sepolia logo

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», οι δημοτικοί σύμβουλοί της πργματοποίησαν τις παρακάτω παρεμβάσεις κατά την 8η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων στις 28 Μαρτίου.

---Συμβασιούχοι---
Με πρόσφατη τροπολογία της, η κυβέρνηση επιτίθεται ευθέως στους συμβασιούχους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, επιβάλλοντας στις διοικήσεις των Δήμων την άσκηση ένδικων μέσων όταν αυτοί προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας την παραμονή στην εργασία. Η τροπολογία του κ. Βορίδη σπρώχνει στην ανεργία εργαζόμενους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού, καλύπτοντας τόσο υγειονομικές, όσο όμως και μόνιμες ανάγκες των υπηρεσιών, όπως πλήθος δημοτικά συμβούλια, ανάμεσά τους και της Αθήνας, έχουν αναγνωρίσει. Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη επέλεξε να αγνοήσει τα αιτήματα των παρατάξεων και να μην συμπεριλάβει το θέμα των εργαζομένων στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, παρά μόνο να το προσθέσει εκ των υστέρων μετά από την πίεση τόσο της Ανοιχτής Πόλης όσο και άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Στηρίξαμε, μαζί και με άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ψήφισμα για την απόσυρση της τροπολογίας και καλέσαμε τη δημοτική αρχή να τοποθετηθεί, προστατεύοντας τόσο τους εργαζόμενους που έχουν στηρίξει εδώ και σχεδόν δυο χρόνια υποστελεχωμένες υπηρεσίες, όσο και τη δυνατότητα των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις ανάγκες των δημοτών. Η παράταξη του κ. Μπακογιάννη επέλεξε να απέχει από τη σχετική ψηφοφορία, αποδεικνύοντας έτσι ότι της είναι πιο σημαντική η συμμόρφωση με την κυβερνητική πολιτική, παρά η συμμόρφωση με τις ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της παρουσίας εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών.
---Ακρίβεια---
Το κύμα ακρίβειας που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία έρχεται να προστεθεί στην ακρίβεια που είχε ήδη εδραιωθεί, εδώ και μήνες, με ευθύνη των κυβερνητικών πολιτικών. Την ίδια στιγμή, οι κοινωνικές πολιτικές του Δήμου Αθηναίων χωλαίνουν, όπως υποδεικνύει και η πρακτική παραπομπής αστέγων σε κοινωνικές κουζίνες, ενώ το εισόδημα των περισσότερων νοικοκυριών επαρκεί πλέον για ένα όλο και μειούμενο κλάσμα του μήνα.
Η Ανοιχτή Πόλη έχει ζητήσει να γίνει ειδική συζήτηση για τα θέματα της στέγασης, η οποία καταναλώνει περίπου το 40% του εισοδήματος των νοικοκυριών, ιδιαίτερα σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Δήμος Αθηναίων μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει την ανακατανομή των πόρων του Ταμείου υπέρ των κοινωνικών και στεγαστικών πολιτικών. Πρέπει επίσης να συζητήσει, όπως καιρό ζητά η Ανοιχτή Πόλη, ένα πλαίσιο ρύθμισης για τη βραχυχρόνια μίσθωση που να αντιμετωπίζει τις στρεβλώσεις και την ανεξέλεγκτη αύξηση των ενοικίων. Καλέσαμε επίσης τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει από την Περιφέρεια την ενεργοποίηση ενός προγράμματος επιδότησης των λογαριασμών ενέργειας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν.
---26ο Γυμνάσιο---
Το Υπουργείο Παιδείας επέλεξε να αγνοήσει τόσο την ομόφωνη άποψη του δημοτικού συμβουλίου, όσο και τις μαζικές κινητοποιήσεις κατοίκων και σχολικής κοινότητας και προχώρησε στην κατάργηση του 26ου Γυμνασίου Αθηνών, αφήνοντας μια κεντρική γειτονιά της πόλης χωρίς καθολικά προσβάσιμη δομή δημόσιας εκπαίδευσης. Η Ανοιχτή Πόλη κάλεσε τη δημοτική αρχή να συμπαρασταθεί ενεργά στον αγώνα της τοπικής κοινωνίας για απόσυρση της απαράδεκτης απόφασης του υπουργείου και να αναλάβει το κόστος των νομικών ενεργειών που θα γίνουν σε αυτήν την κατεύθυνση.
---Δημοτικό Βρεφοκομείο---
Ζητήσαμε ενημέρωση για το θέμα που προέκυψε στο Δημοτικό Βρεφοκομείο, με την εισαγωγή από την ΔΑΕΜ Α.Ε. του ατομικού φακέλου στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Παιδικών Σταθμών. Πέρα από τα όποια ερωτήματα τίθενται σε επίπεδο παιδαγωγικό και προστασίας δεδομένων, τόσο η διοίκηση, όσο και οι εργαζόμενοι του Βρεφοκομείου, βρέθηκαν, όπως αναφέρει το σωματείο τους, μπροστά σε προειλημμένες αποφάσεις που παρακάμπτουν τις διαδικασίες της υπηρεσίας και απαξιώνουν το προσωπικό της, επιβάλλοντας τετελεσμένα που έχουν καθοριστεί εν αγνοία του.