sepolia logo

Η διεύθυνση πρασίνου του Δήμου Αθηναίων επιχείρησε να δώσει συνολική απάντηση στις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το κλάδεμα - πετσόκομα - καρατόμηση των δέντρων στην Αθήνα.

Ολόκληρη την ανακοίνωση της Διεύθυνσης πρασίνου μπορεί να την διαβάσετε ΕΔΩ.

Αναδημοσιεύουμε επίσης εδώ, μια πρώτη κριτική άποψη επί της απάντησης που έδωσε η Διεύθυνση Πρασίνου και η οποία αναρτήθηκε υπό μορφή σχολίου στην σελίδα Σεπόλια City.

Διάβασα πολύ προσεκτικά την άποψη της διεύθυνσης Πρασίνου σχετικά με το κλάδεμα. Αφού διευκρινήσω ότι είμαι παντελώς άσχετος με τέτοια θέματα, θα ήθελα να διατυπώσω ορισμένα ερωτήματα, ως άσχετος πολίτης.
«– Την τελευταία δεκαετία για διάφορους λόγους, τα δέντρα της Αθήνας δεν κλαδεύονταν και όταν αυτό συνέβαινε σε κάποιες περιπτώσεις, δε γινόταν σχεδόν ποτέ με τον σωστό τρόπο».
θυμάμαι πολύ καλά ότι τα δέντρα στα Σεπόλια κλαδεύτηκαν 2-3 φορές την τελευταία δεκαετία. Προφανώς ανήκουν σε εκείνες τις περιπτώσεις που το κλάδεμα δεν έγινε με τον σωστό τρόπο. Τι εμπόδισε την υπηρεσία πρασίνου να κάνει σωστά την δουλειά της την τελευταία δεκαετία; Δεν έδινε κατάλληλες εντολές ο Δήμαρχος; Τι εμπόδισε την υπηρεσία πρασίνου να κλαδέψει τα τρία τελευταία χρόνια, με δήμαρχο Μπακογιάννη;
Γιατί δεν αναφέρεται πουθενά στο κείμενο ότι την δουλειά τώρα την κάνει εργολάβος;

«– Ως δήμος, υλοποιούμε φέτος -με τη συνδρομή ειδικών, υψηλής εξειδίκευσης και με πλήρη επίγνωση της τεράστιας αξίας που έχουν για τη ζωή των Αθηναίων οι πνεύμονες πρασίνου- ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αυστηρού κλαδέματος, ανανέωσης των δέντρων.»
Οι ειδικοί υψηλής ειδίκευσης που αναφέρονται είναι υπάλληλοι του δήμου; ή εξωτερικοί συνεργάτες επιστήμονες; ή υπάλληλοι του εργολάβου;
«Η διαδικασία αυτή είναι αναγκαία, επιστημονικά τεκμηριωμένη, και εγγυάται, σε βάθος χρόνου, την επιβίωση και την υγιή ανάπτυξη των δέντρων της πρωτεύουσας τα οποία είναι μεγάλης ηλικίας και πολλαπλώς επιβαρυμένα».
Προφανώς αυτή η παράγραφος δεν εξηγεί κάτι. Είναι αξίωμα και όχι επιχείρημα. Έχουμε διαβάσει πάρα πολλές απόψεις ειδικών επιστημόνων, που λένε τα αντίθετα με επιχειρήματα.
«Αντιμετωπίζονται με προσοχή όλες οι φθορές του χρόνου, οι επιβαρυντικές συνέπειες του αστικού περιβάλλοντος, οι επιπτώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις, καύσωνες κλπ.), καθώς και οι βλάβες από τις ασθένειες».
Με πόση προσοχή αντιμετωπίζονται όλα τα παραπάνω, όταν η γενική εικόνα που βλέπουμε είναι μία. Κουτσούρεμα. Τέτοια προσοχή, θα μπορούσα να δώσω κι εγώ ο άσχετος αν μου χαρίζανε ένα πριόνι. Επίσης, σχετικά με τις ασθένειες, π.χ. μουριές, άκουσα δημοτικό σύμβουλο στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, να προτείνει συγκεκριμένο φάρμακο για την αντιμετώπιση της ασθένειάς τους. Έχει εξεταστεί θεραπευτική αντιμετώπιση πριν πάμε στην εύκολη, της κοπής;
«Ειδικά φέτος, ο χρόνος κλάδευσης επεκτάθηκε για λίγες μέρες, εξαιτίας της πρωτοφανούς κακοκαιρίας «Ελπίς», αλλά και των χαμηλών θερμοκρασιών που συνεχίστηκαν μέχρι τις αρχές της άνοιξης, με αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει και η βλάστησή τους».
«Ειδικά φέτος ο χρόνος κλάδευσης...». Αυτό δεν αντιφάσκει με το ότι τα δέντρα δεν έχουν κλαδευτεί 10 χρόνια, που η ίδια ανακοίνωση έλεγε στην αρχή; Και είναι αυτό δικαιολογία να κλαδεύονται τα δέντρα κατά την ανθοφορία τους; ρωτάω...
Τα υπόλοιπα της ανακοίνωσης δεν τα σχολιάζω γιατί αφορούν στο τι γενικότερα κάνει η διεύθυνση πρασίνου κλπ...
Η γενική εικόνα που εισέπραξα από αυτήν έκθεση της διεύθυνσης πρασίνου είναι το ότι οι ίδιοι τα έχουν κάνει όλα πολύ καλά, αλλά φταίνε οι προηγούμενοι. Όπως επίσης φταίνε οι χιονοπτώσεις, οι καύσωνες, οι παρατεταμένες χαμηλές θερμοκρασίες, οι αρρώστιες των δέντρων και προπάντων το κακό το ριζικό μας. Το δικό μας, όχι των δέντρων.