sepolia logo

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε στις 28 Οκτωβρίου αργά το βράδυ, στην οδό Αντιγόνης έξω από το μετρό Σεπολίων. Ένα δίκυκλο που κινούνταν επί της οδού Αντιγόνης έπεσε με μεγάλη ταχύτητα σε αυτοκίνητο που έβγαινε από ιδιωτικό χώρο στάθμευσης, με αποτέλεσμα τον σοβαρότατο τραυματισμό της οδηγού του αυτοκινήτου αλλά και τον τραυματισμό του οδηγού του δικύκλου.

Καθώς δεν έχω προσωπική εικόνα από το ατύχημα, μεταφέρω εδώ κάποια από αυτά που γράφτηκαν στην ομάδα Σεπόλια City του facebook.

Συγκεκριμένα ο χρήστης Α.Ν έγραψε  στις 29/10 

«Τροχαίο στην οδό Αντιγόνης μπροστά από το super market MY MARKET. (ΣΕΠΟΛΙΑ)
1:ΤΟ ΣΤΟΠ
2:ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΒΓΕΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΠ
3: ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΠΟΥ ΒΓΑΊΝΕΙ ΑΠΌ ΤΟ ΣΤΟΠ .
4:Η ΜΗΧΑΝΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΟΎΖΑ... ΚΑΙ ΚΑΡΦΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΕΒΓΑΙΝΕ ΑΠΌ ΤΟ ΣΤΟΠ.
5:Η ΠΟΡΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΒΓΑΛΑΝ Η ΠΥΡΟΣΒΈΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΠΕΛΑ ΟΔΗΓΟ.
6: Η ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Η ΜΗΧΑΝΗ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ.
Ο κακός φωτισμός στον δρόμο Η μηχανή που κάνει σούζα (που τα φώτα κοιτούν τον ουρανό)το αυτοκίνητο που εμποδίζει την ορατότητα και η οδηγός που παραβιάζει το ΣΤΟΠ αφού για να δει την εμποδίζει το αυτοκίνητο και δεν μπορεί να δει τα φώτα της μηχανής αφού κάνει σούζα.
Από το 2016 κάθε μέρα έχουμε κόντρες,σούζες και ότι άλλο μπορείς να σκεφτείς.
Η κλείσεις στην αστυνομία αμέτρητες, αλλά καμία λύση. Τώρα που έγινε και αυτό ελπίζω να γίνει κάτι...
Τα συμπεράσματα δικά σας...»

sepolia atixima metro 1sepolia atixima metro 2sepolia atixima metro 3

Ενώ την επόμενη ημέρα επανήλθε με πολύ δυσάρεστες πληροφορίες για την κατάσταση της τραυματισμένης κοπέλας.
 
«Τα τελευταία νέα από το τροχαίο στα σεπόλια.
Η κοπέλα βρίσκεται στον ΕΡΥΘΡΟ είναι στην εντατική και έχει υποστήριξη από μηχάνημα.
Είναι εγκεφαλικά νεκρή αφού ο εγκέφαλος δεν οξυγονώνεται..
Μόλις σήμερα έμαθα ότι την λένε Ματίνα και το πατρικό της είναι στην Μάνδρα Αττικής.
Τυχαίνει να μένει απέναντι από την θεία μου.
Η πληροφορίες που δίνω για την κατάσταση της είναι απευθείας από την μητέρα της...
Κουράγιο στους δικούς της ανθρώπους...»
 
Όταν υπάρχει σοβαρός τραυματισμός ή θάνατος σε ένα ατύχημα, αυτά που μπορεί κανείς να πει είναι πράγματι πολύ λίγα για να συμπαρασταθεί στα κοντινά πρόσωπα των θυμάτων. Ίσως να αρκεί μόνο η σιωπή.

Αλλά αν υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που οδηγούν σε ένα ατύχημα εκτός ίσως από την προσωπική ευθύνη κάποιων οδηγών; τότε αρκεί η σιωπή;

Δεν αρκεί η σιωπή για την Μιχαέλα Κ. που μας έστειλε ένα mail με τα παρακάτω λόγια.

