sepolia logo

Αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο που είχε δημοσιευτεί πάνω από τρία χρόνια πριν και που αναφέρεται στις τότε προσπάθειες ανέγερσης του εμπορικού πύργου στην Ακαδημία Πλάτωνος αλλά και γενικότερα στην κατάσταση της περιοχής.

Το άρθρο το είχε γράψει η Αλεξάνδρα Τζαβέλλα για την Ελευθεροτυπία της 25ης Ιανουαρίου του 2014 και οι φωτογραφίες είναι του Ορέστη Σεφέρογλου.

Μια ανάσα από τα αρχαία της Ακαδημίας Πλάτωνος, ο χώρος όπου προωθείται η ανέγερση του εμπορικού κέντρου «Academy Gardens». «Πάνω από το πτώμα μας» λένε οι έμποροι της περιοχής.

parko akadimias platonos

Στη σκέψη ότι κι εδώ θα ξεφυτρώσει ένας γιγάντιος πύργος από μπετόν, ο Οιδίποδας -ο οποίος είχε καταφτάσει στον Κολωνό από τη Θήβα, αλλόφρων από την κακή του μοίρα- θα επέλεγε να ξανατυφλωθεί

Το GPS μάς εντοπίζει στη λεωφόρο Κηφισού 60. Στη γειτονιά κανείς δεν ξέρει το νούμερο. Θα σου πουν απλώς ότι είσαι «στου Μουζάκη». Ο χώρος όπου γιγαντώθηκε κάποτε η «Πεταλούδα», για κάποιους είναι μόνο ένας αριθμός. Ο75/124 στο τοπογραφικό διάγραμμα.

Η φωνή του φύλακα αντηχεί μέσα στο εγκαταλελειμμένο κτήριο του Λαναρά. «Εδώ θα γίνει το Mall» λέει, τινάζοντας από τα ρούχα του κομμάτια μπετόν που έπεσαν, καθώς πάλεψε να ανοίξει ένα κλειστό από χρόνια παράθυρο. Θέα στα συντρίμμια της βιομηχανικής και αρχιτεκτονικής ιστορίας της Αθήνας: από τον τελευταίο όροφο του Λαναρά, το βλέμμα ξεχύνεται ανεμπόδιστο στις εγκαταστάσεις του διπλανού βιομηχανικού συγκροτήματος, της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη.

Στο οικοδομικό τετράγωνο επί των οδών Κηφισού, Λένορμαν και Ηρούς, όπου μέχρι τον Οκτώβριο του 2006 στεγάζονταν το φινιριστήριο και οι αποθήκες της εταιρείας, προωθείται η ανέγερση του πολυσυζητημένου εμπορικού κέντρου «Academy Gardens» από την εταιρεία γαλλικών συμφερόντων «AR-TUME S.Α.». Οι κήποι της Ακαδημίας του Πλάτωνος θα συμβολίζουν στο μέλλον μια πολυφορεμένη ιλουστρασιόν ιστορία.

«Πριν καιρό είχα φέρει τις εγγόνες μου. Προλάβανε να δούνε πού δούλευε ο παππούς. Στο τμήμα όπου σταθεροποιούσαν τα χρώματα και τις διαστάσεις του υφάσματος -ώστε να μην έχουμε μάζεμα ή ξεχείλωμα κατά την πλύση», σχολίασε ένας βετεράνος υπάλληλος του Μουζάκη.

ereipia ergostasiou mouzaki

Η αρχαία ιστορία θαμμένη στο υπέδαφος. Η νεότερη βιομηχανική ιστορία, θρυμματισμένη. «Μπήκαν παράνομα οι μπουλντόζες» υποστηρίζουν οι κάτοικοι. Στη σκέψη ότι κι εδώ θα ξεφυτρώσει ένας γιγάντιος πύργος από μπετόν, ο Οιδίποδας -ο οποίος είχε καταφτάσει στον Κολωνό από τη Θήβα, αλλόφρων από την κακή μοίρα του- θα επέλεγε να ξανατυφλωθεί.

