sepolia logo

Την αντίθεσή του στην πρόταση της Ένωσης Γονεών και Κηδεμόνων της 4ης Δημοτικής κοινότητας για αναστολή των εκλογικών διαδικασιών στους συλλόγους γονέων, εκφράζει ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ».

Αντιγράφουμε από το blog της Αναγέννησης, ολόκληρο το σχετικό άρθρο.

Διαβάσαμε στις 15/10ου στο site της Ένωσης Συλλόγων Γονέων της 4ης Δ.Κ μία λιτή ανακοίνωση σχετικά με την αναστολή πραγματοποίησης αρχαιρεσειών στους Συλλόγους Γονέων. Την ανακοίνωση υπογράφουν η Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης.

Το πνεύμα αυτής της ανακοίνωσης μας προβλημάτισε καθώς κρίνουμε ότι ΤΩΡΑ είναι που τα σχολεία και οι γειτονιές χρειάζονται τους Συλλόγους τους. ΤΩΡΑ είναι που οι εργατικές λαϊκές οικογένειες χρειάζεται να διεκδικήσουν όλα όσα απαιτείται και δικαιούνται για την προστασία της υγείας του λαού και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του σε σχολεία, γειτονιές, νοσοκομεία και χώρους εργασίας!

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ο Σύλλογός μας πραγματοποίησε εν μέσω πανδημίας, αρχαιρεσίες το περασμένο καλοκαίρι, με όλα τα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης και παρά τις δυσκολίες ήταν οι πλέον μαζικές και πετυχημένες των τελευταίων ετών ακριβώς γιατί αυτό ήταν η απαίτηση της περιόδου και σε αυτού προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε!

Τις ημέρες που ακολούθησαν μας στάλθηκε η παρακάτω ανακοίνωση την οποία και αναδημοσιεύουμε καθώς θέλουμε όλοι οι γονείς που είναι μέλη στους Συλλόγους Γονέων στα σχολεία της περιοχής καθώς και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων να λάβουν μέρος με ζωντανό τρόπο σε αυτόν τον προβληματισμό που αναπτύσσεται και αν μη τι άλλο μόνο να συνεισφέρει μπορεί στη λειτουργία και το μέλλον των Συλλόγων Γονέων.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΟΝΕΩΝ 4ης Δ.Κ. ΑΘΗΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ

Δεύτερο κύμα πανδημίας και τα σχολεία άνοιξαν με μόνο μέτρο τις μάσκες και τα παγουρίνο, χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, με ελλιπή καθαριότητα, χωρίς τις απαραίτητες αποστάσεις, ενώ το κράτος είχε όλο το περιθώριο να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα. Η αγωνία των γονέων είναι μεγάλη, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στα σχολεία.

Παράλληλα χιλιάδες μαθητές σε εκατοντάδες σχολεία της χώρας βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις -λόγω των υπαρκτών χρόνιων προβλημάτων της εκπαίδευσης και τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων- με αιτήματα που είναι και δικά μας αιτήματα!

Η λειτουργία των Συλλόγων Γονέων είναι συνυφασμένη με τη λειτουργία των Σχολείων και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σχολικής κοινότητας. Πως είναι δυνατόν να λειτουργούν τα σχολεία με πλήρη σύνθεση και να αναστέλλεται η δραστηριότητα και η λειτουργία των Συλλόγων Γονέων; Τα παιδιά μας να στοιβάζονται σε 25αρια-27αρια τμήματα, χωρίς τις απαραίτητες αποστάσεις, χωρίς τις στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και εμείς ως γονείς να μην έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων; Ποιους εξυπηρετεί άραγε το να μην συζητάνε οι γονείς για όλα αυτά τα θέματα;

Καλούμε την πλειοψηφία της Ένωσης Γονέων σε αυτή τη δύσκολη φάση να φανεί αντάξια των περιστάσεων -να αλλάξει την τοποθέτησή της όσον αφορά την πρόταση μη διεξαγωγής των εκλογών των Σ.Γ. και να βοηθήσει την συμμετοχή των γονιών στις δημοκρατικές διαδικασίες των εκλογών. Οι γονείς μας ψήφισαν να τους εκπροσωπούμε και να καλύπτουμε τις ανάγκες τους στα δύσκολα και όχι να τους βάζουμε στο περιθώριο!

Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, που σημαίνει ότι η κανονική λειτουργία των σχολείων επιβάλλει την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά τις εκλογικές διαδικασίες.

Εξάλλου ακόμα και η ΚΥΑ για την συνάθροιση μέχρι το πολύ εννέα ατόμων, εξαιρεί την λειτουργία σωματείων και συλλόγων, δηλαδή δεν προσβάλλει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Γι’ αυτό και όλα τα κατά τόπους σωματεία των εκπαιδευτικών έχουν κάνει ΓΣ στα προαύλια των σχολείων, χωρίς κανένα πρόβλημα. Γι’ αυτό και έχουν γίνει εκλογές για 15μελή σε 100άδες γυμνάσια και λύκεια πανελλαδικά, με ΓΣ στα προαύλια χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η προσπάθεια σύνδεσης των συναθροίσεων μέχρι εννέα ατόμων με τις ΓΣ Συλλόγων Γονέων, όχι μόνο διαλύει κάθε μορφής συλλογική διεκδίκηση όσον αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία μας, όχι μόνο περνάει από την πίσω πόρτα την σιωπή απέναντι σε μια κυβερνητική πολιτική αδιαφορίας για την υγεία την δικιά μας και των παιδιών μας, αλλά στρέφεται και κατά του κατακτημένου δικαιώματος να υπάρχουν και να λειτουργούν Σωματεία και Σύλλογοι που να υπερασπίζονται τα λαϊκά συμφέροντα.

Η μαζικοποίηση των Συλλόγων Γονέων σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες είναι απαραίτητος όρος για τη διεκδίκηση όλων εκείνων των μέτρων που θα επιτρέπουν τη λειτουργία των σχολείων μας με όρους υγιεινής και ασφάλειας για μαθητές – γονείς – εκπαιδευτικούς. Γι’ αυτό οι δημοκρατικές διαδικασίες απαιτούν ενημέρωση και συζήτηση σε Γενικές Συνελεύσεις με την μεγαλύτερη συμμετοχή των γονιών!

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων να δώσουμε το παράδειγμα πρωτοστατώντας στην πάλη για τη διενέργεια των ε/α μας διαδικασιών τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας Ήδη υπάρχουν Σύλλογοι, οι οποίοι μετά την απόφαση τους έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία της ε/α τους Γενικής Συνέλευσης και των εκλογών τηρώντας κάθε μέτρο, με μαζική συμμετοχή γονέων.

Καλούμε τους γονείς που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους, να απαιτήσουν τη διενέργεια των εκλογών, να βάλουν υποψηφιότητα για να εκλεγούν στο Δ.Σ των Συλλόγων/Ενώσεων.

● Θέλουμε ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ που αποκλειστικός τους σκοπός θα είναι η υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων όλων των μαθητών, η διασφάλιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

● Θέλουμε ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ που θα διεκδικούν δυναμικά την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων από δημόσιους πόρους, μακριά από τη λογική που θέλει να βάζει ο γονιός το χέρι στην τσέπη του για να μπαλώνει την απουσία του κράτους.

● Θέλουμε ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ και ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ με αγωνιστική-διεκδικητική κατεύθυνση που θα δίνουν το παράδειγμα στα παιδιά μας!

● Θέλουμε ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ και ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ που θα παίρνουν θέση συμπαράστασης στους αγώνες των μαθητών και στα δίκαια αιτήματα τους και που θα καταγγέλλουν την προσπάθεια φίμωσης της φωνής τους, με αυταρχισμό και τρομοκρατία από κυβέρνηση, ματ, εισαγγελείς και «αγανακτισμένους γονείς»!

Συντασσόμαστε στο κάλεσμα της ΑΣΓΜΕ και της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής να προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στη δυσκολία των συνθηκών, παίρνοντας όλα εκείνα τα πρακτικά μέτρα που έχουν ήδη κυκλοφορήσει και θα εξασφαλίσουν τη λειτουργία των Συλλόγων και των Ενώσεων.

Δεν υποστέλλουμε τη σημαία της διεκδίκησης στέλνοντας τους Γονείς σπίτι τους!

Κάνουμε δική μας υπόθεση το μέλλον και τη μόρφωση των παιδιών μας!

Μαζικοποιούμε τους Συλλόγους Γονέων!