sepolia logo

Το διαβάσαμε πριν δυό βδομάδες περίμου στον ιστότοπο Ακαδημία Πλάτωνος και μας φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Το άρθρο ουσιαστικά αναδημοσιεύει απόψεις αλλά και στοιχεία από δημόσια παρέμβαση της ομάδας «Ανοιχτή Συνέλευση για την υπεράσπιση του λόφου Στρέφη».

Αν θέλετε, πετάξτε τις απόψεις και κρατήστε τα στοιχεία, τα οποία όμως είναι σημαντικά προκειμένου να διαμορφώσετε την δική σας άποψη για ένα μέρος από αυτά που συμβαίνουν στην Αθήνα. Όχι μόνο στον λόφο του Στρέφη, αλλά και στην Ακαδημία Πλάτωνος. Ίσως αύριο - μεθαύριο και στο ΒΟΤΡΥΣ. Επίσης, διαβάστε γιατί είναι τόσο συχνές τον τελευταίο καιρό οι καταγγελίες πολιτών για την κακοποίηση των δέντρων της Αθήνας μέσω του κλαδέματός τους.

Μετά την ανακάλυψη στον προϋπολογισμό της μελέτης για το Λόφο του Στρέφη, ότι η Prodea Investments, εκτός από το κόστος της μελέτης, θα αναλάβει όλα τα «βαριά» και απαραίτητα έργα υποδομής (αντιπλημμυρικά, στήριξη πρανών, ηλεκτρομηχανολογικά κλπ), με το Δήμο να παίρνει το μερίδιο των «αισθητικών παρεμβάσεων» (περίπου όμως ίσης αξίας με τα έργα της Prodea) και μετά τις βόλτες στο Λόφο τοπογράφων για λογαριασμό της εταιρίας UNISON, που μέτραγαν εσωτερικά το κτίριο του «Βυζαντινού», αναρωτηθήκαμε τι δουλειά είχε ο διάολος στα λημέρια μας.

Η UNISON είναι μετονομασία της εταιρίας ISS, μιας εταιρίας που εμφανίστηκε πριν κάποια χρόνια παρέχοντας υπηρεσίες καθαριότητας (κατά βάση σε δημόσια νοσοκομεία) και υπηρεσίες security. Τη γνωρίσαμε από την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα το Δεκέμβρη του 2008. H ISS, μαζί με άλλες αντίστοιχες “ευαγείς” εταιρίες, δημιουργήθηκαν παρέχοντας αρχικά υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης.
Σκοπός τους ήταν κυρίως η απόκτηση της απαιτούμενης εμπειρίας για να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο μέλλον σε διαγωνισμούς του δημοσίου για τα σκουπίδια και την ασφάλεια. Στην έναρξη της δραστηριότητάς τους μας ήταν γνωστές για τις μαφιόζικες εργοδοτικές συμπεριφορές τους, κυρίως απέναντι σε μετανάστριες. Η ISS απασχόλησε τον Τύπο το 2009 μετά την απειλητική επίθεση με βιτριόλι που δέχτηκε η συνδικαλίστρια Βενετία Μανωλοπούλου, και την οποία απασχολούσε ως καθαρίστρια στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Εξελίχθηκαν σε δουλεμπορικές εταιρίες ενοικίασης προσωπικού και άπλωσαν τα φτερά τους σε κάθε πιθανή υπεργολαβική δραστηριότητα του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Η UNISON σήμερα διαφημίζει την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης, κέτερινγκ (διαχείριση κυλικείων και εστιατορίων), διαμόρφωσης τοπίου, διαχείρισης αποβλήτων, anti graffiti, συντηρήσεων και αναδιαμορφώσεων κτιρίων και εγκαταστάσεων, κατάρτισης και πιστοποίησης, τηλεφωνικών κέντρων κλπ. Σαν τις αντίστοιχες MANPOWER, ADECCO, KSM κλπ. είναι μια «δουλεμπορική» εταιρεία ενοικίασης εργαζόμενων προσωρινής απασχόλησης και η οποία όπως καμαρώνει «Είναι η 1η Εταιρεία στη χώρα που έλαβε άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Απασχόλησης ως Εταιρεία παροχής υπηρεσιών Προσωρινής Απασχόλησης και διαθέτει άδεια λειτουργίας Ιδιωτικού Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας (Ι.Γ.Ε.Ε.)».

