Ένα πολύ «διαδκτικό» δημοσίευμα στο site «Ακαδημία Πλάτωνος» αναφέρεται σε μία περιπέτεια ανέγερσης νηπιαγωγείων στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, που μετά από 12 χρόνια μέχρι σήμερα δεν έχει αίσιο τέλος.
Διαβάζουμε στην ανάρτηση Κινητοποίηση συλλόγων εκπαιδευτικών στον Δήμο Αθήνας στο site της κίνησης πόλης στο δήμο Αθήνας “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα / Ανταρσία σε κυβέρνηση – ΕΕ – κεφάλαιο” ότι O Γενικός Γραμματέας του δήμου κατά τη συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς, ειδικότερα για τα ζητήματα της σχολικής στέγης επανέλαβε τη φιλολογία όλων των δημοτικών αρχών ως τώρα, ότι δεν υπάρχει κτηριακό απόθεμα στον δήμο και η Αθήνα είναι μια πόλη πολύ δύσκολη στα ζητήματα σχολικής στέγης. Να μιλήσουμε, λοιπόν, για την διαχρονικότητα της φιλολογικής κοροϊδίας “… η Αθήνα είναι μια πόλη πολύ δύσκολη στα ζητήματα σχολικής στέγης”.
Γειτονιά: Ακαδημία Πλάτωνος, Αίμωνος & Ευκλείδου. Περιοχή, αποκλειστικά, κατοικίας. Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν 3 Δημοτικά Σχολεία, 1 δημόσιο – 60ο και 2 ιδιωτικά.
2008: Η γειτονιά μαθαίνει ότι σε ένα μεγάλο οικόπεδο, στη μια από τις τέσσερις γωνίες, προετοιμάζεται η κατασκευή ενός πολυόροφου κτιρίου γραφείων με υπόγεια πάρκινγκ. Κάτοικοι ενεργοποιούνται αμέσως και μαθαίνουν ότι το οικόπεδο ανήκει στην τότε νομαρχία Αθηνών, με διορισμένο νομάρχη τον Γιάννη Σγουρό. Αποφασίζουν να συγκροτηθούν και να το αντιπαλέψουν. Με πολλές κινητοποιήσεις κατοίκων και γονιών των μικρών μαθητών, παραστάσεις στη νομαρχία και στο δήμο, κατορθώνουν το θέμα να πάρει μεγάλη δημοσιότητα. Η διοίκηση Σγουρού, το 2009, αναγκάζεται να ακυρώσει το σχέδιο και ανακοινώνει ότι παραχωρεί το χώρο κατά χρήση για την ανέγερση 2 νηπιαγωγείων, βιοκλιματικών μάλιστα.
Ακολουθούν οι συνήθεις διαδικασίες, που κρατάνε χρόνο. Ο χώρος χαρακτηρίζεται για σχολεία από το δήμο Αθηναίων. Στη συνέχεια, παρεμβαίνει το υπουργείο Παιδείας – όχι ο τότε ΟΣΚ, όπως θα έπρεπε. Πράγματι γίνει η ανάθεση για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών. Η εκπόνηση τραβάει περίπου 3 χρόνια. Αρχές του 2014, όπως μαθαίνουμε, εκδόθηκε η οικοδομική άδεια από την πολεοδομία του δήμου Αθήνας.
Την περίοδο πριν από τις εκλογές του 2014 για τις περιφέρειες και τους δήμους, παρελαύνουν όλοι οι υποψήφιοι από τη γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνα. Ειδικά, η Ρένα Δούρου και ο Γιάννης Σγουρός υπόσχονται ότι η Περιφέρεια Αττικής θα κατασκευάσει επί τέλους τα νηπιαγωγεία που τόσο ανάγκη έχει η γειτονιά.
Εκλέγεται, ως γνωστό, η Δούρου. Πολλοί και πολλές από όσους αγωνίζονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, πίστεψαν ότι η γειτονιά θα δει «άσπρη μέρα». Όταν, μάλιστα, έγινε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η πεποίθηση έγινε πολύ δυνατή.
Η πραγματικότητα δεν άργησε πολύ να δώσει ηχηρό χαστούκι. Σε συνάντηση της τότε Επιτροπής Κατοίκων με την αντιπεριφερειάρχη Ερμίνα Κυπριανίδου για τα πολλά προβλήματα της γειτονιάς, παίρνουν την απάντηση: – “Η Περιφέρεια δεν θα κατασκευάσει τα νηπιαγωγεία γιατί θέλει να τα κατασκευάσει το υπουργείο παιδείας και θα τα αφαιρέσει από τον προϋπολογισμό” . Ζητήσαμε απαντήσεις σε πολύ εύλογα ερωτήματα. Από πότε το υπουργείο κατασκευάζει σχολεία και δεν το κάνει ο φορέας που αντικατέστησε τον ΟΣΚ; Ποια είναι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου για να απευθυνθούμε; Που βρίσκεται η οικοδομική άδεια; Δεν μας απάντησαν ούτε τότε ούτε ποτέ.
2020: Τα νηπιαγωγεία, βέβαια, δεν έχουν ανεγερθεί. Στο δήμο Αθήνας, ανερυθρίαστα, μιλάνε για «πολύ δύσκολη πόλη» όσον αφορά τη γη για σχολεία. Τα νήπια, όσα είναι τυχερά να βρουν μια θέση, στοιβάζονται σε ακατάλληλα κτίρια, όπως η 2όροφη πρώην κατοικία στην οδό Επιδαύρου ή το ισόγειο κατάστημα στην οδό Πύλου.
Να απαιτήσουμε ο δήμος Αθήνας να ενδιαφερθεί άμεσα γι αυτήν την υπόθεση και να προωθήσει όλες τις ενέργειες για να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν τα δυο αναγκαία νηπιαγωγεία. Μπορεί να το αναλάβει και ο ίδιος μια και η διοίκηση Μπακογιάννη θα άρχιζε «από κάτω», όπως είπε στην ορκωμοσία του στο Πάρκο της Ακ. Πλάτωνος. Λεφτά υπάρχουν, απ΄ όσο διαπιστώνουμε “ιδίοις όμασι” και με ίδια, καθημερινά πάθη στο κυκλοφοριακό του «μεγάλου περιπάτου».