Πολιτικοί είναι και οι λόγοι της αλλαγής ώρας στη Βόρειο Κορέα, ενώ για πολιτικούς λόγους αποφάσισαν τα νησιά Σαμόα να υιοθετήσουν την ώρα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας το 2011. Το αποτέλεσμα; Η χώρα δεν έζησε ποτέ την 30ή Δεκεμβρίου 2011.
Οι ζώνες του τετάρτου
Στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη η ώρα διαφέρει από την ώρα Γκρίνουιτς κατά ακέραιο αριθμό ωρών. Στο Νεπάλ, όμως, η ώρα είναι 5 ώρες και 45 λεπτά μπροστά σε σχέση με την ώρα Γκρίνουιτς, καθώς ορίζει τον μεσημβρινό στο Γκαουρισανκάρ, ένα βουνό ανατολικά του Κατμαντού.
Η διαφορά του ενός τετάρτου ανάμεσα στο Νεπάλ και την Ινδία βρίσκεται στο επίκεντρο ενός εθνικού ανεκδότου: Σύμφωνα με αυτό οι πολίτες του Νεπάλ είναι πάντα κατά ένα τέταρτο καθυστερημένοι (οι εκείνοι της Ινδίας φτάνουν πάντα ένα τέταρτο νωρίτερα).
Στον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς οι πόλοι δεν διαθέτουν ζώνες ώρας. Μάλιστα, στον Βόρειο Πόλο αρκετές χώρες έχουν στήσει σταθμούς έρευνας που ακολουθούν τις ζώνες ώρας των χωρών τους.
Στον Νότιο Πόλο, ο μοναδικός σταθμός έρευνας ανήκει στις ΗΠΑ αλλά χρησιμοποιεί ώρα Νέας Ζηλανδίας, καθώς οι ερευνητές φτάνουν εκεί από το Κράιστσερτς.
Η ώρα της σελήνης
Και σαν να μην έφταναν τα μπλεξίματα με την ώρα στη Γη, η ανθρωπότητα επιχείρησε να ορίσει ώρα και για τη Σελήνη.
Μετά την προσσελήνωση το 1969, ο αστρονόμος Κένεθ Λ.Φράνκλιν δημιούργησε ένα ρολόι για όσους πήγαιναν στο φεγγάρι τη δεκαετία του 1970.
Η ώρα αποκαλείτο σεληνιακή και αποτελείτο από 29,530589 γήινες ημέρες. «Το ρολόι δεν πούλησε πολύ» ανέφερε μια νεκρολογία του Φράνκλιν.
Σεληνιακή ώρα εφηύρε και ένας σουηδικός οργανισμός για τις... μελλοντικές αποικίες στο φεγγάρι.
Όσο για τους αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό; Κάποιοι φτάνουν σε ώρα Καζακστάν, καθώς εκείνη είναι η χώρα αναχώρησης, αλλά οι περισσότεροι ακολουθούν τον Συγχρονισμένη Παγκόσμια Ώρα (UTC).
Newsroom ΔΟΛ
Comments powered by CComment