sepolia logo

Το «Αναπαυτήριο», ένα σπουδαίο αθηναϊκό τοπόσημο, δίπλα από τον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Λουμπαρδιάρη στον Λόφο του Φιλοπάππου, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’50 από τον κορυφαίο Έλληνα αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Δημήτρη Πικιώνη, παραχωρείται στον Δήμο Αθηναίων από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με σκοπό την προστασία και αποκατάστασή του.

Το εμβληματικό σημείο αναφοράς της πρωτεύουσας, που εδώ και περίπου δύο δεκαετίες παραμένει κλειστό, είχε κατασκευαστεί την περίοδο 1954-1958, στο πλαίσιο των έργων ανάδειξης της Ακρόπολης. Ο χώρος, που για πολλά χρόνια χρησιμοποιούνταν ως τόπος συνάθροισης των Αθηναίων, είχε μεταβιβαστεί στον ΕΟΤ, ενώ τη διαχείρισή του είχε αναλάβει η ΕΤΑΔ.

Μέσω της σύμβασης που υπογράφηκε, ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει από σήμερα την αποκατάσταση, συντήρηση και προστασία του, με σκοπό να λειτουργήσει ως χώρος αναψυχής και ανάπαυσης για τους επισκέπτες του Λόφου Φιλοπάππου, όπως προοριζόταν και από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα Πικιώνη.

Το ξεχωριστό -λόγω της θέσης και αρχιτεκτονικής αξίας του- έργο της Αθήνας μαζί με τα λιθόστρωτα που ενοποιούν τους Λόφους Φιλοπάππου και Ακροπόλεως και τον παρακείμενο ναό, κηρύχθηκε το 1996 μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO και χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» και «έργο τέχνης».

Ανακοίνωση σχετικά με το θέμα εξέδωσε η «Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων - Θησείου - Κουκακίου», στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει τα παρακάτω:

«Σύμφωνα με σύμβαση που υπογράφτηκε ανάμεσα στον δήμο Αθηναίων και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) εκχωρείται με μίσθωμα για τα επόμενα 20 χρόνια στον δήμο Αθηναίων το Αναπαυτήριο του Πικιώνη δίπλα στον Λουμπαρδιάρη, με σκοπό να λειτουργήσει ως χώρος αναψυχής εντός του λόφου Φιλοπάππου. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθήνας από τις 3 Μαΐου ο δήμος αναλαμβάνει την αποκατάσταση, συντήρηση και προστασία του Αναπαυτηρίου προκειμένου να επινοικιαστεί σε ιδιώτη και να λειτουργήσει ως μαγαζί εστίασης. Ενώ μας γνωστοποιεί ότι η σύμβαση αναφέρεται σε εκχώρηση επιφάνειας 1.063τ.μ..

Τα προβλήματα όμως είναι δύο, ένα ότι στην πραγματικότητα ο δήμος επιδιώκει να ανοίξει ένα μαγαζί εστίασης για τους τουρίστες μέσα στον Λόφο και δεύτερον ότι το Αναπαυτήριο του Πικιώνη είναι 164,5τμ και όχι 1063τμ.

anapaftirio pikioni laiki sinelefsi

Το Αναπαυτήριο το νοίκιαζε ο ΕΟΤ στην κυρία Αδαμαντία Κανέλλου (η οποία είχε σχέσεις με το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια) και λειτουργούσε ως μαγαζί πολυτελείας μέχρι τον Αύγουστο του 2005. Το μισθωτήριο ανέφερε ξεκάθαρα 164,5τμ. Επί μια δεκαετία (1995-2005) η εταιρεία είχε καταπατήσει τμήμα της Πνύκας πίσω από το Αναπαυτήριο, είχε στρώσει τον χώρο με πράσινη πλαστική μοκέτα και είχε βάλει ροζ ομπρελίτσες. Σε αγαστή συνεργασία με τους παπάδες του Άη Δημήτρη του Λουμπαρδιάρη και την Μεγάλη Βρετάνια έκανε εκεί δεξιώσεις μετά από γάμους και βαφτίσια, φυσικά με την περίεργη ανοχή της αρχαιολογικής υπηρεσίας καθώς τα κοντέινερ των αρχαιολόγων ήταν και είναι δίπλα ακριβώς από εκεί που γίνονταν οι δεξιώσεις, αλλά όπως έλεγε και η τότε Έφορος Ακροπόλεως κα Χωρέμη στην κατάθεσή της σε δικαστήριο «καλή τη πίστει» δεν έβγαλε τσιμουδιά για την καταπάτηση δέκα ολόκληρα χρόνια. Η μόνη αντίδραση στις παράνομες επεκτάσεις, τις μοκέτες, τα παραπήγματα και τη μετατροπή κομματιού του λόφου σε υπαίθριο κέντρο πολυτελείας υπήρξαν οι κινήσεις των κατοίκων που μέσα από τις κινητοποιήσεις τους αποτελούν ασπίδα προστασίας για τον Φιλοπάππου από το 2002.

.... 

Ο Φιλοπάππου είναι μια ελεύθερη έκταση με πολυδιάστατο χαρακτήρα. Είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος με σημαντικό οικοσύστημα, ένας χώρος περιπάτου και αναψυχής. Αυτόν τον χαρακτήρα είχε αναδείξει και ο Πικιώνης με το έργο του και αυτόν τον χαρακτήρα επιχειρούν να αλλοιώσουν οι κρατικοί σχεδιασμοί.

Από όλα τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο σε όλους/ες μας ότι οι δημόσιοι χώροι βρίσκονται σε πολιορκία και αποτελούν ένα πεδίο όπου από τη μια συγκρούονται τα σχέδια του κράτους και των επιχειρηματιών και από την άλλη οι ανάγκες και οι επιθυμίες της κοινωνίας. Τα επιχειρηματικά σχέδια, κρατικά και ιδιωτικά, προωθούν σε πρώτο χρόνο την απαξίωση των δημόσιων χώρων και σε δεύτερο χρόνο τον έλεγχο, την ιδιωτικοποίηση, την τσιμεντοποίηση και την εμπορευματοποίησή τους».

Ενώ εν συνεχεία, καλεί τους κατοίκους σε κινητοποίηση και σε συνέλευση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα κάθε Κυριακή 6μμ.