«28/10 βράδυ έξω από το μετρό Σεπολίων στην Αντιγόνης, νεαρός με μηχανάκι που έκανε σούζες άφησε εγκεφαλικά νεκρή νεαρή κοπέλα που ξεπάρκαρε το αμάξι της, όταν έπεσε πάνω στην πόρτα της οδηγού και αυτή χτύπησε στο κεφάλι. Υποφωτισμένα στενά, γεμάτοι δρόμοι με παρκαρισμενα αυτοκίνητα αφού δεν υπάρχει δημόσιο πάρκινγκ όπως σε άλλα μετρό, καθώς ο μοναδικός ελεύθερος χώρος του μετρό καταλήφθηκε για άλλες χρήσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ορατότητα, καμία σήμανση, στοπ ή φανάρι σε κανένα σημείο, με αποτέλεσμα να ειναι καρμανιόλα και για πεζούς που διασχίζουν το δρόμο από Κρέοντος και Αντιγόνης, και για οδηγούς που δεν έχουν ορατότητα. καμιά πρόληψη για χώρους πολιτιστικούς όπου να ψυχαγωγείται η νεολαία, με αποτέλεσμα μετά και τα λοκντάουν κι όλη αυτή την δυστοπία, να ξεδίνει κάθε βράδυ στους δρόμους. Ούτε μια ανακοίνωση δεν κάνατε για αυτό;».

Και εν συνεχεία και μετά τις απολογητικές μας εξηγήσεις, που δεν είχαμε κάνει ούτε μια ανακοίνωση γι αυτό, μας έστειλε και μιά επιστολή που την είχε ήδη στείλει η ίδια στον Δήμο Αθηναίων, προτείνοντας ταυτόχρονα μαζική αποστολή μηνυμάτων διαμαρτυρίας στον Δήμο, σχετικά με την κατάσταση που υπάρχει στην περιοχή του μετρό.

