sepolia logo

Δεν επαρκούν οι 1,44 καθαρίστριες ανά σχολική μονάδα και οι 0,55 εργαζόμενοι γενικών καθηκόντων στην Αθήνα, καταγγέλλει η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», κατηγορώντας για ανακρίβειες τον Δήμαρχο, που μίλησε για επαρκή στελέχωση των σχολείων.

Αναλυτικότερα, η Ανοιχτή Πόλη έκανε την παρακάτω παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο της 12/9 σχετικά με την πραγματικότητα στα σχολεία της πόλης και την προβαλλόμενη ικανοποίηση του Κ. Μπακογιάννη.

Ο κ. Μπακογιάννης έσπευσε να πανηγυρίσει για το άνοιγμα των σχολείων, σε συνθήκες ασφάλειας, καθαριότητας και φροντίδας, όπως ισχυρίζεται. Αφού πρώτα ευχηθούμε κι εμείς καλή και δημιουργική χρονιά σε όλη τη σχολική κοινότητα που ξεκινά μια νέα χρονιά, ας δούμε ποιά είναι στ’ αλήθεια η κατάσταση. Για μια ακόμα φορά, ο Δήμαρχος προτιμά να απαντά στα προβλήματα με όρους επικοινωνίας και όχι πραγματικού έργου:
Ο κ. Μπακογιάννης υπερηφανεύεται ότι έκανε απολυμάνσεις και ότι εφοδίασε με αντισηπτικά και καθαριστικά τα σχολεία της πόλης. Η απολύμανση ωστόσο είναι μια διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο και μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι είχε γίνει σε ελάχιστα σχολεία. Την ίδια στιγμή, οι εξωτερικοί χώροι, στα περισσότερα σχολεία, ακόμα δεν έχουν πλυθεί. Αυτό που πρέπει να εγγυηθεί η δημοτική αρχή είναι ο σωστός καθαρισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και φυσικά η διενέργεια απολυμάνσεων όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. Όσο για τα απολυμαντικά, οι ποσότητες που μοιράστηκαν δεν επαρκούν ούτε για μια εβδομάδα.
• Ο Δήμαρχος δεν είναι ακριβής, όταν μιλά για επαρκή στελέχωση των σχολικών μονάδων. Στην πραγματικότητα, για την καθαριότητα έχουμε 389 σχολικές μονάδες με 564 καθαρίστριες. Είναι ο ίδιος αριθμός με πέρυσι, 1,44 καθαρίστριες ανά σχολείο,. Κι αυτό, ενώ είναι ορατή πια σε όλους η ανάγκη κάθε σχολείο να έχει τουλάχιστον 2 καθαρίστριες, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις απαιτήσεις, με την πανδημία να μην έχει πάψει να παραμονεύει. Σε σχέση με τη φύλαξη, προσλήψεις φυλάκων έχουν να γίνουν χρόνια και ο αριθμός τους μειώνεται λόγω συνταξιοδοτήσεων κάθε χρόνο. Και απ’ όσο γνωρίζουμε, ούτε γενικών καθηκόντων εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί. Με έναν απλό υπολογισμό βλέπουμε ότι έχουμε 389 σχολεία και 216 εργαζόμενους γενικών καθηκόντων και φυλάκων. Άρα, λείπουν τουλάχιστον 173 άτομα...
• Το γερασμένο σχολικό κτιριακό απόθεμα του Δήμου έχει ανάγκη από εργασίες συντήρησης επιχρισμάτων και βαψίματος των σχολείων, εξωτερικά και εσωτερικά, ενώ είναι απαραίτητος ο προσεισμικός έλεγχος και ο έλεγχος και η κάλυψη των αναγκών πυρασφάλειας όλων των σχολείων. Σχολεία που εντάχθηκαν στη σχετική εργολαβία συντήρησης και περίμεναν ότι θα είναι έτοιμα με το άνοιγμα του έτους, βρίσκονται ακόμα με σκαλωσιές, ενώ θα συνεχίζονται οι εργασίες παρά το ότι θα έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα. Παράλληλα εκκρεμούν αιτήματα ένταξης από πολλά σχολεία, την ώρα που οι αναφορές για κακοτεχνίες και για συνθήκες επικίνδυνες για παιδιά και εκπαιδευτικούς αφθονούν.
• Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση, η αλήθεια είναι ότι σε 3 χρόνια διοίκησης, αυτό που έχει να παρουσιάσει η δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη είναι η παράδοση τριών σχολείων με εργολαβία από το 2016και η ένταξη σε εργολαβία άλλων 7 σχολείων σε σύνολο 389 σχολικών μονάδων... Δεν νομίζουμε ότι αυτοί οι ρυθμοί είναι λόγος να αισθάνεται ικανοποιημένος ο Δήμαρχος.
Την ίδια στιγμή που ο Δήμαρχος χαίρεται χωρίς λόγο, αποφεύγει να αναφερθεί σε μια σειρά από πραγματικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τη σχολική κοινότητα της πόλης:
• Ένα χρόνο μετά την έναρξη της δίχρονης προσχολικής αγωγής, ακόμα περιμένουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του ζητήματος της στέγασης των νηπίων. Η πρώτη παρουσίαση του Γενικού Γραμματέα πέρσι τον Δεκέμβριο δεν απαντούσε ούτε στον άμεσο χαρακτήρα του προβλήματος, ούτε στον απαραίτητο προγραμματισμό για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του θέματος. Η δημοτική αρχή μας χρωστά μια ενημέρωση για το αν υπάρχει κάποια εξέλιξη με κάποιες από τις λίγες προτάσεις που έχει παρουσιάσει ο Γενικός – καθώς και αν έχουν προστεθεί κάποιες σε αυτές.
• Ο κ. Μπακογιάννης δεν μιλά ούτε για την κατάντια να περιφέρονται για τέταρτη χρονιά σαν νομάδες οι μαθητές του καλλιτεχνικού σχολείου, ώστε να στεγαστούν οι τάξεις που δεν χωράνε στο χώρο όπου το σχολείο έχει μετακινηθεί «προσωρινά», μέχρι να ετοιμαστεί το κτίριο που θα στεγάσει μόνιμα το σχολείο στην οδό Πρασσά.
• Αποσιωπά επίσης ο Δήμαρχος ότι, στα πλαίσια απάντησής του στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Ειδικού Σχολείου Αθηνών, ο Συνήγορος του Πολίτη του έχει επιδώσει επιστολή καταπέλτη για την 3ετή καθυστέρηση λειτουργίας της ιδρυθείσας Σχολικής Μονάδας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, δηλαδή του Εργαστηρίου ΕΕΕΕΚ Αθηνών. Ο Δήμος καλείται να επιλύσει το πρόβλημα για το έτος 2022-2023, με άμεση στέγαση και λειτουργία του σχολείου σε κατάλληλο χώρο, ώστε να ανταποκριθεί στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του παιδιού και των ατόμων με αναπηρίες. Αντίστοιχο θέμα προκύπτει για το 6ο Ειδικό Νηπιαγωγείο στη Νικοπόλεως, όπου 17 από 45 παιδιά που ζήτησαν να εγγραφούν βρίσκονται σε αναμονή, αφού και πάλι οι αίθουσες δεν επαρκούν.
Η “Ανοιχτή Πόλη” θα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στα προβλήματα των σχολείων της πόλης. Η καθημερινότητα της σχολικής κοινότητας είναι ένας σκληρός δείκτης του ενδιαφέροντος που μια δημοτική αρχή αποδίδει στην καθημερινότητα των πολλών. Και αυτή η καθημερινότητα σήμερα αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα που καμία επικοινωνιακή τακτική δεν μπορεί να κρύψει.