Το Πεδίο του Άρεως δεν είναι πλέον κατηλειμμένο από μετανάστες πραματευτές που πουλάνε κατσαβίδια και πλαστικές κούκλες. Είναι κατηλειμμένο από την Protergia, την Cosmote και την Toyota, που έχουν στήσει διαφημιστικά περίπτερα ύψους 10 και 15 μέτρων με φώτα από νέον.
Το αντιγράφουμε από τον λογαριασμό facebook του δημοσιογράφου Γιάννη Ανδρουλιδάκη:
«Τον περασμένο Μάρτιο, ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε με κάποιον στόμφο -όχι ασυνήθιστο στον ίδιο- την οριστική κατάργηση του χριστουγεννιάτικού παζαριού στο Πεδίο Άρεως, επικαλούμενος μεταξύ άλλων και ζητήματα δημόσιου χώρου.
Παρότι η ανακοίνωση συνοδεύτηκε από ρατσιστικές αναφορές περί «παρεμπορίου σε τσαντίρια» και παρότι από το χριστουγεννιάτικο παζάρι του πάρκου έχω χαριτωμένες αναμνήσεις με τα παιδιά μου, βρήκα την απόφαση σωστή γιατί το ζήτημα της κατάληψης του ελεύθερου δημόσιου χώρου είναι υπαρκτό.
Έναν χρόνο μετά, ωστόσο, καταλάβαμε τι εννοούσε ο Χαρδαλιάς. Στη θέση που πέρσι ήταν το παζάρι έχει μπει κάτι που αντί για παζάρι ονομάζεται «χωριό» και του οποίου τα περίπτερα και οι κατασκευές πιάνουν μεγαλύτερο εμβαδό στο πάρκο από αυτό που έπιανε το παζάρι. Η διαφορά είναι ότι τα περίπτερα που πουλούσαν φτηνοπράγματα του ενός ευρώ έχουν φύγει και στη θέση τους έχουν εγκασταθεί άλλα, που πουλάνε προϊόντα ακριβότερα και φασέικα. Σε αυτά, προστίθενται περίπτερα που έμειναν από πέρσι και κυρίως -ω, ναι- οι τεράστιες φωτεινές κατασκευές των χορηγών.
Το Πεδίο του Άρεως δεν είναι πλέον κατηλειμμένο από μετανάστες πραματευτές που πουλάνε κατσαβίδια και πλαστικές κούκλες. Είναι κατηλειμμένο από την Protergia, την Cosmote και την Toyota, που έχουν στήσει διαφημιστικά περίπτερα ύψους 10 και 15 μέτρων με φώτα από νέον. Επιτέλους, γλιτώσαμε από την κακή αισθητική του κάθε μικροπωλητή και μπορούμε να χαιρόμαστε ότι τον ελεύθερο χώρο μας τον στερούν ο Μυτιληναίος και η Deutsche Telekom. Όπως και να το κάνεις, έχει άλλο κύρος.
Το φαινόμενο δεν αφορά φυσικά μόνο το πάρκο. Στην Ελλάδα εδώ και κάποια χρόνια, οι δουλειές γίνονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο και αφού πρώτα περάσεις από το ταμείο. Ο ελεύθερος χώρος δεν είναι ελεύθερος από την κατανάλωση στην ψυχαγωγία. Είναι ελεύθερος από την ενέργεια του μετανάστη που πουλάει μπαταρίες και led lights στην ενέργεια των ολιγοπωλίων του ρεύματος.
Κάθε κίνηση που ποινικοποιεί τους μικρούς γίνεται για να νομιμοποιήσει την αυθαιρεσία των μεγάλων. Κάθε συναλλαγή είναι ταυτόχρονα και μια μεγέθυνση ισχύος ενός συστήματος εξουσίας. Εχω την αίσθηση ότι είναι αυτή η παρακμιακή στιγμή της ιστορίας, που κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει τη βόλτα του στο πάρκο χωρίς να τα βάλει ταυτόχρονα και με τα καπιταλιστικά μονοπώλια.
Τόσο το χειρότερο...»
Comments (0)
Comments powered by CComment