Μετά το τραγικό τροχαίο στα Σεπόλια που άφησε μια νέα κοπέλα εγκεφαλικά νεκρή, όπως πληροφορούμαι από γνωστό της άτομο, αποφάσισα να σας απευθύνω αίτημα ώστε να δράσετε άμεσα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της περιοχής έξω από το μετρό, το μετρό Σεπολίων (ο πρώτος τερματικός σταθμός) που φτιάχτηκε χωρίς την υποδομή ενός ανοιχτού χώρου, μιας πλατείας για να πηγαίνουν οι νέοι και τα παιδιά της περιοχής, αφού προτιμήθηκε να γίνει ιδιωτικό πάρκινγκ ο μοναδικός ελεύθερος χώρος που υπήρχε και που προοριζόταν για αυτόν τον σκοπό.
Με τον θυμό που επικρατεί λόγω της κλειστοφοβικής και δυστοπικής κατάστασης που έχει επιβληθεί με τα lockdown και όλες τις απαγορεύσεις που επέφερε η πανδημία, οι νέοι άνθρωποι μην βρίσκοντας προφανώς αλλη διέξοδο -αφού δεν έχει φροντίσει καμιά αρχή για αυτό, με δημιουργία χώρων αναψυχής που να αφορούν την νεολαία- έχουν αναγάγει ως μέσο ψυχαγωγίας κι εκτόνωσης τις σούζες με τα μηχανάκια στην οδό Αντιγόνης έξω από το μετρό, όπου και μαζεύονται.
Τα Σεπόλια δεν είναι μια υποβαθμισμένη περιοχή, όσο κι αν μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά αποτελείται κυρίως από γειτονιές, με ετερόκλητο μεν πληθυσμό, που όμως συμβιώνει αρμονικά, όσα χρόνια ζω εδώ, χωρίς τέτοια φαινόμενα. Αυτά τα φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί τελευταία με αποκορύφωμα το φριχτό ατύχημα που συνέβει προχθές.
Βέβαια έχει φροντίσει η πολιτεία να απογυμνώσει το δρόμο από το παραμικρό στοιχείο προστασίας που υπήρχε, ένα στοπ, που απέτρεπε έστω τους επίδοξους φονιάδες της ταχύτητας. Αλλά αποφασίστηκε να αφαιρεθεί και αυτό, με αποτέλεσμα οι πεζοί και οι μαμάδες με τα μωρά να παίζουμε καθημερινά την ζωή μας για να περάσουμε απέναντι τον δρόμο να πάμε στο σούπερ μάρκετ ή στο μετρό.
Από την προσωπική μου εμπειρία με τα τροχαία, ο δράστης που δεν πάει αυτόφωρο -γιατί δεν θεωρείται έγκλημα το τροχαίο αλλά πλημμέλημα, κι ας στοιχίσει την ζωή της κοπέλας- αλλά την επόμενη μέρα κιόλας εμφανίστηκε, όπως μου είπαν, ξανά με το μηχανάκι του, θα την βγάλει καθαρή με μια αποζημίωση και θα συνεχίσει να παίζει, ίσως σε κάποιον άλλο δρόμο.
Εμείς όμως ως κάτοικοι οφείλουμε να προστατευτούμε, οπότε και απαιτούμε, αρχικά και κύρια
1, Άμεσα Να μπει φανάρι/φωτεινός σηματοδότης στον κεντρικό δρόμο, στην συμβολή Κρέοντος και Αντιγόνης, όπου πατούν πεζούς ή κοντεύουν να τους πατήσουν-έχω βρεθεί μπροστά σε περιστατικά ουκ ολίγες φορές
2. Άμεσα Να φωταγωγηθεί καλύτερα και επαρκώς η Αντιγόνης και όλα εκεί γύρω τα στενάκια, γιατί έχει πολλά, όπως και πολλά παρκαρισμένα αμάξια κατά μήκος, με αποτέλεσμα, όπως κι η άτυχη γυναίκα, να μην μπορούν οι οδηγοί να δουν καθαρά αν έρχεται κάποιος,

και στην συνέχεια να επιληφθείτε για

3. Να γίνουν περισσότεροι χώροι άθλησης και αναψυχής για νέους ανθρώπους -δε μιλώ για καφετέριες και προποτζίδικα- αλλά για μέρη που θα μπορούν να παίξουν επιτραπέζια, σκάκι, τάβλι, να δουν μια ταινία, να ανταλλάξουν απόψεις, να διαβάσουν ένα βιβλίο, να έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή, πολιτιστικοί χώροι δηλ. που θα σας στοιχίσουν σαφώς λιγότερο από τους ''περιπάτους'' σας στο κέντρο
4. Να δοθεί ο χώρος του ιδιωτικού πάρκινγκ που ανήκει στους πολίτες πίσω σε αυτούς, για την δημιουργία δεντρόφυτης πλατείας για γονείς με τα παιδιά τους και ηλικιωμένους (που τους έχετε αφήσει να κάθονται στα πεζούλια ή σε κάτι πλαστικά καθίσματα που μάλλον περίσσεψαν από κανένα γήπεδο).
Αυτό το ατύχημα -ή δυστύχημα, θα δείξει- στην γειτονιά μας θα ειναι το τελευταίο, πιστεύω να δράσετε άμεσα διορθώνοντας έστω και αργά την εγκληματική σας αδιαφορία, καθώς και της τροχαίας που αφαίρεσε και το μοναδικό στοπ που υπήρχε, πριν αναγκαστούμε να δράσουμε εμείς, με όποιον τρόπο καταστολής του φαινομένου κρίνουμε.
Ευχαριστώ

(λυπάμαι για τον τόνο μου, δυστυχώς η απώλεια του νεαρού αδελφού μου από τροχαίο...πλημμέλημα δεν με αφήνει να έχω άλλον)
Μ.Κ.