sepolia logo

Ο Μπακογιάννης αδιαφορεί για τη δυσοσμία σε Μοναστηράκι, Ψυρρή, Ερμού και ασχολείται με τον ημιφαραωνικό «Μεγάλο Περίπατο».

Σε ένα τεράστιο, ανοιχτό ουρητήριο έχει μετατραπεί η βιτρίνα της Ελλάδας, το κέντρο της Αθήνας, τη χρονιά ακριβώς που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις επιτυχίες της στον τουριστικό τομέα, με ευθύνη του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος δείχνει να εξαντλεί τις προσπάθειές του στο ατελείωτο ράβε ξήλωνε του ημιφαραωνικού «Μεγάλου Περιπάτου», ενώ αδιαφορεί για τα βασικά ζητήματα της πόλης.

Μπορεί ο δήμαρχος της πόλης να γίνεται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ισχυριζόμενος με έντονο λυρισμό ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αθήνας είναι τα έντομα που εξαφανίζουν τις… μουριές και ότι είναι… αλλοδαποί όσοι αντιτίθενται στους σχεδιασμούς του, όμως η τραγική πραγματικότητα είναι ότι η Αθήνα μετατρέπεται με ταχύτητα σε τριτοκοσμική πόλη επειδή δεν γίνονται τα βασικά… Κεντρικά σημεία της πόλης, όπως η πλατεία στο Μοναστηράκι, που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα ήταν ένα κόσμημα και που ακόμη και τώρα συνεχίζει να αποτελεί κεντρικό τουριστικό σημείο της πόλης, έχουν μετατραπεί σε έναν δύσοσμο χώρο, με τα σκουπίδια να αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό του, αφού μόλις πέσει το απόγευμα δεν υπάρχει κανείς που θα περάσει για να τον καθαρίσει.Ακριβώς ίδια είναι η κατάσταση και στους δρόμους προς του Ψυρρή, όπου κυριαρχούν η βρόμα και η δυσωδία, μετατρέποντας σε υγειονομικό κίνδυνο μια απλή βόλτα ενός Αθηναίου ή ενός τουρίστα.

Το πρόβλημα ασφαλώς δεν περιορίζεται στη συγκεκριμένη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Μετά το μεσημέρι ακόμη και οι κεντρικότερες περιοχές της πόλης, δίπλα στο Σύνταγμα, οι οδοί Μητροπόλεως και Ερμού, είναι μια από τα ίδια, αν όχι χειρότερα. Τουρίστες περπατούν με εμφανή απορία, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από το σημαντικότερο ευρωπαϊκό αρχαιολογικό σημείο, την Ακρόπολη, ανάμεσα σε σκουπίδια, σε τριτοκοσμικές καταστάσεις made in Athens, καθώς δεν υπάρχει κανείς να καθαρίσει από τη στιγμή που θα δύσει ο ήλιος και μετά, με αποτέλεσμα τη δημιουργία συνθηκών που θα μπορούσε κάποιος φιλίστωρ τουρίστας να παρομοιάσει με την… κόπρο του Αυγεία.

Οι κεντρικές εμπορικές οδοί της Αθήνας, που σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού θα καθαρίζονταν ασταμάτητα, προκειμένου να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους και μεγαλύτερης οικονομικής δυνατότητας τουρίστες, έχουν δηλαδή αφεθεί στη μοίρα τους.

«Αυτοσαμποτάρισμα» χωρίς λογική!
Η δραματική υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του κέντρου της Αθήνας, λόγω της ανικανότητας της δημοτικής Αρχής να βρει σύγχρονες λύσεις, την ίδια στιγμή που αυτό επισκέπτεται αυξανόμενος αριθμός τουριστών, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό ως τίποτε άλλο παρά ένα «αυτοσαμποτάρισμα» για το οποίο ουδεμία λογική εξήγηση υπάρχει.

Αντί το κέντρο της Αθήνας, μιας μητρόπολης που θέλει να είναι, μεταξύ άλλων, και τουριστικό κέντρο, να φορά συνεχώς τα καλά του, η δημαρχία του Κώστα Μπακογιάννη το έχει μετατρέψει σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να λειτουργούν με λογική… δημοσίων υπαλλήλων, λόγω ακριβώς της αδιαφορίας της δημοτικής Αρχής, η οποία δείχνει ότι, αντί να αρχίσει από τα βασικά, δηλαδή από την καθαριότητα και τη νοικοκυροσύνη, ασχολείται αποκλειστικά με υποθέσεις που θεωρείται ότι θα παραμείνουν «παρακαταθήκη» του δημάρχου Αθηναίων προσωπικά.

Το κόστος όμως των επιλογών του δημάρχου δεν θα το πληρώσει ο ίδιος, αφού κατά κοινή ομολογία -τουλάχιστον στο δικό του μυαλό- η ενασχόλησή του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θεωρείται απλώς ένα σκαλί για τη μετέπειτα πορεία του. Θα το πληρώσουν είτε αυτοί που συνεχίζουν να επενδύουν στον τουρισμό είτε -πολύ περισσότερο- οι απλοί Αθηναίοι πολίτες που βλέπουν την πόλη τους σταδιακά να μετατρέπεται σε χαβούζα.