sepolia logo

Το 28% του συνόλου των μαθητών του σχολείου, δεν έχει πρόσβαση στην λεγόμενη τηλεκπαίδευση, διότι δεν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό, καταγγέλλει το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 144ου δημοτικού σχολείου που βρίσκεται στα Σεπόλια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του συλλόγου:

Ψήφισμα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Ένα μήνα μετά το κλείσιμο των σχολείων, χωρίς σαφή αιτιολόγηση για το ρόλο της λειτουργίας τους, στη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα, διαπιστώνουμε με αγανάκτηση και θυμό ότι κανείς αρμόδιος δεν δείχνει ενδιαφέρον για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας που καταπατούνται όπως και  για την ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Μετά από ένα μήνα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτό που συντελείται δεν αποτελεί εκπαίδευση αλλά τηλε-απασχόληση και δεν μπορεί να αντικαταστήσει σε καμία περίπτωση την δια ζώσης διδασκαλία, ακόμα και για τις περιπτώσεις που όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί καταφέρνουν να συνδεθούν με επιτυχία.

Πόσο μάλλον όταν είναι πια γνωστό σε όλους, εκτός από τους αρμόδιους που διατείνονται ότι όλα εξελίσσονται ομαλά, ότι μεγάλο μέρος του μαθητικού πληθυσμού είναι  εκτός της διαδικασίας που ακολουθείται, λόγω έλλειψης εξοπλισμού ή κακής σύνδεσης.

Οι ανυπόστατες και πομπώδεις ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας και των λοιπών κυβερνητικών παραγόντων ότι όλα λειτουργούν ομαλά, καταρρίπτονται καθημερινά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σχολείο μας, όπου το 28%(!!) περίπου του μαθητικού δυναμικού δε έχει καθόλου πρόσβαση στην παρακολούθηση της -κατ’ ευφημισμό- σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, λόγω έλλειψης του κατάλληλου εξοπλισμού.

Οι συνέπειες της απομάκρυνσης των παιδιών μας από το φυσικό τους χώρο, το σχολείο, έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην κοινωνική, συναισθηματική και ψυχική ανάπτυξή τους και μόνο η επαναφορά τους  στην καθημερινή επαφή με τη ρουτίνα του σχολείου και τις σχέσεις με τους φίλους και τους δασκάλους τους, θα βοηθήσουν στην δημιουργία θετικού κλίματος και την αίσθηση της κανονικότητας που χρειάζονται.

Για όλους αυτούς τους λόγους παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία και αναρωτιόμαστε τι πρόκειται να κάνει πιο ασφαλή τα σχολεία, για τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς τους, αφού είναι γνωστό ότι η ημερομηνία που έχει οριστεί για το άνοιγμά τους, συμπίπτει με την περίοδο που υπάρχει έξαρση των ιώσεων και της εποχικής γρίπης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα δικαιώματα των παιδιών μας πρέπει να τεθούν σε αναστολή και δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθεί κι άλλος χρόνος μακριά από τα σχολεία.

Από το Σεπτέμβριο οι σύλλογοι, οι ενώσεις και οι ομοσπονδίες γονέων και κηδεμόνων αλλά και η εκπαιδευτική κοινότητα, κάνουν απεγνωσμένες εκκλήσεις για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων και την ενίσχυση του συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση της κρίσιμης και πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε. Μιας κατάστασης  που υπήρχε ο χρόνος 6 μηνών για την προετοιμασία και δημιουργία υποδομών αντιμετώπισής της.

Όταν η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή και ασυδοσία των μεγάλων επιχειρήσεων δεν αντιμετωπίζεται, όταν διατίθενται εκατομμύρια ευρώ για ενίσχυση των μεγαλοκαναλαρχών  ή των μεγάλων ιατρικών οργανισμών για ενοικίαση Μ.Ε.Θ (αντί για την επίταξή τους για λόγους μείζονος δημοσίου  συμφέροντος), ταυτόχρονα διατείνονται ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι για προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, προσλήψεις εκπαιδευτικών, εξοπλισμού σχολείων και μαθητών για την πρόσβαση στα «ηλεκτρονικά μαθήματα», αλλά και για δημιουργία κτιριακών σχολικών υποδομών.

Τίποτα από ότι ζητήσαμε γονείς, εκπαιδευτικοί και υγειονομικοί, δεν ακούστηκε από τα αρμόδια υπουργεία και φτάσαμε μέσα Νοέμβρη στο κλείσιμο των σχολείων. Αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Το άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια για τα παιδιά μας και όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι μονόδρομος.

Απαιτούμε άμεσα

·        Το χωρισμό των τμημάτων με ανώτερο αριθμό 12-15 μαθητών ανά τμήμα και ανάλογα με τα τετραγωνικά των χώρων, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις.

·        Την εναλλαγή ωραρίου για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει χώρος για το μοίρασμα των μαθητών, ώστε να επιτευχθεί ο μέγιστος αριθμός 15 ατόμων και το πενθήμερο άνοιγμα των σχολείων και όχι εκ περιτροπής.

·        Την πρόσληψη εκπαιδευτικών για την κάλυψη των νέων τμημάτων που θα προκύψουν.

·        Την αναπροσαρμογή της διδακτέας ύλης για την επόμενη χρονιά, δεδομένου ότι οι μαθητές όλων των βαθμίδων έχουν χάσει πολύτιμο χρόνο διδασκαλίας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και δεν μπορεί να θεωρείται διδαχθείσα  η ύλη που υποτίθεται «καλύπτεται» με την τηλεκπαίδευση.

·        Την μονιμοποίηση των καθαριστών (στριών) και προσλήψεις επιπλέον προσωπικού με ωράριο που να καλύπτει όλη την ημερήσια λειτουργία των σχολείων, ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα όλες τις ώρες λειτουργίας των σχολείων.

·        Τη δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα εποπτεύει τα κατά τόπους σχολεία και θα μεριμνά για την υγεία μαθητών και διδασκόντων, ώστε να έχουν όλοι δωρεάν πρόσβαση στις ιατρικές υπηρεσίες.

·        Τη δωρεάν διενέργεια μοριακών τεστ σε εκπαιδευτικούς και  μαθητές, για όσους το επιθυμούν, ανά τακτά διαστήματα για να ελέγχεται η διασπορά στην κοινότητα.

·        Την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.