sepolia logo

Από το πρόγραμμα της Ανοιχτής Πόλης για την ανάγκη δημιουργίας υποδομών προκειμένου να οχυρωθεί η πόλη απέναντι στην κλιματική κρίση
.....
Η Αθήνα έχει αποδειχθεί μια πόλη ευάλωτη σε ακραία φαινόμενα, μια πραγματικότητα που δυστυχώς έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Οι ελλείψεις και οι ανεπάρκειες είναι γνωστές και κάθε αδράνεια είναι πλέον ανεπίτρεπτη. Οι πολιτικές του Δήμου πρέπει να αλλάξουν ριζικά προσανατολισμό, με προτεραιότητα στις βασικές υποδομές, στην αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου της πόλης και την ποσοτική και ποιοτική ανάπτυξη του συστήματος ελεύθερων χώρων πρασίνου. Ταυτόχρονα, όμως, χρειάζεται και σε επίπεδο δήμου ουσιαστικός σχεδιασμός πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, οι οποίες, όπως βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, γίνονται όλο και πιο συχνές....

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ: ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
• Ορισμός αντιδημάρχου με αποκλειστικό πεδίο αρμοδιότητας την Πολιτική Προστασία και στόχο την καθημερινή προετοιμασία της πόλης απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων, το συντονισμό των συναρμόδιων φορέων, τη συνεχή επικοινωνία με τις δομές του κεντρικού κράτους.
• Εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας της Αθήνας, κατά τον πρώτο χρόνο της νέας δημοτικής αρχής, που προϋποθέτει την καταγραφή του υπάρχοντος δικτύου ώστε να αποτυπωθούν πλήρως οι ελλείψεις και οι ανάγκες εκσυγχρονισμού.
Τρεις είναι οι απολύτως αναγκαίες παρεμβάσεις:
1. Επέκταση του δικτύου ομβρίων με έμφαση σε ιδιαίτερα επιρρεπείς σε πλημμυρικά φαινόμενα περιοχές όπως τα Σεπόλια, ο κόμβος της Λένορμαν, ο Προφήτης Δανιήλ, οι γειτονιές γύρω από τη Συγγρού και τη Χαμοστέρνας

2. Επέκταση και εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων φρεατίων συλλογής ομβρίων, τα οποία είναι ανεπαρκή στις νέες συνθήκες. Συστηματικός καθαρισμός των φρεατίων και των σχαρών και μέριμνα για την διαρκή χρηματοδότηση τέτοιων εργασιών.

3. Πρόγραμμα για την αποκατάσταση-διαχείριση των ρεμάτων και των πρανών των λόφων.
•Συγκρότηση δικτύου πυροπροστασίας που να καλύπτει όλους τους χώρους πρασίνου στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων, με έμφαση σε εκείνους που είναι πιο επιρρεπείς στις πυρκαγιές.
•Δημοτικές υποδομές προστασίας των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων από τις ακραίες θερμοκρασίες, χαρτογράφηση δικτύου ανοιχτών και κλειστών «δροσερών χώρων» σε όλη την πόλη, δίκτυο κλιματιζόμενων χώρων ανθεκτικών στο κρύο και τη ζέστη πέρα από τις Λέσχες Φιλίας.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ένα αρνητικό έχουν όλα τα παραπάνω! Όταν γίνει ένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας, ο δήμαρχος δεν είναι πρέπον να φωτογραφηθεί μπροστά σε αγωγό... θα του χαλάσει το image.. ίσως γι αυτό δεν τα προχώρησε ο τωρινός:)

Ερωτήσεις από χρήστη facebook:

1.Τι θα γίνει με τις κακοτεχνίες και το τσιμέντο που έχει ρίξει η κ. Μενδώνη στην Ακρόπολη και πλημμυρίζει;
2. Τι θα γίνει με το πάρκο της Ακ. Πλάτωνος που θέλει ο κ. Μπακογιάννης να ξεριζώσει 300 δένδρα, να καταστρέψει το πράσινο και να φυτέψει ένα μουσείο και ένα parking?
3. Τι θα γίνει με τις άδειες για τραπεζοκαθίσματα που δίνονται σωρηδόν και χάνουν έδαφος οι πεζοί;
4. Τι θα γίνει με τον μεγάλο περίγελο που κατασπαταλήθηκαν τόσα εκ.; θα πληρώσει κανείς; θα ξαναγίνει η Πανεπιστημίου όπως ήταν ;
5. Θα απαγορευτεί η κυκλοφορία στην Διονυσίου Αεροπαγείτου από ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως;
6.Τι θα γίνει με τα παρκαρισμένα μηχανάκια πάνω στα πεζοδρόμια; και γενικότερα με τα πεζοδρόμια ; δεν υπάρχει χώρος ούτε για πεζούς ,ούτε για ΑΜΕΑ, ούτε για καρότσια. Και όσος και όπου υπάρχει, τον καταλαμβάνουν .