Η UNISON – ISS έχει προνομιακή σχέση με το Δήμο Αθηναίων. Μόνο επί δημαρχίας Μπακογιάννη, έχει αναλάβει σχεδόν ότι κινείται σε εργολαβίες του Δήμου: Την απολύμανση εξωτερικών χώρων στην αρχή της πανδημίας (τότε που δεν κυκλοφορούσε ψυχή), τον καθαρισμό graffiti και tags σε κεντρικές οδούς, με αύξηση του ποσού της αρχικής σύμβασης (149.730,00€) κατά 50%, επειδή λέει οι δημότες λόγω πανδημίας είχαν πεσμένη ψυχολογία και ξέσπαγαν στους τοίχους (επαναλαμβάνουμε, κατά την περίοδο που δεν κυκλοφορούσε ψυχή), την «Παροχή υπηρεσιών διαμονής σε ξενοδοχεία κλασικού τύπου για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων και τοξικοεξαρτημένων ατόμων για τα έτη 2022, 2023, 2024», στις 4/10/2021, με ποσό σύμβασης 2.607.107,40€ (για 106 άτομα ανά ημέρα), ίσως όχι άσχετο με την αναγγελία κλεισίματος της προσφυγικής δομής του Ελαιώνα και κυρίως την εργολαβία με τίτλο «Συντήρηση και ανάπλαση πλατειών, πεζοδρόμων, κλιμάκων και λοιπών κοινόχρηστων χώρων πρασίνου στην 1η, 2η, 3η, 4η, 5η, 6η και 7η ΔΚ του Δήμου Αθηναίων για 36 μήνες», με υπογραφή της σύμβασης στις 7/4/2021 και προϋπολογισμό 35.445.994,50€!!

Να σημειώσουμε επίσης ότι τον Απρίλιο του 2020, η οικονομική επιτροπή του Δήμου αποφάσισε την αποδοχή δωρεάς της ISS υπηρεσιών καθημερινού καθαρισμού και απολύμανσης για 2 μήνες των δομών φιλοξενίας αστέγων (Αχαρνών και Λιοσίων), στο πλαίσιο του προγράμματος “Υιοθέτησε την πόλη σου”…

Η εργολαβία για το πράσινο και τις αναπλάσεις

Μετά από χρόνια εγκατάλειψης των δημόσιων χώρων από το Δήμο για λόγους πρόκρισης έργων βιτρίνας σε εμπορικές και τουριστικές περιοχές, προνομιακής μεταχείρισης γειτονιών έναντι άλλων, υποχρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος, επέλασης νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αποψίλωσης από το προσωπικό και μη νέων προσλήψεων, η κατάσταση στην Αθήνα γίνεται οριακή. Ο Μπακογιάννης, κάνει την κρίση ευκαιρία για τους χορηγούς του και με τη δικαιολογία του ελάχιστου εναπομείναντος προσωπικού της Διεύθυνσης Πρασίνου (από 629 άτομα που απασχολούνταν στη Δ/νση το 2010 σε 404 άτομα μεγάλης ηλικίας το έτος 2019), προκηρύσσει ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για το σύνολο των χώρων πρασίνου της Αθήνας, με προϋπολογισμό κάτι παραπάνω από 37 εκατομμύρια. Στο διαγωνισμό αυτό κονταροχτυπιούνται όχι αμελητέες εταιρίες: Η ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ, θυγατρική του ΑΚΤΩΡ, η ΤΕΡΝΑ  και η UNISON. Το διαγωνισμό κερδίζει αρχικά η ΤΟΜΗ, αλλά μετά από ενστάσεις των άλλων 2, κατακυρώνεται τελικά στην UNISON – ISS και 5 υπεργολάβους της (40% του έργου), οι 2 από Σέρρες και Πολύγυρο Χαλκιδικής. Η έκπτωση που δίνεται είναι γελοία για το μέγεθος του διαγωνισμού.

