Έχουμε κουραστεί να διαβάζουμε για σχέδια ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας και τίποτα να μην γίνεται. Αλλά για τα Σεπόλια, που είναι κι αυτά στην Αθήνα, ούτε λόγος.
Κι όμως, υπάρχει μια τεράστια δυνατότητα ανάπλασης ενός τμήματος της περιοχής, που με μικρό σχετικά κόστος, θα την έκανε να αλλάζει προς το καλύτερο και να αποκτά ένα σημείο αναφοράς. Μια ανάπλαση που φυσικά αφορά άμεσα την ίδια την Αθήνα. Γιατί η Αθήνα δεν είναι μόνο το κέντρο της.
Κι αυτή η δυνατότητα δεν είναι άλλη από την ανάπλαση της περιοχής του παλιού οινοποιίου ΒΟΤΡΥΣ, και του παλιού εργοστάσιου ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ.
Στο ένα τέταρτο από το κέντρο της Αθήνας και δίπλα στην Κηφισού, που σημαίνει πως ότι φτιαχτεί εκεί θα είναι «ορατό» σε πάρα πολλά μάτια, βρίσκεται μια μεγάλη έκταση, τελείως εγκαταλελειμμένη, στην οποία βρίσκονται τα ερείπια, αν και σε καλή κατάσταση σχετικά, της παλιάς και γνωστής οινοποιίας. Στην περιοχή μάλιστα υπάρχει και αρκετό πράσινο, που την καθιστά όαση μέσα στην τσιμεντούπολη.
Σχεδόν δίπλα στο ΒΟΤΡΥΣ βρίσκεται και ο χώρος του παλιού εργοστασίου ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ κατασκευής 1893, το οποίο έφτιαχνε πώματα, υλικά συσκευασίας, μηχανήματα και εξοπλισμό. Η εταιρία υπάρχει και σήμερα, έχοντας τις εγκαταστάσεις της στο Κρυονέρι.
Ανάμεσα σε ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ υπάρχει το 9ο ΕΠΑΛ που φιλοξενείται σε ... πρόχειρες προκατ εγκαταστάσεις.
Η περιοχή του ΒΟΤΡΥΣ έχει αποδοθεί στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, ενώ συνολικά μια ιστορική καταγραφή των αποφάσεων για την περιοχή μπορείτε να διαβάσει κάποιος στην απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας, το 2012, με την οποία απορρίπτονται αγωγές των ιδιοκτητών του ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ να κηρυχθεί παράνομη η αναστολή εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών.
Το ΒΟΤΡΥΣ πρόσφατα περιφράχτηκε με συρματόπλεγμα, ενώ γύρω από το κτήριο τοποθετήθηκε πρόσθετη περίφραξη με λαμαρίνες ώστε κανείς να μην έχει πρόσβαση σε αυτό. Σε τελευταία επίσκεψή μας βέβαια διαπιστώσαμε ότι το συρματόπλεγμα έχει κοπεί σε δύο τουλάχιστον σημεία και στο χώρο έχουν αρχίσει πάλι να μαζεύονται «διάφοροι περιστασιακοί» κάτοικοι.
Ο χώρος του ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ έχει μετατραπεί σε ανεπίσημο πάρκινγκ αυτοκινήτων.
Στο παρελθόν οι κάτοικοι της Σεπολίων διεκδίκησαν με κινητοποιήσεις την περιοχή και το πιο σημαντικό που πέτυχαν, συσπειρωμένοι γύρω από τοπικούς φορείς και συλλογικότητες, ήταν να μην μετατραπεί και αυτό το κομμάτι σε μια μάζα μπετόν.
Κάποιος θα ήταν χρήσιμο να προστρέξει, ανασκαλεύοντας το παρελθόν, σε ορισμένα ενδεικτικά δημοσιεύματα.
Ριζοσπάστης 29/7/1998 Συγκέντρωση σήμερα στα Σεπόλια
Ριζοσπάστης 4/11/2000 Σεπόλια - Κοροϊδία για τους ελεύθερους χώρους
Ριζοσπάστης 15/04/2009 ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ»- Να απαλλοτριωθεί άμεσα ο χώρος
ΟΑΣΙΣ 8/8/2011 Τα ΣΕΠΟΛΙΑ εκπέμπουν SOS... το βιομηχανικό κτίριο του ΒΟΤΡΥΣ καταρέει...
Στις κινητοποιήσεις που έγιναν στο παρελθόν σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕΠΟΛΙΩΝ - "Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ". Ο σύλλογος αυτός υπάρχει και σήμερα, αλλά το site που διατηρούσε φαίνεται ανενεργό εδώ και μερικά χρόνια.
Τα γραφεία του συλλόγου «Αναγέννηση» σήμερα στην Αυλώνος 82
Σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη κινητοποίηση ή έστω ευαισθητοποίηση των κατοίκων γύρω από το ζήτημα. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει, ότι η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει. Αρκεί, να υπάρξει κάποια συλλογικότητα που να επανεκινήσει το θέμα της αξιοποίησης των χώρων.
Σε σχετικά πρόσφατη ανακοίνωση του συμβουλίου της 4ης δημοτικής κοινότητας, στην οποία διατυπώνει τα αιτήματά του για την περιοχή ευθύνης του, ζητάει:
Απαλλοτρίωση παλιού εργοστασίου ΒΟΤΡΥΣ για χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων και απαλλοτρίωση παλιού εργοστασίου ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ για χώρο πρασίνου.
Πάντως, υπάρχουν ζητήματα, που θα μπορούσαν άμεσα να τεθούν επί τάπητος, πέρα από γενικολογίες.
Πρέπει κατ' αρχήν να ξεκαθαριστεί και να επιλυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών των χώρων, με τρόπο σαφή και μη επιδεχόμενο ενστάσεις και νέες προσφυγές στο ΣτΕ.
Να ανατεθεί με διαγωνισμό η συνολική μελέτη ανάπλασης της περιοχής, που να συμπεριλαμβάνει σε ενιαίο σχέδιο τους χώρους και των δύο παλαιών εγκαταστάσεων με πιθανή μεταφορά του 9ου ΕΠΑΛ σε καλύτερες εγκαταστάσεις σε άλλο σημείο των οικοπέδων, όπως ας πούμε σε συνέχεια του 54ου λύκειου με πρόσωπο στον παράδρομο της Κηφισού.
Σχετικά με το τι μπορεί να γίνει στην περιοχή, παραθέτουμε και δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο παρελθόν. Ίσως να μην είναι σήμερα επίκαιρες, αλλά αναδεικνύουν τις δυνατότητες ανάπλασης των δύο χώρων.
Μελέτη της ΔΟΛΙΧΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΕΠΕ του 2004
Διπλωματική εργασία 2014 τριών φοιτητριών της αρχιτεκτονικής
Το βασικό όμως ζήτημα είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων των γύρω περιοχών. Ένα έργο ανάπλασης της περιοχής, που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μπορούσε να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα έδινε ανάσα μόνο στους ίδιους. Αλλά θα αποτελούσε και σημαντικό έργο για όλη την Αθήνα, για τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας.
Όταν κοιτάει κάποιος το παρελθόν της πόλης μας συνήθως αναπολεί μια καλύτερη ζωή, που όμως δεν μπορεί να επιιστρέψει πια. Γιατί να μην κρατήσουμε και αξιοποιήσουμε όμως αυτά τα λίγα που έχουν απομείνει μέχρι σήμερα;
Comments powered by CComment