας συστηματικά εδώ και καιρό, διεκδίκησε και ανέλαβε την αρμοδιότητα για να προχωρήσει επιτέλους το έργο. Επικαιροποιεί τη μελέτη, εξασφάλισε τα αναγκαία τρία εκατομμύρια ευρώ και ετοιμάζεται να ξεκινήσει το αντιπλημμυρικό έργο μέσα στον χειμώνα. Αυτό ενδιαφέρει την γειτονιά, όπως και η πόλη ενδιαφέρεται για το πως θα προσαρμόσουμε συνολικά τις αστικές μας υποδομές στις νέες συνθήκες.
Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς αχρείαστα».

Πρόκειται επί της ουσίας για μία δήλωση παραδοχής των διαχρονικών ευθυνών του Δήμου Αθηναίων για την κατάσταση που δημιουργείται στις περιοχές που γίνονται λίμνες και τους δρόμους που γίνονται ποτάμια, μέσα στην πόλη. Ευθύνες που περιλαμβάνουν και τις σημαντικές ευθύνες της σημερινής πλειοψηφίας στον δήμο, η οποία επί δυόμισυ χρόνια δεν έκανε τίποτα επί του θέματος.

Γιατί αν ο Δήμος Αθηναίων είχε επικαιροποιήσει την μελέτη του 1998, είχε εξασφαλίσει τα αναγκαία 3 εκατομμύρια και ήταν εδώ και καιρό έτοιμος να ξεκινήσει ή αν είχε ήδη πραγματοποιήσει το αντιπλημμυρικό έργο, δεν θα είχαμε τις καταστάσεις και τις εικόνες που δημιούργησε η τελευταία νεροποντή. Με αυτό που δηλώνει ότι μπορεί να κάνει στο μέλλον ο Δήμος, παραδέχεται τις ευθύνες του για όσα δεν έχει κάνει στο παρελθόν.

Φυσικά και μετά από αυτήν την δήλωση η πλειοψηφούσα παράταξη στον Δήμο δέχθηκε σφοδρή κριτική από την δημοτική αντιπολίτευση.

Η «Ανοιχτή Πόλη» συγκεκριμένα δήλωσε μεταξύ άλλων: «... η δημοτική αρχή μείωσε και κατένειμε αδικαιολόγητα οπισθοβαρώς τον προϋπολογισμό για τον καθαρισμό των φρεατίων και τη συντήρηση του δικτύου των ομβρίων. Η δημοτική αρχή επέλεξε επιπλέον να καταργήσει το ποσό των 3,5 εκ ευρώ που προορίζονταν για μεγάλη μελέτη καταγραφής του υφιστάμενου δικτύου και αντιπλημμυρικής θωράκισης του αστικού ιστού της Αθήνας, την ώρα που η κλιματική κρίση απαιτεί μια συνολική μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας που να λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα – και την ώρα επίσης που ο κ. Μπακογιάννης επιλέγει να ρίξει άλλα 3 εκατομμύρια στη «μαύρη τρύπα» της Πανεπιστημίου».

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, ελπίζουμε πραγματικά τα αντιπλημμυρικά έργα στις γειτονιές μας να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν το γρηγορότερο. Για να μην ζήσουμε πάλι καταστάσεις σαν αυτές του Οκτώβρη του 21.