Σκοπός του διαγωνισμού με τα δικά τους λόγια: η εξασφάλιση της αισθητικής, της ασφάλειας και της λειτουργικότητας των χώρων πρασίνου, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην καλή εικόνα της πόλης, λαμβάνοντας υπόψη τις εορταστικές εκδηλώσεις οι οποίες προγραμματίζονται για το 2021 (στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2021», για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821), και δεδομένου ότι η Αθήνα αποτελεί και έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Έπονται η κλιματική αλλαγή, η πυρασφάλεια, η βιωσιμότητα των δέντρων, η ορατότητα της πόλης (που την κρύβουν τα δέντρα), η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών (από τα κλαδιά που πέφτουν).

Μέσα στις συντηρήσεις – αναπλάσεις που αναλαμβάνει η UNISON είναι ο Λόφος Στρέφη (οι αισθητικές παρεμβάσεις που λέγαμε νωρίτερα), αλλά και η Πλατεία Εξαρχείων, η Πλατεία Κολωνακίου, η Πλατεία Κυψέλης, η Πλατεία Δικαστηρίων, το πάρκο της Ακαδημίας, το πάρκο του Ευαγγελισμού (Ριζάρη), οι πλατείες δηλαδή που καταστρέφονται για τα έργα του Μετρό. Παρόλα αυτά δεν εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις της UNISON. Απλά θα πληρωθεί για τα τετραγωνικά αυτά φανταζόμαστε. Περιλαμβάνονται επίσης η Ακαδημία Πλάτωνος, το πάρκο Κύπρου και Πατησίων, το Κτήμα Δρακόπουλου (που δεν είναι ιδιοκτησία του Δήμου και που δεν το ανακηρύσσει ο Δήμος χώρο πρασίνου όπως ζητούν οι εκεί συλλογικότητες).

Πρόκειται για εργολαβία έντασης εργασίας, όπου τα οχήματα και τα μηχανήματα του εργολάβου είναι στις προδιαγραφές για να πάρει μέρος στο διαγωνισμό. Τα υλικά που θα βάλει η UNISON είναι κατά βάση φυτά, δέντρα και οικοδομικά (άμμος, τσιμέντα), αλλά οι κυβόλιθοι που θα στρωθούν παντού με αποξήλωση των υφιστάμενων επιφανειών, θα παραχωρηθούν από το Δήμο, χωρίς κόστος για τη UNISON δηλαδή. Υποθέτοντας ότι το κόστος των υλικών είναι το 20% της εργολαβίας (μπορεί να λέμε και πολλά), με το εναπομείνον ποσό θα μπορούσαν να προσληφθούν στο Δήμο 720 άτομα με μισθό πρωτοδιοριζόμενου στο δημόσιο αποφοίτου Λυκείου.

Στην εργολαβία δεν περιλαμβάνονται ανακατασκευές κτιρίων. Άρα, τι έκαναν οι τοπογράφοι εσωτερικά του «Βυζαντινού»; Δεδομένης της προνομιακής σχέσης του Δήμου με τη UNISON, δεν είναι απίθανο να δούμε, εφόσον υλοποιήσει ο Μπακογιάννης το όραμά του για το Λόφο, το νέο μεγαλοπρεπές αναψυκτήριο να το διαχειρίζεται η UNISON, η οποία θα αναλάβει και τα security του Λόφου.

Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη