sepolia logo

Η φωτογραφία της πολυκατοικίας που ανήρτησε ο κ. Μπογδάνος στις 4/1 (εμείς έχουμε καλύψει τα πρόσωπα)

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε αυτήν, με βάση προγράμματα ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμφωνίες που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση.

Τα βασικά ψέμματα που ακούγονται είναι ότι η πολυκατοικία είναι παράνομη και επομένως είναι και παράνομο να μένει κάποιος σε αυτήν! ότι δεν είναι ηλεκτροδοτημένη! ότι αυτοί που έχουν εγκατασταθεί εκεί δεν είναι ανήλικοι αλλά ενήλικοι επικίνδυνοι για την περιοχή εν δυνάμει εγκληματίες! Άλλοι μάλιστα αναρωτιούνται πως γίνεται να μένουν σε μια πολυκατοικία ανήλικοι και των δύο φύλων και χωρίς να τους προσέχει κανείς. Άλλοι το προχωρούν ακόμα πιο πέρα και καταγγέλουν ότι εκεί θα είναι το επόμενο κέντρο διακίνησης ναρκωτικών του κέντρου της Αθήνας! Ακόμα και για τον αριθμό αυτών που θα μένουν εκεί διατυπώνονται υπερβολές, που τον ανεβάζουν σε 60 ή και 100 άτομα.

Είναι παράνομη η πολυκατοκία;

Στην θέση της σημερινής πολυκατοικίας υπήρχε παλιότερα μία τυπική νεοκλασσική κατοικία, η οποία όμως με την πάροδο των ετών είχε υποστεί διάφορες επεμβάσεις από τους ιδιοκτήτες της, οι οποίες μόνο τον χαρακτήρα του νεοκλασσικού δεν προσέδιδαν στο κτίριο. Η βασική από αυτές ήταν η αντικατάσταση των μικρών σε μήκος και ανά δωμάτιο μπαλκονιών που υπήρχαν στην πρόσοψη, με ένα περιμετρικό μπαλκόνι και στις δύο πλευρές της γωνίας, Αμβρακίας και Σαμουήλ Χάου. Το οίκημα με τον σεισμό του 1999 χαρακτηρίστηκε «κόκκινο» και έπρεπε να κατεδαφιστεί. Δεν ήταν απόφαση των ιδιοκτητών του, αλλά υποχρέωσή τους.

Στην θέση του κατασκευάστηκε η σημερινή πολυκατοικία, της οποίας η κατασκευή ξεκίνησε το 2005-2006. Όμως, οι ιδιοκτήτες της ποτέ, λόγω οικονομικής αδυναμίας, δεν κατάφεραν να την ολοκληρώσουν. Η πολυκατοικία στήθηκε, ηλεκτροδοτήθηκε νομιμότατα, αλλά απέμεναν αρκετές ελλείψεις στο εσωτερικό της προκειμένου να γίνει κατοικίσημη. Το 2017, ο ιδιοκτήτης της προχώρησε σε αρχική συμφωνία με την CRS, η οποία ανέλαβε να αποπερατώσει αρκετές από τις εργασίες στην πολυκατοικία, προκειμένου να ενταχθεί σε πρόγραμμα του Δήμου για εγκατάσταση άστεγων μονογονεϊκών οικογενειών. Πράγματι πολλές συμπληρωματικές εργασίες έγιναν και στην πολυκατοικία εγκαταστάθηκαν τρεις οικογένειες. Η τελική σύμβαση όμως του ιδιοκτήτη με τον Δήμο Αθηναίων δεν υπογράφτηκε ποτέ από τον ίδιο, γιατί έκρινε ότι οι όροι συμφωνίας που ήθελε ο Δήμος Αθηναίων, ήταν δυσβάσταχτοι για αυτόν. Παρ' όλα αυτά, οι τρεις αυτές οικογένειες έμειναν εκεί περίπου ενάμισυ χρόνο, γιατί ο ιδιοκτήτης δεν επιθυμούσε την απομάκρυνσή τους. Τα διαμέρισματα στα οποία διέμεναν, παραδόθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση.

Από τότε η πολυκατοικία έμεινε κενή, μέχρι και λίγες μέρες πριν.

Το σημερινό πρόγραμμα

Η πολυκατοικία σήμερα έχει μισθωθεί από την ΜΚΟ «Ευρωπαϊκή Έκφραση», η οποία με βάση προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποιεί ένα πρόγραμμα στέγασης και δραστηριοτήτων που αποβλέπουν στην ομαλή ενηλικίωση και κοινωνική ένταξη 40 ασυνόδευτων ανήλικων (ηλικίας 12 έως 17 ετών) αρρένων προσφύγων , το ΟΙΝΟΗ, το οποίο ήδη υλοποιούνταν σε άλλη περιοχή της Αθήνας εδώ και αρκετό καιρό.

Αναλυτικότερα στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης ΜΚΟ, διαβάζουμε:

Η Δράση θα αφορά στη λειτουργία μίας (1) νέας δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων ανηλίκων αγοριών ηλικίας 12-17 ετών στην περιοχή της Αθήνας, δυναμικότητας 40 θέσεων, η οποία θα λειτουργεί 7 μέρες την εβδομάδα, όλο το εικοσιτετράωρο καθόλη τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένων αργιών και Σαββατοκύριακου, με απασχολούμενο έμπειρο προσωπικό, από την Ευρωπαϊκή Κοινωνία Πολιτική Έκφραση Θεσμοί-ΕΚΠΕΘΕ (Ευρωπαϊκή Έκφραση). Η δομή φιλοξενίας Ασυνόδευτων ανηλίκων θα λειτουργήσει προς όφελος των ασυνόδευτων ανηλίκων, από την Ευρωπαϊκή Έκφραση η οποία θα αναλάβει τη λειτουργία της δομής παρέχοντας χώρους προστατευμένης στέγασης, πλήρως εξοπλισμένους, σίτισης, αλλά ταυτόχρονα και την παροχή εξειδικευμένων ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών, ψυχοεκπαιδευτικών και υποστηρικτικών συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Βασικός στόχος της λειτουργίας της δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων «ΙΝΟΗ» θα είναι η διασφάλιση ενός επαρκούς πλαισίου προστασίας και φροντίδας και η ομαλή μετάβαση στην ενηλικίωση των ασυνόδευτων ανήλικων.

Αυτό θα επιτευχθεί με την παροχή υπηρεσιών στέγασης και υποστηρικτών υπηρεσιών με τρόπο που να διασφαλίζεται το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού όπως προβλέπεται από Διεθνής Συμβάσεις για τα Δικαιώματα του παιδιού και σε κάθε έκφανση της καθημερινής ζωής, εντός και εκτός δομής.

Οι υπηρεσίες στέγασης και υποστηρικτικών υπηρεσιών θα περιλαμβάνουν:

· Την παροχή στέγασης

· Την παροχή σίτισης

· Την παροχή ένδυσης

· Την παροχή συμβουλευτικής που σχετίζεται με κοινωνικά και ψυχολογικά ζητήματα

· Την παροχή συμβουλευτικής που σχετίζεται με νομικά ζητήματα

· Συμπληρωματικές υπηρεσίες (εκμάθηση γλώσσας, δημιουργική απασχόληση, αθλητισμός κ.ά.)

· Ιατρική Υποστήριξη & Φαρμακευτική περίθαλψη

Προφανώς και δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε και να κρίνουμε, το σε ποιό βαθμό και με ποιόν τρόπο θα υλοποιήσει το πρόγραμμά της η συγκεκριμένη ΜΚΟ. Αυτό, όμως, που κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί σαν επιχείρημα, είναι η παρανομία. Αναλυτικά στοιχεία και φωτογραφίες από την δράση της «Ευρωπαϊκής Εκφρασης» σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μπορεί κανείς να βρεί στον ιστότοπό της.

Οι αντιδράσεις της Χρυσής Αυγής και κάποιων κατοίκων

Το 2017 η «Χρυσή Αυγή», τις εποχές που ήταν πολύ δυνατή, είχε θέσει το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο και είχε απειλήσει ότι η δομή αυτή δεν επρόκειτο ποτέ να λειτουργήσει. Παράλληλα είχε οργανώσει συγκεντρώσεις, σε συνεργασία με κάποιους κατοίκους, που είτε ήταν ομοϊδεάτες της είτε είχαν παρασυρθεί από την προπαγάνδα της. Πολλοί από αυτούς, αργότερα αρνούνταν κάθε συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις κινητοποιήσεις τους, αλλά δυστυχώς η σύμπλευση είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Δείτε την σχετική ανακοίνωση της Χ.Α. το 2017.

Ο Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή, παραμένοντας πιστά στο πλευρό των Ελλήνων πολιτών που μαστίζονται από τα Μνημόνια και την λαθρομετανάστευση, κατέθεσε χθες εξώδικο κατά των αρμόδιων υπουργών Τόσκα και Κοντονή για την δημιουργία παράνομου κέντρου λαθρομεταναστών στην περιοχή των Σεπολίων.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της εξώδικης διαμαρτυρίας:
ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΛΑΓΟΣ Ιωάννης, Βουλευτής Β’ Πειραιώς Λ.Σ.- ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

ΠΡΟΣ

ΤΟΣΚΑ Νικόλαο, Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κάτοικο Αθηνών, Π. Κανελλοπούλου 4

ΚΟΝΤΟΝΗ Σταύρο, Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της πυκνοκατοικημένης και υποβαθμισμένης περιοχής των Σεπολίων Αττικής, σε πολυκατοικία της οδού Αμβρακίας 10 και Σαμουήλ Χάου, με είσοδο από την οδό Χάου, γίνονται εδώ και λίγες μέρες προπαρασκευαστικές εργασίες για την χωροθέτηση κρυφίως δομής «φιλοξενίας» λαθρομεταναστών (ατύπου hot spot) χωρίς να τηρηθεί καμία απολύτως προβλεπόμενη διαδικασία, ήτοι επίσημη ανακοίνωση της Πολιτείας για την εγκατάσταση της δομής, ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής, σύγκληση γενικής συνέλευσης στην εν λόγω συνιδιοκτησία κ.λ.π.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σήμερα, 19/1/2017, συνεργείο της ΔΕΗ διενεργούσε σχετικές εργασίες για τον σκοπό αυτό.

Αυτή η αιφνιδιαστική εξέλιξη, που σε συνδυασμό με άλλες παρόμοιες κινήσεις αποδεικνύει την πρόθεση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει τετελεσμένα σε σχέση με την εγκατάσταση παράνομων μεταναστών εντός της οικιστικής ζώνης των πόλεων, φανερώνει την απόλυτη προχειρότητα για τη διαχείριση των ανθρώπων αυτών εγείροντας σοβαρότατα ζητήματα ασφάλειας, υγείας και τάξης στους πολίτες των περιοχών που αναγκάζονται, θέλοντας και μη, να συμβιώσουν με αυτούς.

Δεδομένου ότι οι πολίτες, είναι πλέον ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τα θέματα αυτά, εξού και οι συνεχείς καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ανατρέποντας στην πράξη τα σχέδια της Κυβέρνησης για αιφνιδιασμό των πολιτών, ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ όπως μας ενημερώσετε για τους ακριβείς σχεδιασμούς σας σχετικά με την εγκατάσταση παράνομων μεταναστών στον οικιστικό ιστό ιδίως της πρωτεύουσας και δη στις υποβαθμισμένες συνοικίες της, καθώς και να μας δηλώσετε εάν προτίθεστε να εφαρμόσετε τα αυτονόητα, ήτοι την ενημέρωση των κατοίκων, του Δημοτικού Διαμερίσματος, και όλων όσων θα πληγούν από τις αυθαίρετες αυτές αποφάσεις που άγνωστο ποιος, λαμβάνει ερήμην των κατοίκων.

Επειδή ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για τις μεθοδεύσεις αυτές που δεν συνάδουν με την «δημοκρατική ευαισθησία» που κατά τά λοιπά η Κυβέρνησή σας επιθυμεί να προβάλει με κάθε τρόπο.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ

Εφόσον οι ανωτέρω καταγγελίες ευσταθούν, να αναστείλετε ΑΜΕΣΩΣ κάθε σχετική χωροθέτηση και να προβείτε σε ενημέρωση όλων των αρμοδίων φορέων και κατοίκων της περιοχής, σε αντίθετη περίπτωση, επιφυλασσόμαστε, αφενός να δημοσιοποιήσουμε τα στοιχεία αυτά, αφετέρου να προσφύγουμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, προκειμένου να ματαιώσουμε, τη λογική της αυθαιρεσίας και του αιφνιδιασμού που εσείς και οι συνεργαζόμενες με εσάς ΜΚΟ έχουν υιοθετήσει για την άλωση της πατρίδας μας και τον εξανδραποδισμό των συμπολιτών μας.

Αλλά, δεν έγιναν μόνο εκδόσεις ανακοινώσεων το 2017 για το θέμα αυτό. Ούτε έγινε μόνο συλλογή υπογραφών από κάποιους ιδιαίτερα «ευαισθητοποιημένους» κατοίκους της περιοχής. Κάποιοι  γνωστοί-άγνωστοι «ράμπο» έβαλαν φωτιά στην πολυκατοικία, με αποτέλεσμα να καεί η πόρτα της εισόδου αλλά και τα ρολόγια της ΔΕΗ, τα οποία τότε ήταν εγκατεστημένα σε εξωτερικό τοίχο της πολυκατοικίας, εντός της πυλωτής. Η πόρτα της εισόδου έχει ακόμα τα σημάδια του εμπρησμού, ενώ η αναφορά στην ανακοίνωση της Χ.Α. για συνεργεία της Δ.Ε.Η. που εκτελούν εργασίες, έχει να κάνει ακριβώς με την μεταφορά των ρολογιών της σε εσωτερικό χώρο. Ακόμα και πυροβολισμούς με αεροβόλο όπλο, δέχθηκαν σχεδόν όλα τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες της συγκεκριμένης πολυκατοικίας, εκείνη την εποχή.

Σήμερα, το θέμα πήρε κάποιες διαστάσεις από την παρέμβαση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μπογδάνου. Να τι έγραψε στο twitter στις 4/1:

«Τώρα επιχείρηση εγκατάστασης «ασυνόδευτων ανηλίκων» σε πολυκατοικία στα Σεπόλια. Η κα Ειδική Γραμματέας, το Υπουργείο και ο Δήμος δεν καταλαβαίνουν ότι το διαρκές ξεφόρτωμα πληθυσμών στο υπερβεβαρημένο κέντρο της Αθήνας διαβρώνει πλέον επικίνδυνα την κοινωνική συνοχή και ειρήνη;».

Αυτός πάντως δεν προχώρησε σε εξώδικο κατά των μελών του κόμματός του.

Δημοσιεύει μάλιστα και σχετική φωτογραφία της πολυκατοικίας, στην οποία φαίνονται τα πρόσωπα δύο νεαρών προσφύγων που βρίσκονται στα μπαλκόνια της.
Λίγες μέρες μετά, η ΜΚΟ που έχει πλέον στην διάθεσή της την πολυκατοικία, έλαβε κλήση για το αστυνομικό τμήμα, γιατί κάποιοι κάτοικοι (;) κατήγγειλαν ότι η όλη επιχείρηση είναι παράνομη. Σύμφωνα, όμως με τους ίδιους, οι οποίοι κατέθεσαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, δεν διαπιστώθηκε από τις αστυνομικές αρχές κάποια παρανομία.

Ελπίζουμε αυτή την φορά, αυτοί που αντιδρούν, να περιοριστούν στις καταγγελίες και στην συλλογή υπογραφών. Αλλιώς, πολύ φοβόμαστε, ότι θα γίνουμε μάρτυρες δυσάρεστων επεισοδίων, για τα οποία καμία ευθύνη δεν θα έχουν οι ανήλικοι πρόσφυγες.

Το προσφυγικό είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα και αυτοί που πλήττονται είναι αυτονόητα οι πληθυσμοί που αναγκάζονται να ζούν σαν πρόσφυγες. Για την χώρα μας έχει εξελιχθεί σε σημαντικό ζήτημα γιατί είμαστε χώρα υποδοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό είναι κάτι που το έχουν αποδεχθεί οι ελληνικές κυβερνήσεις. Το να δημιουργείται «κίνημα» για να μην θιγούν τα Σεπόλια από όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, εκτός από το ότι είναι ουτοπικό, εμπεριέχει και έντονα ρατσιστικά στοιχεία. Αν η πολυκατοικία π.χ. κατοικούνταν από «Πολωνούς» πρόσφυγες θα διαμαρτύρονταν κανείς;

Η προσπάθεια όλων μας πρέπει να προσανατολίζετια στην ειρηνική, έστω και αναγκαστική, συμβίωση και στο να έχουμε τα μυαλά μας ανοιχτά, γιατί οι εποχές αλλάζουν και το παρελθόν, ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν επιστρέφει.