Δεν πρόκειται μόνο για ζήτημα αισθητικής. Είναι η μικρή απόσταση από την Ακαδημία Πλάτωνος -μόλις 550 μ. από το όριο του αρχαιολογικού άλσους- σε συνδυασμό με τις οικονομικές συνέπειες στην τοπική αγορά, οι λόγοι που οι έμποροι του Περιστερίου, της Νίκαιας, του Ιλίου και του Κολωνού αναφωνούν: «Mall πάνω από το πτώμα μας». Οι τελευταίοι, οι οποίοι μετρούν λουκέτα καταστημάτων στην περιοχή τους, ισχυρίζονται ότι «αν γίνει το Mall θα είναι για μας ταφόπλακα».

Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπονται στην περιοχή οι χρήσεις «Πολυχώρων Εμπορίου-Ψυχαγωγίας». Οσον αφορά την απήχηση που θα έχει στο αγοραστικό κοινό της περιοχής, σύμφωνα με την Αγγελική Μουρκοβίτη, κάτοικο Κολωνού, και τις φίλες της, δεν θα είναι μεγάλη. «Εμείς κορίτσι μου από τη λαϊκή αγοράζουμε ρούχα κι από τα κινέζικα. Πού να βρούμε περίσσευμα για να πάμε στο Mall;».

Ζωή σ' αυτή την πλευρά του Κολωνού δίνουν μόνο τα αδέσποτα σκυλιά που περιφέρονται πεινασμένα και οι εργάτες στα συνεργεία αυτοκινήτων. Περπατάμε σε ένα νεκροταφείο παλιών βιοτεχνιών. Μεγαθήρια, τσακισμένα από την κρίση. Η κεντρική αρτηρία του εμπορίου, που τροφοδοτούσε προϊόντα τα καταστήματα της Αθήνας, έχει «ξεραθεί».

Προέκταση αυτής της μαραμένης βιομηχανικής ζώνης, ένας σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος καλυμμένος από την ομίχλη της αδιαφορίας: η Ακαδημία Πλάτωνος. Αγνωστη σε πολλούς Αθηναίους, η ιστορική συνοικία της Ακαδημίας Πλάτωνος θυμίζει περισσότερο κακοσυντηρημένη παιδική χαρά, με σπασμένα παιχνίδια και μεγάλες λίμνες από λασπόνερα. Είναι ένας από τους ελάχιστους χώρους πράσινου της Δυτικής Αττικής και γι' αυτό, παρά για την αρχαιολογική του αξία, τον επισκέπτονται οι κάτοικοι των γύρω περιοχών. Τουρίστες σπανίως περνούν από εδώ -κι αν έρθουν θα πρέπει να συνοδεύονται από κάποιον ξεναγό που γνωρίζει καλά την περιοχή, για να τους εξηγήσει ότι εδώ στους κομμένους και πεταμένους φοίνικες, όπου δεκάδες σκύλοι «τιμούν» με τις ακαθαρσίες τους το έδαφος, λειτούργησε το πρώτο πανεπιστήμιο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στην καλύτερή του εκδοχή, χρησιμεύει ως φυσική ράμπα για ΒΜΧ.

Υποσχέσεις επί υποσχέσεων από κάθε δήμαρχο Αθηναίων, ότι αυτό το τμήμα θα αντιμετωπιστεί ως ξεχωριστή γειτονιά και θα γλιτώσει από την τσιμεντοποίηση. Καμία δεν έγινε πράξη. Επιπλέον, τα βράδια, οι δρόμοι αυτοί είναι απροσπέλαστοι. Δεκάδες επιθέσεις για κλοπές, απειλές με μαχαίρια και κυνηγητό μέσα στο πάρκο περιγράφουν οι μαθητές του 3ου ΕΠΑΛ Ακαδημίας Πλάτωνος. Περνούν μέσα από τα αρχαία κατά τη διαδρομή από και προς το σχολείο τους, με την ελπίδα ότι κάποιος θα φωτίσει αυτή τη σκοτεινή πλευρά της πόλης και της ιστορίας. Και σίγουρα αυτό δεν θα γίνει με φώτα από τις πινακίδες ενός -άνευ λόγου ύπαρξης- εμπορικού πύργου.

Comments powered by CComment