Όλα τα τελευταία χρόνια ο εγκαταλελειμμένος χώρος του πρώην τυπογραφείου της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ, λειτούργησε ως αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο, αφού είχε καταληφθεί από ομάδα καλλιτεχνών (κίνηση Μαβίλη).
Σύμφωνα με αυτούς που το διαχειρίζονται μέχρι σήμερα, στον χώρο του έχουν ανέβει περισσότερα από 500 διαφορετικά θεατρικά έργα σε τουλάχισον 2000 παραστάσεις, έχουν δώσει συναυλίες 600 μουσικά συγκροτήματα κι έχουν παρουσιάσει τη δουλεια τους καλλιτέχνες από 70 διαφορετικές χώρες.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης αποφάσισε πρόσφατα να πάρει το κτίριο από το ΕΤΑΔ, στο οποίο ανήκε τυπικά και να το αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων.
Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου συζητήθηκε το ζήτημα μετά από πρόταση της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» και ουσιαστικά εγκρίθηκε η πρόθεση του δημάρχου να εκδιχθούν από τον χώρο οι μέχρι σήμερα διαχειριστές του, με τις ψήφους της παράταξης του Δημάρχου και του Γερουλάνου.
Στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της Ανοιχτής Πόλης κ. Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι “Υπάρχουν δυο αγαθά πρου πρέπει να προστατευθύν. Το ένα είναι η αρχιτεκτονική μνήμη της πόλης και το άλλο είναι η αυτόνομη πολιτιστική δημιουργία. Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση ξεχνώντας, ότι εδώ και έντεκα χρόνια, σε έναν χώρο που είχε εγκαταληφθεί, υπήρξαν άνθρωποι που τον άνοιξαν, τον έφτιαξαν και τον λειτούργησαν. Είναι ένας χώρος που έχει καταφέρει να συσπειρώσει ανθρώπους. Πρέπει να δούμε την ιδιαιτερότητα και το διαφορετικό αυτού του χώρου. Χρειάζεται παρεμβάσεις σίγουρα. Κάθε οργανισμός θα ήταν περήφανος εάν μπορούσε να πιάνει τα νούμερα παραστάσεων και επισκεπτών που έχει το Εμπρός”, και κατέληξε ότι «ο χώρος πρέπει να είναι στην προστασία του δήμου όμως ο δήμος θα πρέπει να τον δώσει στις συγκεκριμένες πολιτιστικές ομάδες να τον λειτουργήσουν. Όχι να τους διώξουμε αλλά να τους υποστηρίξουμε».
Μιλώντας στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Μπακογιάννης ξεκαθάρισε προς τον συνδυασμό της “Ανοικτής Πόλης” που έφερε το θέμα προς συζήτηση με αφορμή την εκκένωση του από την ΕΛΑΣ μετά την ανακατάληψη του από διάφορες συλλογικότητες ότι ο δήμος έχει ως στόχο το ιστορικό αυτό κτίριο να μετατραπεί σε ένα σημαντικό κύτταρο πολιτισμού για όλους τους Αθηναίους.
Στην ίδια συνεδρίαση, εκπρόσωποι της Συνέλευσης του Εμπρός που έλαβαν τον λόγο, προειδοποίησαν ότι πρόθεσή τους είναι να υπερασπιστούν το Εμπρός.
Ήδη μάλιστα σήμερα πραγματοποιήθηκε κίνηση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτίριο του Δημαρχείου από μουσικούς της ομάδας του ΕΜΠΡΟΣ.