sepolia logo

Μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 29/8, ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης θεώρησε ότι βρήκε την ευκαιρία να κατακεραυνώσει όσους δεν συμφωνούν με τα σχέδιά του.

Δήλωσε σχετικά και μεταξύ άλλων:

«Λυπάμαι πολύ για τη στάση των συναδέλφων της αντιπολίτευσης. Ένα είναι ξεκάθαρο: Ότι το δημοτικό μας συμβούλιο δεν εκβιάζεται και δεν απειλείται. Η πόλωση και η τοξικότητα, δε βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων της Αθήνας. Όπως δε βοηθά και η μεταφορά των διενέξεων της κεντρικής πολιτικής σκηνής στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δε βοηθά η τεχνητή ένταση, δε βοηθούν οι ακραίες προκλήσεις», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης και συνέχισε: «Οι μάσκες, όμως, πλέον, έχουν πέσει. Όπως και οι φερετζέδες εκείνων που δε θέλουν το Μετρό στα Εξάρχεια, τις υποδομές στον Λόφο του Στρέφη, τα 1.200 παιδάκια στα σχολεία ή το Θέατρο στο Λυκαβηττό. Είναι εκείνοι οι οποίοι αναζητούν μικροπολιτικά άλλοθι. Είναι οι ίδιοι, οι οποίοι επενδύουν πολιτικά στις ήττες της Αθήνας. Όμως, σκιαμαχούν και ανήκουν στο παρελθόν», τόνισε και κατέληξε: «Η συνεδρίασή μας συνεχίζεται κανονικά. Είναι δική μας υποχρέωση να δώσουμε πραγματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα. Με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, με πολιτικό πολιτισμό. Άλλωστε η δημοκρατικότητα όλων μας φαίνεται στην πράξη».

Σύντομα ακολούθησε σχολιασμός από την μεριά της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη»:

Τι φανερώνουν οι μάσκες που πέφτουν;
«Έπεσαν οι μάσκες!», σχολίασε ο κ. Μπακογιάννης, με αφορμή την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Το μήνυμά του είναι πολύ απλό, ώστε να το καταλαβαίνουν όλοι: αυτοί που αποχώρησαν είναι τοξικοί και κομματικά υποκινούμενοι, είναι εκείνοι που στέκονται εμπόδιο στις αναπλάσεις του και στην πρόοδο της πόλης.
Είναι αλήθεια ότι στη χθεσινή συνεδρίαση έπεσαν οι μάσκες, ας δούμε όμως τι φανερώθηκε στα αλήθεια:
Η παράταξη του κ. Μπακογιάννη αρνήθηκε με κάθε τρόπο να συζητήσει την έγκριση ψηφίσματος του Δήμου Αθηναίων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ευθυγραμμιζόμενη μέχρι κεραίας με τον κυβερνητικό κατήφορο που φέρει την υπογραφή του θείου του και Πρωθυπουργού. Μέχρι και η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης κοινοποιήθηκε στις παρατάξεις και οριστικοποιήθηκε νωρίτερα από το σύνηθες, μόνο και μόνο για να αποφύγει ο Δήμαρχος να τοποθετηθεί απέναντι σε ένα κρίσιμο ζήτημα απειλής για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.
Μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης, η ημερήσια διάταξη των 40 θεμάτων ξεπετάχτηκε σε περίπου 10 λεπτά. Δεν είναι τόσο παράξενο, αν σκεφτεί κανείς ότι επρόκειτο για μια ακόμα ημερήσια διάταξη διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, με ελάχιστη επαφή με τα ζωντανά προβλήματα της πόλης. Η δημοτική αρχή δεν βρήκε χώρο στην ατζέντα της συνεδρίασης, ανάμεσα σε τιμητικές πλακέτες και τράμπες απορριμματοφόρων με άλλους δήμους, για να συζητηθεί η πρόταση μείωσης των δημοτικών τελών, που έχουν καταθέσει η «Ανοιχτή Πόλη» με την «Αθήνα Είσαι Εσύ» από τον Ιούλιο.
• Μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης, η ολοκλήρωση της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου επιτεύχθηκε με σαφάρι εντοπισμού συμβούλων που απουσίαζαν και προσφυγή στη δεξαμενή των υπολειμμάτων της Χρυσής Αυγής, ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη απαρτία. Ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε χτες ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν εκβιάζεται, βρέθηκε όμως, με επιλογή του, για μια ακόμα φορά όμηρος νεοναζιστικών ψήφων.
Οι μάσκες έπεσαν λοιπόν. Δεν φανέρωσαν πάντως παρά κάτι που ξέραμε ήδη: την τυφλή πρόσδεση του κ. Μπακογιάννη στο κυβερνητικό άρμα, την αλαζονεία με την οποία αντιμετωπίζει κάθε κριτική και το στιγματισμό των πολιτικών του αντιπάλων ως εχθρών της πόλης. Ακριβώς όπως ο Πρωθυπουργός θέλει να ταυτίσουμε κάθε κριτική στην πολιτική του με απόπειρα υπονόμευσης του εθνικού συμφέροντος. Όταν πέφτουν οι μάσκες, η άρνηση του Δημάρχου να συζητήσει το θέμα των παρακολουθήσεων, αποκαλύπτεται ως συνεπής.

Βέβαια, οι μάσκες είχαν πέσει και λίγες μέρες νωρίτερα, όταν ο δήμαρχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι αρκετοί από αυτούς που αντιτίθενται στα σχέδιά του για το μετρό στην πλατεία Εξαρχείων και την αμφιλεγόμενη ανάπλαση στον λόφο Στρέφη «δεν είναι καν έλληνες».

Πόση «ψυχραιμία, νηφαλιότητα και πολιτικό πολιτισμό» δείχνουν τέτοιου τύπου δηλώσεις; Έχει χάσει το μέτρο της αλαζονείας, κυρίως το τελευταίο διάστημα, ο δήμαρχος. Περιστοιχισμένος από κύκλο δικών του ανθρώπων και καλυμμένος από την «φιλικότητα» που του δείχνουν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, έχει την προφανώς στρεβλή εντύπωση, ότι είναι στο απυρόβλητο και ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τα σχέδιά του. Σχέδια, που όμως επίμονα, βασανιστικά για τον ίδιο, καταρρακώνει η ίδια η πραγματικότητα της πόλης.