Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

Έργο υπογειοποίησης σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια - Φωτογραφίες 4 Οκτωβρίου

04-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Προχώρησαν αρκετά οι εργασίες, από τότε που είχαμε τελευταία φορά δημοσιεύσει φωτογραφίες στις 2/5/20, από το έργο της υπογειοποίησης των...

Υπογειοποίηση γραμμών στα Σεπόλια - Δυό χρόνια «εργασιών» για να έχει καλυφθεί μόλις το 0,9% του έργου

25-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Απογοητευτική είναι η κατάσταση με το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια. Ποιός έχει την ευθύνη για το...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Σε ποιόν θα κόψει κλήση η δημοτική αστυνομία γι αυτό το πεζοδρόμιο;

02-10-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πολύ καλά κάνει η δημοτική αστυνομία και κόβει κλήση σε όποιον παρκάρει σε πεζοδρόμιο. Αλλά γι αυτό το πεζοδρόμιο σε...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Το 28% του συνόλου των μαθητών του σχολείου, δεν έχει πρόσβαση στην λεγόμενη τηλεκπαίδευση, διότι δεν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό, καταγγέλλει το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 144ου δημοτικού σχολείου που βρίσκεται στα Σεπόλια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του συλλόγου:

Ψήφισμα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Ένα μήνα μετά το κλείσιμο των σχολείων, χωρίς σαφή αιτιολόγηση για το ρόλο της λειτουργίας τους, στη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα, διαπιστώνουμε με αγανάκτηση και θυμό ότι κανείς αρμόδιος δεν δείχνει ενδιαφέρον για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας που καταπατούνται όπως και  για την ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Μετά από ένα μήνα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτό που συντελείται δεν αποτελεί εκπαίδευση αλλά τηλε-απασχόληση και δεν μπορεί να αντικαταστήσει σε καμία περίπτωση την δια ζώσης διδασκαλία, ακόμα και για τις περιπτώσεις που όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί καταφέρνουν να συνδεθούν με επιτυχία.

Πόσο μάλλον όταν είναι πια γνωστό σε όλους, εκτός από τους αρμόδιους που διατείνονται ότι όλα εξελίσσονται ομαλά, ότι μεγάλο μέρος του μαθητικού πληθυσμού είναι  εκτός της διαδικασίας που ακολουθείται, λόγω έλλειψης εξοπλισμού ή κακής σύνδεσης.

Οι ανυπόστατες και πομπώδεις ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας και των λοιπών κυβερνητικών παραγόντων ότι όλα λειτουργούν ομαλά, καταρρίπτονται καθημερινά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σχολείο μας, όπου το 28%(!!) περίπου του μαθητικού δυναμικού δε έχει καθόλου πρόσβαση στην παρακολούθηση της -κατ’ ευφημισμό- σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, λόγω έλλειψης του κατάλληλου εξοπλισμού.

Οι συνέπειες της απομάκρυνσης των παιδιών μας από το φυσικό τους χώρο, το σχολείο, έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην κοινωνική, συναισθηματική και ψυχική ανάπτυξή τους και μόνο η επαναφορά τους  στην καθημερινή επαφή με τη ρουτίνα του σχολείου και τις σχέσεις με τους φίλους και τους δασκάλους τους, θα βοηθήσουν στην δημιουργία θετικού κλίματος και την αίσθηση της κανονικότητας που χρειάζονται.

Για όλους αυτούς τους λόγους παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία και αναρωτιόμαστε τι πρόκειται να κάνει πιο ασφαλή τα σχολεία, για τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς τους, αφού είναι γνωστό ότι η ημερομηνία που έχει οριστεί για το άνοιγμά τους, συμπίπτει με την περίοδο που υπάρχει έξαρση των ιώσεων και της εποχικής γρίπης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα δικαιώματα των παιδιών μας πρέπει να τεθούν σε αναστολή και δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθεί κι άλλος χρόνος μακριά από τα σχολεία.

Από το Σεπτέμβριο οι σύλλογοι, οι ενώσεις και οι ομοσπονδίες γονέων και κηδεμόνων αλλά και η εκπαιδευτική κοινότητα, κάνουν απεγνωσμένες εκκλήσεις για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων και την ενίσχυση του συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση της κρίσιμης και πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε. Μιας κατάστασης  που υπήρχε ο χρόνος 6 μηνών για την προετοιμασία και δημιουργία υποδομών αντιμετώπισής της.

Όταν η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή και ασυδοσία των μεγάλων επιχειρήσεων δεν αντιμετωπίζεται, όταν διατίθενται εκατομμύρια ευρώ για ενίσχυση των μεγαλοκαναλαρχών  ή των μεγάλων ιατρικών οργανισμών για ενοικίαση Μ.Ε.Θ (αντί για την επίταξή τους για λόγους μείζονος δημοσίου  συμφέροντος), ταυτόχρονα διατείνονται ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι για προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, προσλήψεις εκπαιδευτικών, εξοπλισμού σχολείων και μαθητών για την πρόσβαση στα «ηλεκτρονικά μαθήματα», αλλά και για δημιουργία κτιριακών σχολικών υποδομών.

Τίποτα από ότι ζητήσαμε γονείς, εκπαιδευτικοί και υγειονομικοί, δεν ακούστηκε από τα αρμόδια υπουργεία και φτάσαμε μέσα Νοέμβρη στο κλείσιμο των σχολείων. Αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Το άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια για τα παιδιά μας και όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι μονόδρομος.

Απαιτούμε άμεσα

·        Το χωρισμό των τμημάτων με ανώτερο αριθμό 12-15 μαθητών ανά τμήμα και ανάλογα με τα τετραγωνικά των χώρων, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις.

·        Την εναλλαγή ωραρίου για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει χώρος για το μοίρασμα των μαθητών, ώστε να επιτευχθεί ο μέγιστος αριθμός 15 ατόμων και το πενθήμερο άνοιγμα των σχολείων και όχι εκ περιτροπής.

·        Την πρόσληψη εκπαιδευτικών για την κάλυψη των νέων τμημάτων που θα προκύψουν.

·        Την αναπροσαρμογή της διδακτέας ύλης για την επόμενη χρονιά, δεδομένου ότι οι μαθητές όλων των βαθμίδων έχουν χάσει πολύτιμο χρόνο διδασκαλίας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και δεν μπορεί να θεωρείται διδαχθείσα  η ύλη που υποτίθεται «καλύπτεται» με την τηλεκπαίδευση.

·        Την μονιμοποίηση των καθαριστών (στριών) και προσλήψεις επιπλέον προσωπικού με ωράριο που να καλύπτει όλη την ημερήσια λειτουργία των σχολείων, ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα όλες τις ώρες λειτουργίας των σχολείων.

·        Τη δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα εποπτεύει τα κατά τόπους σχολεία και θα μεριμνά για την υγεία μαθητών και διδασκόντων, ώστε να έχουν όλοι δωρεάν πρόσβαση στις ιατρικές υπηρεσίες.

·        Τη δωρεάν διενέργεια μοριακών τεστ σε εκπαιδευτικούς και  μαθητές, για όσους το επιθυμούν, ανά τακτά διαστήματα για να ελέγχεται η διασπορά στην κοινότητα.

·        Την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"
Ψήφισμα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων από τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 144ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
(25/12)-ΣΗΜΕΡΑ