 

Απάντηση συντάκτη:

1) Το τσιμέντο στην Ακρόπολη όπως έγραψες το έριξε η γνωστή μπετατζού κ. Μενδώνη και έχει δημιουργήσει αντιδράσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και από διεθνείς οργανισμούς και φορείς. Είναι όμως υπόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και όχι του Δήμου Αθηναίων. Ο Δήμος μπορεί μόνο να καταδικάσει ή να καλέσει σε κινητοποίηση, αλλά δεν μπορεί να αποφασίσει. 2) Το πρόγραμμά μας γράφει καθαρά:
«Αρχαιολογικό άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος. Προχωράμε, με βάση τις μακρόχρονες διεκδικήσεις των κατοίκων, στην ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων στα γειτονικά οικοδομικά τετράγωνα, την ενοποίηση και επέκταση του άλσους και τη σύνδεση με τους λόφους Σκουζέ, Ιππίου Κολωνού. Κάνουμε όλες τις κινήσεις για την αναθεώρηση του απαράδεκτου σχεδίου οικοδόμησης μουσείου 15.000 τμ εντός του αρχαιολογικού άλσους. Μελέτη για αξιολόγηση των εναλλακτικών και εύρεση κατάλληλου χώρου για το μουσείο εκτός του άλσους». Αν δεν σε καλύπτει αυτό, μπορούμε να το αναλύσουμε παραπέρα. Πάντως η γενική λογική μας, είναι ότι έχουν προτεραιότητα οι υποδομές στην περιοχή. Δεν μπορείς να φτιάξει ένα μουσείο εκεί, υπόσκαφο μάλιστα, σε περιοχή που πλημμυρίζει με κάθε βροχή και όταν δεν έχεις κάνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι μακέτες που παρουσίασαν Μπακογιάννης και Μενδώνη είναι για τους χειροκροτητές. 3) «Σαφείς κανόνες, οριοθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και συστηματικοί έλεγχοι της νομιμότητας στις παραχωρήσεις».
Η πόλη πρέπει να λειτουργεί, η επιχειρηματικότητα να ενθαρρύνεται, αλλά η πόλη πρέπει κυρίως να φροντίζει για τους ανθρώπους της 4) Έχουμε τονίσει ότι θα ερευνήσουμε, αν γίνουμε δημοτική αρχή, πως και που κατασπαταλήθηκαν τα εκατομμύρια που γράφεις. Αλλά η Πανεπιστημίου δεν μπορεί να επιστρέψει πια στην προηγούμενη κατάστασή της. Δεν έχει νόημα άλλωστε. Γενικά δεν θέλουμε να καταπιαστούμε με έργα βιτρίνας. Υπάρχουν πολλά άλλα σημαντικά που πρέπει να γίνουν στο κέντρο της Αθήνας, στα πλαίσια του να γίνει αυτό βιώσιμο, όπως το κυκλοφοριακό και η ασφάλεια. 5) και 6) Και τα δύο έχουν σχέση με τα καθήκοντα της δημοτικής αστυνομίας. Και τα δύο άλλωστε απαγορεύονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Η δημοτική αστυνομία χρειάζεται να ενισχυθεί, το προσωπικό της να εκπαιδευτεί κατάλληλα και να στραφεί και σε άλλους τομείς στην κατεύθυνση υποστήριξης της ασφάλειας στις γειτονιές π.χ. εντοπισμός και αναφορά σημείων που δημιουργούν κίνδυνο για τον κάτοικο ή τα οχήματα κ.α. Όμως, η απελευθέρωση των πεζοδρομίων από οχήματα κάθε είδους και η επιτήρηση των πεζόδρομων, που πρέπει να παραμένουν τέτοιοι, είναι και στα σημερινά καθήκοντα της δημοτικής αστυνομίας. Χρειάζεται όμως και η επιτήρηση εκτός από τις βεβαιώσεις παραβάσεων.
Αν όμως μιλήσουμε μόνο για τα πεζοδρόμια και την κατάστασή τους, επειδή εμείς δεν είμαστε Μπακογιάννης, που βγήκε σαράντα φορές στα ΜΜΕ να πανηγυρίσει για κάποια πεζοδρόμια που επισκεύασε (στο 4ο διαμέρισμα πόσα;) ξεκαθαρίζουμε ότι δεν μπορούμε σε μια 5ετία να φτιάξουμε όλα τα πεζοδρόμια. Όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι, σε κάθε γειτονιά να δημιουργήσουμε διαδρομές που θα οδηγούν σε κεντρικά σημεία και μέσα μεταφοράς, με σωστά πεζοδρόμια, για τον καθένα μας αλλά κυρίως για τα παιδιά, τις μητέρες με καρότσια και τους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα.