Αρκετά μεγάλη δημοσιότητα πήρε η πρωτομαγιάτικη «γιορτή» στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, που οργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων. Ο ίδιος ο δήμαρχος και σχεδόν όλα τα τοπικά στελέχη παραβρέθηκαν, καμαρώνοντας σαν τα γύφτικα σκεπάρνια για το ότι πέρασε αρκετός κόσμος από το πάρκο.
Να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Το πάρκο, έτσι όπως είναι σήμερα, υπήρχε και πριν τον Μπακογιάννη, αλλά έχει έρθει τελευταία στην επικαιρότητα, γιατί ακριβώς υπάρχει η απειλή της σημερινής δημοτικής αρχής, ότι δεν θα συνεχίσει να είναι τέτοιο πάρκο που είναι μέχρι τώρα. Η απόφασή της είναι, σε ένα κομμάτι του πάρκου, να κατασκευαστεί το αρχαιολογικό μουσείο των Αθηνών. Η απόφαση αυτή συναντά την αντίθεση μιάς μερίδας των κατοίκων, δεν ξέρουμε αν είναι λίγοι ή πολλοί, γιατί άλλωστε κανείς δεν τους ρώτησε.
Η παρουσία όμως εκατοντάδων ανθρώπων την 1η Μάη στο πάρκο, έδειξε ότι ο χώρος αυτός είναι καταγεγγραμμένος στην συνείδηση των κατοίκων της περιοχής, αλλά και όχι μόνο αυτών, σαν ένας χώρος αναψυχής, πράσινου, διασκέδασης και επαφής με την λιγοστή, είναι αλήθεια, φύση. Δεν ξέρουμε πραγματικά, αν μετά την κατασκευή του Μουσείου, θα παραμείνει έτσι. Οικογένειες που παίρνουν τις κουβέρτες τους και τις απλώνουν στο γρασίδι για να κάνουν το πικ-νικ τους κάτω από τα ψηλά δέντρα, παιδιά παραδίπλα που παίζουν με μια μπάλα, άλλοι που περπατούν στα χωμάτινα δρομάκια. Αυτές είναι εικόνες, που τις έχουμε από πολλές προηγούμενες πρωτομαγιές, αλλά και Κυριακές με καλό καιρό, που το πάρκο σφύζει από ζωή.
Αυτόν τον χαρακτήρα του πάρκου λοιπόν, ήρθε να ενισχύσει η γιορτή που οργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων και γι αυτό θεωρούμε ότι στην πραγματικότητα έρχεται κόντρα στην πολιτική της δημοτικής αρχής και γυρνάει μπουμερανγκ στον Μπακογιάννη.
Όμως, η αλήθεια πάλι είναι ότι η Αθήνα και η Ακαδημία χρειάζονται το αρχαιολογικό μουσείο. Τα αρχαία που έχουν βρεθεί στην Ακαδημία Πλάτωνος και τώρα βρίσκονται σε κάποιες αποθήκες, πρέπει να στεγαστούν σε χώρο που τους αρμόζει και να αναδειχθούν. Αυτό επιβάλλει ο πολιτισμός.
Όμως, ταυτόχρονα, ο πολιτισμός απέναντι στην φύση και η ανάγκη προστασίας των ζωών μας, επιβάλλουν να μην διαταραχτεί με κανένα τρόπο, αυτό το ελάχιστο πράσινο που έχει επομείνει στην Αθήνα.
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για κοπή 301 δέντρων, λόγω της κατασκευής του Μουσείου, έρχονται σε αντίθεση με το παραπάνω.
Η δημοτική αρχή όμως, έτσι όπως την γνωρίζουμε επί Μπακογιάννη, διακρίνεται για την ευκολία των αποφάσεών της.
Αρχαιολογικό Μουσείο μέσα στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, Μεγάλος Περίπατος εκεί που ήδη μπορούσαν να περπατήσουν όσοι ήθελαν, αλλά τρία χρόνια τώρα δεν μπορούν, κλειστό γήπεδο μέσα στον ήδη υπάρχοντα ανοικτό αθλητικό χώρο στα Σεπόλια, σχολεία για την δίχρονη προσχολική μέσα σε προαύλια λειτουργούντων σχολείων ή παρκίδια. Τα εύκολα.
Την ίδια ώρα που οι λαχανόκηποι της Ακαδημίας παραμένουν στα χέρια ιδιώτη που τους εκμεταλλεύεται και μάλιστα παρά την απόφαση αποβολής του από το δημοτικό συμβούλιο, αυτός εγκαθιστά νέα ποτιστικά, Την ίδια ώρα που το ΒΟΤΡΥΣ παραμένει ανεκμετάλλευτο, ο χώρος δίπλα στο μετρό Σεπολίων παραμένει πάρκινγκ, ο χώρος των ΚΤΕΛ Λιοσίων κινδυνεύει να χαθεί για πάντα και το ΚΟΡΟΠΟΥΛΗΣ που το είχε απαλλοτριώσει η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται γρήγορα σαν χώρος πρασίνου.
Θα ήταν λοιπόν μια δύσκολη απόφαση να κατασκευαστεί το Μουσείο σε χώρο εκτός του πάρκου; Θα έπαιρνε περισσότερο χρόνο να φτιαχτούν οι μακέτες του, για τις οποίες έχουν θριαμβολογήσει οι δημοτικοί άρχοντες ουκ ολίγες φορές; Ας ήταν δύσκολη και ας ήταν πιο χρονοβόρα. Δεν πειράζει. Θα ήταν όμως στην σωστή κατεύθυνση και δεν θα δίχαζε τον κόσμο της περιοχής.
Γιατί όλοι θέλουν το Μουσείο και όλοι θέλουν το πάρκο τους.
Φωτογραφίες Βασίλης Λαμπίρης
Comments (0)
Comments powered by CComment