Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου η συγκέντρωση την οποία είχε οργανώσει ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» για την ανάπλαση των Σεπολίων και την αξιοποίηση των χώρων ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ προς όφελος των κατοίκων.

Παρά το ότι η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε βαθειά μέσα στο καλοκαίρι, αρκετές δεκάδες κατοίκων έδωσαν το παρόν, άκουσαν τους ομιλητές και από τις αντιδράσεις τους φάνηκαν σύμφωνοι και αποφασισμένοι να μην μείνουν αδιάφοροι για το μέλλον της περιοχής που κατοικούν.

Στην συγκέντρωση παραυρέθηκαν και μίλησαν οι Λίνα Σοφιανού από την Ομάδα Γυναικών Σεπολίων-Κολωνού της ΟΓΕ, η Ντίνα Ρέππα Δημοτική Σύμβουλος Αθηνών με την “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή για την Αθήνα” και η Μαρία Λόκα Κοινοτική Σύμβουλος της 4ης Δημοτικής Κοινότητας με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”.

Επίσης παραυρέθηκε ο Σεπολιώτης ευρωβουλευτής Κώστας Παπαδάκης που είναι και μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ.

photo 22 7 anagennisi sigkentrosi 1

Την βασική ομιλία εκ μέρους της Αναγέννησης έκανε ο πρόεδρός της Θεοδόσης Μπενάτος.

Στην ομιλία του, μετά από ένα σύντομο ιστορικό και γενικότερες τοποθετήσεις για την περιοχή, παρουσίασε και τις προτάσεις του συλλόγου σχετικά με τα φλέγοντα ζητήσματα της περιοχής:

(αναδημοσιεύονται από το μπλογκ της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ):

Οι οδοί Σιώκου, Αυλώνος, Καλαμά, Γράμμου, Σμόλικα, Λέλας Καραγιάννη και Εθική Οδός με όλα τα αδόμητα οικόπεδα που περικλείουν να ενταχθούν σε ένα συνολικό σχεδιασμό και να προχωρήσει  Α Ν Α Π Λ Α Σ Η  που να είναι προς όφελος των λαϊκών αναγκών.

Τι εννοούμε με αυτό;

 1. ΠΑΡΚΟ στο “ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ”! Είναι πλέον δημοτική περιουσία και το ζητάγαμε δεκαετίες αυτό. Είναι χαρακτηρισμένο για χώρο πρασίνου. Να το φτιάξουν λοιπόν! Επίσης όλη η περιοχή πρέπει να γεμίσει με πράσινο επαρκές, ασφαλές, προσβάσιμο.

 2. Το εξορισμένο και άστεγο 9ο ΕΠΑΛ αλλά και τα δύο νέα νηπιαγωγεία που λείπουν να φτιαχτούν στο “ΒΟΤΡΥΣ”. Φέτος πετάνε εκατοντάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών και αναβάλλουν για ακόμα μία χρονιά τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή. Ας φτιάξουν νηπιαγωγεία, αντί να κλέβουν χώρους από ήδη υπάρχοντα σχολεία ή να στοιβάζουν μικρά παιδιά σε κοντέινερ.

 3. Να προστατευτούν, να αναστηλωθούν και να αξιοποιηθούν τα διατηρητέα μνημεία του “ΒΟΤΡΥΣ”. Να στεγαστεί εκεί ένα σύγχρονο Κέντρο Πολιτισμού & Εικαστικών Τεχνών όχι για χορηγούς και μπίζνες όπως κατάντησαν το στολίδι της «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» αλλά για να έχουν πρόσβαση τα παιδιά της γειτονιάς και των γύρω περιοχών. Να μαθαίνουν, να ασκούνται, να καλλιεργούν τέχνες και όνειρα. Ακριβώς γι αυτό θα συνεργαστούμε με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών γιατί είναι ο πλέον αρμόδιος φορέας για κάτι τέτοιο και με θεσμικό ρόλο και το θέλουμε δίπλα μας.

 4. Να δημιουργηθούν νέοι αθλητικοί χώροι και ποδηλατική διαδρομή που θα διαπερνά αυτές τις εγκαταστάσεις και καινούργια σύγχρονη παιδική χαρά. Στη μία παιδική χαρά που απέμεινε στην περιοχή γίνεται Ο ΧΑΜΟΣ κάθε απόγευμα. Οι χώροι αυτοί είναι απόλυτα αναγκαίοι.

 4. Να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και οργανωμένο πάρκο για κατοικίδια ζώα γιατί πλέον έχουν αυξηθεί πολύ και είναι εκατοντάδες οι άνθρωποι που επιλέγουν τη συντροφιά τους, ζουν μαζί τους. Αυτό έχει αποκτήσει πλέον κοινωνική διάσταση και πρέπει οι όποιες συνέπειες να λυθούν οργανωμένα κι όχι να τσακώνεται ο καθένας με τον διπλανό του αφού έτσι κι αλλιώς οι ελεύθεροι χώροι δε φτάνουν για κανέναν στην πραγματικότητα.

 5. Να γίνει επιτέλους η διάνοιξη της οδού Γράμμου προς Σιώκου και να μετατραπεί σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας λόγω των σχολείων και των νηπιαγωγείων.

 6. Να κατασκευαστούν νέα πεζοδρόμια στη Σιώκου, την Αυλώνος και αλλού και να συντηρηθούν τα παλιά και όλα να επικοινωνούν μεταξύ τους έτσι ώστε να μπορείς να βγεις να περπατήσεις, να κινηθείς με το καρότσι και τα παιδιά σου.

 7. Να υπάρξει μελέτη για πρόβλεψη των θέσεων παρκαρίσματος έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων όσο αυτό είναι δυνατό και να μη θεωρεί αυθαίρετα ο καθένας ότι του ανήκει ο δημόσιος χώρος και τα πεζοδρόμια. Αυτό που γίνεται στο τέλος της Γράμμου και στη Λέλας Καραγιάννη να λύθεί μια και καλή. 

 8. Να αποκατασταθεί η πρόσβαση και η επικοινωνία με το Αθλητικό Κέντρο του ΑΤΛΑ και με το παρκάκι. ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αυτή η αθλιότητα έξω από το 54ο στην οδο Καλαμά με μία ακόμα επικίνδυνη χαβούζα να δεσπόζει δίπλα από τα σπίτια μας, εκεί που περνάνε κάθε μέρα εκατοντάδες μαθητές!

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ ΜΟΝΟ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ!

Δεν έχουμε ούτε ανίκανους…ούτε απλά αδιάφορους… ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ!

Εμείς όμως έχουμε ανάγκες! Έχουμε και αιτήματα που τις ικανοποιούν!

Ενάντια στην πολιτική που θεωρεί τα πάντα πεδίο κερδοφορίας ζητάμε δημόσιες και δωρεάν υποδομές πρασίνου, εκπαίδευσης, άθλησης και πολιτισμού!

ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΑΣΦΥΚΤΙΟΥΜΕ!

 Να είναι έτοιμοι όλοι οι κάτοικοι να δώσουμε μεγάλο και μακρύ αγώνα!

Έμπρακτα ο καθένας να βρει τη θέση του εδώ, στο δρόμο, στη κινητοποίηση. Να βάλει πλάτη και να αφιερώσει χρόνο γιατί μόνο έτσι οργανώνονται οι αγώνες και μόνο έτσι κερδίζουν!

 Η «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» θα συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο της διεκδίκησης που τον γνωρίζει πολύ καλά και δε σκοπεύει να κουραστεί.

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"