Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

Έργο υπογειοποίησης σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια - Φωτογραφίες 4 Οκτωβρίου

04-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Προχώρησαν αρκετά οι εργασίες, από τότε που είχαμε τελευταία φορά δημοσιεύσει φωτογραφίες στις 2/5/20, από το έργο της υπογειοποίησης των...

Υπογειοποίηση γραμμών στα Σεπόλια - Δυό χρόνια «εργασιών» για να έχει καλυφθεί μόλις το 0,9% του έργου

25-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Απογοητευτική είναι η κατάσταση με το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια. Ποιός έχει την ευθύνη για το...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Σε ποιόν θα κόψει κλήση η δημοτική αστυνομία γι αυτό το πεζοδρόμιο;

02-10-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πολύ καλά κάνει η δημοτική αστυνομία και κόβει κλήση σε όποιον παρκάρει σε πεζοδρόμιο. Αλλά γι αυτό το πεζοδρόμιο σε...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Με αφορμή την απόφαση της Βορείου Κορέας να καθιερώσει τη δική της ζώνη ώρας, γυρίζοντας τα ρολόγια κατά 30 λεπτά πίσω, το BBC καταγράφει τα παράδοξα του χρόνου ανά τον κόσμο -και στο διάστημα.

Η αρχή έγινε από τα τρένα...

Η ανάπτυξη των σιδηροδρόμων ήταν αυτή που κατέδειξε τις διαφορές της μέτρησης του χρόνου σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Καθώς το δίκτυο των σιδηροδρόμων επεκτεινόταν, ήταν απαραίτητη η εφαρμογή ενός κοινού συστήματος μέτρησης της ώρας.

Τον 19ο αιώνα, στις ΗΠΑ κάθε πόλη είχε τη δική της ώρα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στους επιβάτες και στους χειριστές των τρένων.

Τελικά, οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι καθιέρωσαν 100 (!) ζώνες ώρας, πριν περιοριστούν στις τέσσερις στις ΗΠΑ.

Η Κίνα και η μία ζώνη ώρας

Στην Κίνα υπάρχει μία μόνο ζώνη ώρας, γεγονός που λόγω της έκτασης της χώρας έχει οδηγήσει σε ορισμένα παράδοξα.

Η ώρα Πεκίνου ισχύει σε ολόκληρη την Κίνα, γεγονός που σημαίνει ότι και αυτοί που ζουν στην άλλη άκρη της Κίνας, στην δυτική συνοικία Σιτσιάνγκ για παράδειγμα, έχουν ώρα Πεκίνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να ξεκινούν την ημέρα τους πολύ νωρίς το πρωί και να εργάζονται μέχρι αργά το βράδυ. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές δεν είναι σπάνιο να βλέπει κανείς ηλιοβασίλεμα τα... μεσάνυχτα!

Η απόφαση να υπάρχει μόνο μία ζώνη ώρας είναι πολιτική, σημειώνει το BBC. Κάποιοι στην επαρχία Σιντζιάνγκ -όπου ζουν οι Ουιγούροι- χρησιμοποιούν την λεγόμενη «ώρα Σιντζιάνγκ» ως μια μορφή επανάστασης κατά της κεντρικής κυβέρνησης της Κίνας.

Πολιτικοί είναι και οι λόγοι της αλλαγής ώρας στη Βόρειο Κορέα, ενώ για πολιτικούς λόγους αποφάσισαν τα νησιά Σαμόα να υιοθετήσουν την ώρα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας το 2011. Το αποτέλεσμα; Η χώρα δεν έζησε ποτέ την 30ή Δεκεμβρίου 2011.

Οι ζώνες του τετάρτου

Στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη η ώρα διαφέρει από την ώρα Γκρίνουιτς κατά ακέραιο αριθμό ωρών. Στο Νεπάλ, όμως, η ώρα είναι 5 ώρες και 45 λεπτά μπροστά σε σχέση με την ώρα Γκρίνουιτς, καθώς ορίζει τον μεσημβρινό στο Γκαουρισανκάρ, ένα βουνό ανατολικά του Κατμαντού.

Η διαφορά του ενός τετάρτου ανάμεσα στο Νεπάλ και την Ινδία βρίσκεται στο επίκεντρο ενός εθνικού ανεκδότου: Σύμφωνα με αυτό οι πολίτες του Νεπάλ είναι πάντα κατά ένα τέταρτο καθυστερημένοι (οι εκείνοι της Ινδίας φτάνουν πάντα ένα τέταρτο νωρίτερα).

Στον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς οι πόλοι δεν διαθέτουν ζώνες ώρας. Μάλιστα, στον Βόρειο Πόλο αρκετές χώρες έχουν στήσει σταθμούς έρευνας που ακολουθούν τις ζώνες ώρας των χωρών τους.

Στον Νότιο Πόλο, ο μοναδικός σταθμός έρευνας ανήκει στις ΗΠΑ αλλά χρησιμοποιεί ώρα Νέας Ζηλανδίας, καθώς οι ερευνητές φτάνουν εκεί από το Κράιστσερτς.

Η ώρα της σελήνης

Και σαν να μην έφταναν τα μπλεξίματα με την ώρα στη Γη, η ανθρωπότητα επιχείρησε να ορίσει ώρα και για τη Σελήνη.

Μετά την προσσελήνωση το 1969, ο αστρονόμος Κένεθ Λ.Φράνκλιν δημιούργησε ένα ρολόι για όσους πήγαιναν στο φεγγάρι τη δεκαετία του 1970.

Η ώρα αποκαλείτο σεληνιακή και αποτελείτο από 29,530589 γήινες ημέρες. «Το ρολόι δεν πούλησε πολύ» ανέφερε μια νεκρολογία του Φράνκλιν.

Σεληνιακή ώρα εφηύρε και ένας σουηδικός οργανισμός για τις... μελλοντικές αποικίες στο φεγγάρι.

Όσο για τους αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό; Κάποιοι φτάνουν σε ώρα Καζακστάν, καθώς εκείνη είναι η χώρα αναχώρησης, αλλά οι περισσότεροι ακολουθούν τον Συγχρονισμένη Παγκόσμια Ώρα (UTC).

 

Newsroom ΔΟΛ

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"