sepolia logo

Να συνεχιστεί η εκπαίδευση των παιδιών του Ελαιώνα

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του αρμόδιου Υπουργείου, η Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα θα έχει κλείσει μέχρι το τέλος Μαΐου, λίγο δηλαδή πριν λήξει η σχολική χρονιά και χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η συνέχιση και ολοκλήρωση της φοίτησης των προσφυγόπουλων που ήδη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σχολεία τους, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Απέναντι σε αυτήν την άδικη κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των οικογενειών της δομής, η Ανοιχτή Πόλη κατέθεσε στη 10η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (11/4) το παρακάτω ψήφισμα, το οποίο και υπερψηφίστηκε, παρά την επιλογή της παράταξης του Δημάρχου να απέχει της ψήφου της:

Ψήφισμα για τη συνέχιση της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων του Ελαιώνα
Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας καλεί το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις, αλλά και από την Ελληνική νομοθεσία, και να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνέχιση και ολοκλήρωση της φοίτησης στα ελληνικά δημόσια σχολεία των παιδιών των προσφύγων που φιλοξενούνται στη Δομή του Ελαιώνα, αναστέλλοντας τη διαδικασία μεταφοράς των παιδιών εκτός δομής μέχρι τουλάχιστον το τέλος της σχολικής χρονιάς.
Η απόφαση για κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα μέχρι το τέλος Μαΐου υλοποιείται σε απουσία επαρκούς πρόνοιας για τη στέγαση των εκτοπιζόμενων προσφύγων και χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η μετεγγραφή των παιδιών τους που φοιτούν σε σχολεία της περιοχής σε άλλα σχολεία. Παιδιά, πολλά από τα οποία υποφέρουν από μετατραυματικό στρες ή μαθησιακές δυσκολίες, αναγκάζονται να διακόψουν βίαια μια ευαίσθητη διαδικασία ένταξης στον κοινωνικό ιστό, διαδικασία που είχε ήδη διαταραχθεί από τον ουσιαστικό αποκλεισμό τους από την τηλε-εκπαίδευση των χρόνων της πανδημίας.
Καλούμε την Ελληνική Πολιτεία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της και να προστατέψει το δικαίωμα των παιδιών των προσφύγων στην πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση και σε μια ομαλή διαδικασία ένταξης στις τοπικές κοινωνίες. Ο όποιος προγραμματισμός αφορά τη δομή του Ελαιώνα δεν επιτρέπεται να αντιτίθεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα και στον ανθρωπισμό μας.

Για την έγκριση του ψηφίσματος δήλωσε αποχή, εκτός από την παράταξη Αθήνα Ψηλά (Μπακογιάννης) και η παράταξη Αθήνα για την Ελλάδα (Καραμπελιάς).

Όπως διαβάζουμε στον Αθήνα 9.84 οι εκπρόσωποι των παρατάξεων δήλωσαν τα παρακάτω, εν συντομία:

Αν και ο συνδυασμός του Κώστα Μπακογιάννη απείχε από τη διαδικασία, ο Δήμαρχος Αθηναίων στην τοποθέτησή του εξέφρασε την σύμφωνη γνώμη του. “Τα παιδιά πρέπει να μετακινηθούν όταν τελειώσει το σχολείο. Δεν υπάρχει λόγος να βιαζόμαστε” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης. Το θέμα της συνέχισης της φοίτησης των προσφυγόπουλων του Ελαιώνα συζητήθηκε στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου κατόπιν αιτήματος των δημοτικών παρατάξεων Ανοιχτή Πόλη, Αθήνα Είσαι Εσύ, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και Αντικαπιταλιστική Ανατροπή της Αθήνας.
Ανοιχτή Πόλη: Έπρεπε να έχουμε γίνει πιο σοφοί
Στην κατάργηση του προγράμματος Εστία αναφέρθηκε ο Νάσος Ηλιόπουλος στην τοποθέτησή του.” Η Ελλάδα αντιμετωπίζοντας μια τεράστια προσφυγική κρίση προσφανώς αναγκάστηκε να χρησιμοποιησει μια σειρά από εργαλεία. Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα ενώ έπρεπε να έχουμε γίνει πιο σοφοί, δεν κάνουμε αυτό. Το πρόγραμμα εστία ήταν μια καλή πρακτική. Τα camps όσο καλά και να είναι, είναι διαφορετικό από το να είσαι σε ένα πιο δομημένο περιβάλλον. Το να μην αλλάζει ένα παιδί σχολικό περιβάλλον δο μήνες πριν τελειώσει το σχολικό έτος θα έπρεπε όλοι να συνεννοηθούμε και να αλλάξει”.
Αθήνα Είσαι Εσύ: Θα έπρεπε να υπάρχει σχέδιο
Για απουσία σχεδιασμού έκανε λόγο ο Γιώργος Μπρούλιας από τον συνδυασμό του Παύλου Γερουλάνου. “Δεν υπάρχει ένα σχέδιο για την ομαλή μετάβαση των παιδιών. Δεν υπάρχει μέριμνα. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η βιασύνη” τόνισε ο κ. Μπρούλιας. “Ένα μεγάλο μέρος των ροσφύγων μεταφέρεται στο Σχιστό. Δεν είναι στον αστικό ιστό. Προβληματίζομαι τι θα γίνει με τους ανθρώπους που μεταφέρονται στη Ριτσώνα και τη Μαλακάσσα. Θα έπρεπε να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο για το πώς θα κλείσει ομαλά ο Ελαιώνας” πρόσθεσε.
Λαϊκή Συσπείρωση ΑΘήνας: Πετάτε στον δρόμο 260 παιδιά
“Πρόκειται για τρανταχτή απόδειξη αυτού που επισημαίναμε σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού. Σε σχέση με αυτό που χαρακτηρίζουμε ως εχθρική πολιτική και ταυτόχρονα μιας μεγάλης υποκρισίας” σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος Χάρης Βουρδουμπάς. “Ενώ έχετε εξασφαλίσει με γρήγορο τρόπο να παραχεθεί βοήθεια για τους πρόφυγες από την Ουκρανία, στην προκειμένη περίπτωση πετάτε στον δρόμο περίπου 260 παιδιά. Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για τίποτα. Δεν υπάρχει σαφής απάντηση τι γίνεται με αυτά τα παιδιά” υπογράμμισε ο κ. Βουρδουμπάς.
Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας: Πολιτικές ρατσισμού
“Αντιμετωπίζουμε σοβαρό ζήτημα. Η Αθήνα δεν έχει καμία δομή φιλοξενίας προσφύγων. Υπάρχει επιχείρηση εκτοπισμού των προσφύγων από την πολη. Πάμε για μια εικόνα ότι τέλειωσε το πρόβλημα των προσφύγων” επισήμανε ο Πέτρος Κωνσταντίνου. ” Η απόφαση συμβαδίζει με τι ς πολιτικές ρατσισμού. Αυτές οι μετακινήσεις αφήνουν 1000 ανθρώπους χωρίς στέγη” πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντίνου.
Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα: Πρέπει να κοιτάμε τα παιδιά στα μάτια
“Αποφασίσατε να κλείσετε τον Ελαιώνα γιατί, όπως είπε ο κ. Δήμαρχος, δεν συνάδει με το πρόγραμμα που αναπτύσσεται” τόνισε ο Παναγιώτης Κεφαλληνός. “Περίπου 1000 άτομα θα μείνουν χωρίς στέγη. Γιατί δεν περιμένατε να τελειώσει η σχολική χρονιά; Αφαιρείτε από τα παιδιά ένα περιβάλλον όπου προσπάθησαν να ενσωματωθούν, να βρουν φίλους. Αυτό το κόβετε βίαια. Πρέπει να κοιτάμε στα μάτια τα παιδιά. Δεν λύνετε τα προβλήματα. Δημιουργείτε προβλήματα” υπογράμμισε ο κ. Κεφαλληνός.