sepolia logo

Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 33η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας και την 34η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

Στη 33η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30/10, η Ανοιχτή Πόλη έθεσε το ζήτημα της ομαλής λειτουργίας της πόλης και της νομιμότητας, πέριξ των εργοταξίων των νέων σταθμών του ΜΕΤΡΟ, καθώς και της διασφάλισης της τήρησης των όρων του Μνημονίου Συνεργασίας με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας, ο Δήμος Αθηναίων έχει την ευθύνη του συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων, για την υλοποίηση των υποχρεώσεων που προβλέπονται σε αυτό – συντονισμού που δεν είδαμε να αναλαμβάνεται αποτελεσματικά από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Ανάμεσα στις υποχρεώσεις που προβλέπει το Μνημόνιο, περιλαμβάνονται η εφαρμογή κατάλληλων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με ενημέρωση των πολιτών, ο χωρικός και χρονικός περιορισμός των καταλαμβανόμενων χώρων, καθώς και η ελαχιστοποίηση της προκαλούμενης όχλησης. Ωστόσο, εδώ και σχεδόν δυο μήνες, η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ αρνείται να συμμορφωθεί και να εφαρμόσει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία υποχρεώνει τις εμπλεκόμενες εταιρείες “να αναστείλουν την επέκταση του εργοταξίου σε όλο το μήκος της οδού Θεμιστοκλέους ή εφόσον αυτό έχει λάβει ήδη χώρα, να απελευθερώσουν τον πεζόδρομο, στο μέτρο που να επιτρέπεται η ακώλυτη πρόσβαση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης (λ.χ. πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων)”.

Ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή ενημέρωση για τις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει, ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο η ασφάλεια των πολιτών και η νομιμότητα. Ρωτήσαμε επίσης αν η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ έχει πραγματοποιήσει, σε συμφωνία με τους όρους του Μνημονίου Συνεργασίας, τις οφειλόμενες ενέργειες διερεύνησης για τον χωρικό και χρονικό περιορισμό των καταλαμβανόμενων χώρων, καθώς και αν έχει επεξεργαστεί σχέδιο διαχείρισης της κυκλοφορίας, όπως οφείλει.
Παρά το ότι τα ερωτήματά μας ήταν ξεκάθαρα, οι απαντήσεις που πήραμε δεν μας έπεισαν για την προοπτική συμμόρφωσης της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ με τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δημότες και τη Δικαιοσύνη, πράγμα που εντείνει την ανησυχία μας ότι η εταιρεία λειτουργεί ως κράτος εν κράτει.

Στην 34η Τακτική Συνεδρίαση που ακολούθησε, η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις, εκτός ημερήσιας διάταξης:

• Η αναγγελία για έκτακτη επιχορήγηση ύψους 140 εκατομμυρίων για τους Δήμους της χώρας, 90 εκ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς και 20 εκ. για την κάλυψη των δικαστικών αποφάσεων, υπολείπεται κατά πολύ της εκτίμησης της ΚΕΔΕ, η οποία έχει ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση ύψους 450 εκατομμυρίων, για την κάλυψη των αναγκών των Δήμων. Η παραπάνω απόκλιση υπογραμμίζει τη στενωπό που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και την περιφρόνηση με την οποία αντιμετωπίζεται από τις κυβερνητικές επιλογές. Ρωτήσαμε τη Δημοτική Αρχή πώς σκοπεύει, κάτω από αυτές τις συνθήκες, να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες, με δεδομένες τις αυξήσεις του ενεργειακού κόστους και του τέλους ταφής.

• Μεταφέραμε αίτημα του ΚΥΚΛΟΥ Επαγγελματιών Εστίασης, που εκπροσωπεί τις μικρές επιχειρήσεις εστίασης της Αθήνας, να μην συμπέσουν τα έργα ανάπλασης στην πλατεία Καρύτση με την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Καθώς πρόκειται για μια μικρή πλατεία, τα γύρω καταστήματα, καθώς και το εκεί θέατρο Μουσούρη, θα υποστούν σημαντικό πλήγμα, σε μια τέτοια περίπτωση. Ζητήσαμε ενημέρωση για τον προγραμματισμό των παρεμβάσεων. Σε μια περίοδο που οι μικροί επαγγελματίες δοκιμάζονται με πολλούς τρόπους, το αίτημά τους πρέπει να έχει θετική αντιμετώπιση.

• Επισημάναμε τη στασιμότητα που παρατηρείται στο θέμα της αποκατάστασης της Βίλας Κλωναρίδη, αφού μετά την τοποθέτηση προστατευτικού στεγάστρου πάνω από το κτίσμα, το έργο δεν φαίνεται να προχωρά. Ρωτήσαμε αν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου, αν έχει εγκριθεί η σχετική δαπάνη του έργου και πότε προβλέπεται η αποπεράτωσή του.

• Αναφερθήκαμε στην επείγουσα ανάγκη επισκευής οροφής και μόνωσης της ταράτσας στο 28ο Δημοτικό Σχολείο. Το κόστος των εργασιών υπερβαίνει τις δυνατότητες της Σχολικής Επιτροπής και η κάλυψή του θα πρέπει να εξασφαλιστεί από τη Δημοτική Αρχή.

• Μετά τη ρατσιστική επίθεση σε Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων, στις 13 Οκτωβρίου στα Σεπόλια, και τις αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε, η Εισαγγελία διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα, δεν έχουμε δει όμως ακόμα αποτελέσματα. Η επίθεση έγινε από συγκεκριμένους δράστες, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη, αν δεν θέλουμε γειτονιές ευάλωτες σε βίαιες ομάδες μίσους. Παρόμοια σιωπή έχει πέσει πάνω και από τους πρόσφατους θανάτους μεταναστών σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων της Αθήνας. Ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος διατηρεί μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΛΑΣ, έχει κάθε συμφέρον και υποχρέωση να διασφαλίζει την ασφάλεια και τα ατομικά δικαιώματα όλων των κατοίκων του, γι’ αυτό θα πρέπει να πιέσει με το θεσμικό ρόλο του, ώστε να μην ξεχαστούν και μείνουν ατιμώρητα τα παραπάνω εγκλήματα.